Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A tudományt is tudni kell eladni

Húsz jelentkező – ennyit vártak a szervezők – helyett jó kétszázan vesznek részt azon a kurzuson, mely a kutatási eredmények hasznosításáról szól.
Vége annak a korszaknak, amikor valaki vagy kutatni tudott, vagy kutatási eredményeket eladni – ez a visszhangja a nagy sikerű BioManager kurzusnak, tudományos körökben. Az a kétszáz, egyébként is magasan képzett ember – fiatal kutatóktól élettudományok iránt érdeklődő vállalkozókig –, aki részt vesz a Magyar Biotechnológiai Szövetség kezdeményezésére, s a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával indított BioManager kurzuson, mindkettőhöz érteni fog.

A képzés célja: tudományhoz és az üzleti élethez egyaránt értő vezetőket kinevelni. A kurzust elvégzők sikerrel indíthatnak akár például biotechnológiai, akár gyógyszeripari, orvosi műszerekkel foglalkozó, vagy egyéb élettudományi céget, illetve részt vehetnek azok irányításában. A képzés különböző nagyvárosokban tartott rendezvényei egy-egy témakör köré szerveződnek. A szegedi előadás-sorozaton a kockázati tőkének az élettudományi vállalkozások finanszírozásában betölthető szerepéről ifj. Duda Ernő, a 2004-ben Innováció-nagydíjat, az elmúlt héten pedig Az év vállalata-díjat elnyerő Solvo Biotechnológiai Zrt. alapító vezérigazgatója beszélt.

S a résztvevőknek mi a véleményük a sikerkurzusról? Pál Ákos, a Solvo tudományos munkatársa gyógyszerész végzettségű, de mivel biotechnológiai cégnél dolgozik, és a biotechnológia multidiszciplináris terület, úgy gondolta: jelentkezik a képzésre.

– Munkahelyem a legnagyobb mértékben támogat a részvételben – mondja. Portörő Péter PhD-hallgató a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Biotechnológiai Kutatóintézetében dolgozik. Még nem tudja, részt vesz-e a tudást jövedelemmé formáló üzleti életben, de nagy esély van rá. Azzal foglalkozik, miként érhető el különböző anyagok lebontása baktériumok segítségével; ennek óriási jelentősége van a hulladékártalmatlanítás területén. Ma, amikor a környezet megóvása mindinkább fontosabb, nagy kereslet mutatkozik az ezzel kapcsolatos eljárásokra. De az adott módszert el is kell adni – mondja a fiatal szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rehabilitációs centrum: a kevesebb több

Gyermekrehabilitációs osztályt szeretnének kialakítani a vásárhelyi kórházban – írtuk… Tovább olvasom