Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A túlsúly ellenszerét kutatják Szegeden

Genetikailag kimutatható, hogy ki lesz kövér, így pedig már kidolgozható az ellenszer: mozgással a gének hatását korrigálni lehet.
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei nemzetközi partnereikkel együttműködve kétéves programba kezdtek, melynek során több tízezer adatot dolgoznak fel annak érdekében, hogy megfelelő receptet adjanak a fittség megőrzésére, az elhízás elkerülésére. A program nyitókonferenciáját szombaton Szegeden rendezik meg.

A projektvezető László Ferenc elmondta: évek óta dolgoznak a terven, melyre most csaknem 350 millió forintot nyertek. Ebből kétéves vizsgálatot indítanak. A program 70 százalékban uniós és 30 százalékban állami finanszírozású.

A projekt lényegét magyarázva László Ferenc, az SZTE professzora elmondta: az eddig jól, de külön működő technológiai tudást most összefűzik az egyetemi tudásközpontban. Genetikailag kimutatható ugyanis, hogy ki lesz kövér, így pedig már kidolgozható az ellenszer: mozgással a gének hatását korrigálni lehet. A programban a szegedi egyetem több egysége is részt vesz. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar a testnevelőszakos hallgatókat adja, az SZTE Általános Orvostudományi Kara a normál laboratóriumi vizsgálatokat - koleszterin-, triglicerid-, húgysavszint - végzi, a Természettudományi és Informatikai Kar pedig állatkísérleteket végez a mozgás jótékony hatását bizonyítandó. A genetikai vizsgálatokat a Biológiai Kutató Intézet végzi, harmadikként pedig a Szegedi Rekreációs Sportklub vesz részt a programban, mely évek óta szervez "fogyiklubot". Tőlük származnak a vizsgálatba bekerülő páciensek adatai is.

A fogyiklub januárban indul az egyetem fitneszközpontjában, ahol évente több száz embert "fogyasztanak le" négy-öt hónapos programok keretében. A beiratkozók átlagosan 20-25 kilogramm túlsúlytól szabadulnak meg. A program célja, hogy a túlsúly ellen már akkor tehessenek a hízásra hajlamos emberek, amikor még nem alakult ki az elhízás. Már gyermekkorban lehet receptet adni az egészséges és az egyénnek szükséges mozgásra, amely nem feltétlenül jelent aktív tornatermi edzést: akár a napi kétszeri kutyasétáltatás is megfelelő lehet.

A projektben külföldi résztvevők is képviseltetik magukat. Orvosok beszélnek az elhízás hormonális hátteréről, rekreációs szakemberek a szabadidős sporttevékenységekről, pedagógusok pedig a sportpedagógiáról. A kétéves vizsgálat során szerzett adatokat - egy személy nagyjából kétszáz jellemzőjét - a DataResearch Kft. dolgozza fel. A kutatás egyik célja, hogy a most még csak a vérből kimutatható géninformáció a jövőben már nyálkahártyakenetből is beszerezhető legyen - tette hozzá a szakember.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. favágó 2009. december 14. 08:44
  „Esetleg vacsora helyett Norbi update feleségével?:-)))”
 • 25. Pinaman 2009. december 13. 23:37
  „A drogok nagyon jol bevaltak erre a problemara.”
 • 24. zoltankis 2009. december 13. 19:54
  „Felesleges kalóriabevitel = elhízás. Megoldottam a nagy kérdést, hoci ide a zúniós milliókat.”
 • 23. rhyyy 2009. december 13. 12:24
  „hohhhhóóó

  jön a flexsnake update:)

