Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A turista jött és látott

A mögöttünk álló idegenforgalmi szezonról azt mondják a szakemberek, kifejezetten jól sikerült. Még a meglepetésszerű események is nem várt eredményt hoztak, az időjárás egy vendéget sem riasztott el. Ugyanakkor 2005 nyara a város sérülékeny pontjaira is rávilágított.
Régen látott ennyi külföldi turistát Szeged, mint az idén. Fotó: Karnok Csaba
Ezen a nyáron egyik hétvégi rendezvény a másikat követte, alig maradt este színházi előadás nélkül, a szabadtéri játékok
rekordnéző számmal és rekordbevétellel zárt, s idén először nem panaszkodtak a vendéglátósok