  amúgy nagyon helyes ha az ember néha belegondol hogy mit is eszik
  du bist was du isst (az vagy amit megeszel):)”
 • 22. bambinaXX 2009. december 13. 07:52
  „apróságok:
  a parizer min.60%-a víz; a burgonya rettenetesen hízlal, mivel jelentős része szénhidrát (ezért lehet belőle különböző gombócokat, nudlit készíteni:az tapasztja össze a matériát),
  a zsír/olaj/vaj fontos, mert vannak zsírban oldódó vitaminok - ezeket nem tudja szervezetünk felvenni, hasznosítani nélkülük. Nem a "ZSÍR" a gond ált., hanem a szénhidrát: kenyér, krumpli, sütik, chips...
  a tengeri halakban előforduló, és japánban gyakori nehézfémszennyezés a Hg miatt van - ezért van sok idegrendszeri betegség, gyerekeknél (autizmus). Remélem nálunk vizsgálják az egyes készítményeket ilyen szempontból!! (Tudja ezt vki biztosan?)
  Sztem probéma az arányok eltolódása: jó nagy szelet hús+sok krumlpi és kis tálka zöldség - pont fordítva kelle: kis szénhidrát+hús és sok zöldség: nyersen v párolva.
  A rántotthús(amit énis szeretek) kifejezetten rossz ilyen szempontból: nagy hússzelet, rajta liszt+tojás+prézli, bő olajban kirántva, sok krumplival...”
 • 21. 620829 2009. december 12. 18:10
  „nagyon egyszerű a megoldás nem túlzablni......én még koncentrációs táborban nem láttam hízott emberkéket..........ennnnnnyi”
 • 20. keiner 2009. december 12. 16:03
  „17. flexsnake, igen, az öszetétel a fontos. Figyeltem nálatok falún, ott föként húst esznek savanyúsággal, semmi más szöld keret hosszá. Kint a kértben lapul a paradicsom, uborká, lehetne friss salátát csinálni belöle, de nem ismerik. Korolábbol is lehet föt köretet csinálni, ugyan úgy mint a karfiólbol, de nem. Azt mondtjak, ök nem kecskék. :-))) Karfiólt esetleg kirantva eszik.”
 • 19. neso 2009. december 12. 14:47
  „Igenis lehet genetikai háttere, és nemcsak pajzsmirigy eredetű. Ha valaki sokat eszik, az simán lehet egy genetikai defekt eredménye, egyszerűen nem érzi, hogy teleette magát, vagy csak jóval nagyobb adagnál érzi a teltséget, mint ahogy az egészséges lenne.
  Szerintem egyáltalán nem baj, ha kidolgoznak egy nem túl drága és gyors tesztet, így már gyerekkorban felismerve az eltérést, jobban rá lehet fókuszálni az egészségtudatos nevelésre. Lehet ilyen gyerekeknek külön, államilag támogatott fejlesztő programokat szervezni, lehetne támogatási rendszert kiépíteni az ilyen gyerekek mozgásfejlesztésére...a lehetőségek határtalanok. Azt ne is várjuk, hogy mindenki számára majd működni fog a kellő felvilágosítás, meg hogy majd az állam úgy általában támogatni fogja, hogy többet mozogjunk. De legalább a rizikócsoportot így meg lehet találni, el lehet érni. A szülő is lehet, hogy jobban partner ebben, ha kimutatják a gyerekéről, hogy ha nem tesz érte, el fog hízni.
  Az étkezési kultúránkkal szerintem főleg az a baj, hogy sokat eszünk. Általában az összetételre helyezik a hangsúlyt, de szvsz. egyszerűen túl nagy az az adag, amit mi, magyarok normálisnak tartunk. Én például itthon még nem voltam olyan étteremben, ahol normál adag ételt adtak volna. És ha valaki pontosan el kezdi számolni a kalóriákat, elég hamar rádöbben, hogy ha tartani akarja a napi 2000-2400 kcal-t, akkor bizony durván keveset ehet csak. És ekkor kellenek a trükközések az összetétellel, például sok rost, zöldség, mert az jobban telít. Nem a disznózsírtól kell félni, meg a csokoládétól. Mindent mértékkel, és ez a mérték sokkal kisebb, mint az átlag ember gondolja. Aki fogyni akar, sportoljon, és vegyen pici tányérokat:))
  flexsnake: mi az a negatív kalória??? egyébként a tengeri halakkal is érdemes vigyázni, ugyanis a ragadozó fajtákban, amikben egyébként az omega3 a legnagyobb mennyiségben fordul elő, nagyon sok szennyeződés, elsősorban nehézfém, fordul elő. Nem véleletlenül gyakori Japánban a nehézfémmérgezés.”
 • 18. flexsnake 2009. december 12. 14:28
  „És akkor még egy tévhit eloszlatása, a spenót sem tartalmaz több vasat mint más, ugyanis az első publikált kutatásnál elírták az értékét egy tizedesvesszővel ami a félreértést okozta. De azt már nem terjesztették el hogy bocs de elírás volt. A magyarnak a saláta kimerűl a zsíros tejfőllel készült ubisaliban meg a kovászosban. Gyümölcssalátát életében nem evett. Szerintem tintahalsalátát sem. Pedig a vicc hogy nem drágább ha jól válogatod össze a hozzávalókat.”
 • 17. flexsnake 2009. december 12. 14:25
  „15. a hússal nincs baj, a zsírral van. A színhús kevés zsírt tartalmaz. A krumpli éppen annyira hízlal mint az alma, ugyanis a kallóriatartalma ugyanannyi. Nem zsírban kell sütni hanem titánium serpenyőben amibe még zsíradék sem kell. Igaz nem olcsó, egyszer meg kell venni 5-8 ezerért. De többet nem kell zsíradékot használni :)Ö”
 • 16. Agyalapi 2009. december 12. 13:55
  „Aki sokat eszik, megkövéredik. Ezer éve így van. Akinek esze van, nem eszik többet a kelleténél. Ha eszik, hát az szuverén joga. Egyen. Ennyi. Kár kutatni, mert az arra szánt pénzből sokan ehetnének....”
 • 15. keiner 2009. december 12. 13:17
  „Genétikus ok lehet, hogy a pajzsmirigy nem müködik rendesen, ez örökelhetö.
  http://www.pajzsmirigy.info/
  Amúgy, a legjobb rendesen enni, sok szöltséggel, nem csak sok húst. Inkább egy darab hús hélyet salátat. Nem annyi sültkrumplit stb és rendszeresen mozogni. Egy Couchpotéto bisztosan elhíz.”
 • 14. atipusos 2009. december 12. 13:01
  „flexsnake bá´
  Én már láttam kövér japánt:)
  Szumós volt.”
 • 13. flexsnake 2009. december 12. 12:41
  „Meg ugye eszik az akciós felvágottakat. Csókolóm! Tessék már felfogni hogy a felvágott 80%zsír, 10%víz. A húspép benne jó ha 5%. Láttál már kövér japánt? Nem, mert nem mennyiséget esznek hanem minőséget valamint tengeri halakat ami negatív kalória. De kövér kínai rengeteg van mivel csak rizst esznek.”
 • 12. flexsnake 2009. december 12. 12:39
  „11.
  ,,Van köze a genetikának az elhízáshoz, de közel se annyira mint azt sokan hiszik (ráfogják)"
  Bizony ám. De ezzel szoktak takarózni: azért kövér mert ilyen az adottsága. De ha nem enne, nem is hízna.
  A magyar nem eszik megfelelően. Nem eszik halat, nem eszik tengeri élőlényeket, nincs omega3 zsírsav a táplálékába. Pedig sokszor a tengeri hal olcsóbb mint a magyar édesvízi. És mielőtt felszisszenne valaki, 200ftért veszem a koktélrákot , a makrélát 400ért és a kaviárból az olcsóbb 300ft-osra is 40ft kedvezményt adnak. Mert nem fogy.
  A magyar csak tömi magába a tápon hizlalt disznót meg a zsíros csirkét. Mert ugye azt mondja a fehér hús egészséges, na ja, de a csirkét úgy süti hogy zsírral locsolja, ki ne száradjon. Halból busát vesz ami olyan szalonnás hogy jaj.”
 • 11. Norman_Bates 2009. december 12. 12:05
  „Van köze a genetikának az elhízáshoz, de közel se annyira mint azt sokan hiszik (ráfogják)

  9. hozzászólás Rexsnake 2009.12.12. 10:37
  Ha annak a valakinek több lóvéja lenne akkor chipset venne meg pizzát, szóval nem nagyon kellene a csóróságra fogni, egy ezresből bőven kijön 1 napi normális kaja /fő
  Ha valakinek erre sincs pénze akkor attól elnézést kérek”
 • 10. meska 2009. december 12. 12:00
  „Mozgá+ figyelős evés. Ennyi. Mennyibe kerül a kutatás? Mennyit kap a megfejtő?”
 • 9. Rexsnake 2009. december 12. 10:37
  „.

  Pedig annyira egyszerű a képlet: Ha futná a fizetésből, a jónép pulykamellsonkát meg hasonló fitnessz kaját is enne néhanapján... ezzel szemben mit eszik a többség? Zsíroskenyeret, mindenféle módon elkészített tésztákat, péksüteményeket, margarinokat... na akkor csoda hogy fél ország el van hízva???

  Egy kis jólét kellene és félig meg lenne oldva a túlsúly-kérdés............

  .”
 • 8. cyt 2009. december 12. 10:33
  „Nagyon sokminden hozzajarul az elhizashoz, de MINDEN eleme az elhizasnak a TUDATLANSAGGAL kezdodik. Marpedig oktatas- es kulturpolitikank eppen a tudas megszerzese teruleten tett a legtobbet, hogy minden a rosszabbik iranyba "fejlodjon". Persze hogy lehet olyan gen, amelyik "kifejezodve" elosegiti az anyagcserefolyamatok olyan alakulasat, amelyik az elhizashoz vezet. Csakhogy a gen kifejezodese mar "kovetkezmeny" lesz, nem pedig kivalto ok. A megoldas tehat a TUDAS megszerzese, nem pedig a gen "kezelese".”
 • 7. eva45 2009. december 12. 10:25
  „Jó lenne ha az ünnepek előtt megtalálnák az ellenszert legalább nyugodtan lehetne enni.
  De viccen kívül ez a nagy kényelem nagyban hozzájárul az elhízáshoz. Nem mozogjuk le amit megeszünk. Minden háztartási gép a fene nagy kényelmet szolgálja. Inkább az emberek fejében kellene változást előidézni.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra népszerű ajándék a könyv

Szeged - Karácsonyi ajándékként is lassan visszanyeri becsületét a könyv – egy jól… Tovább olvasom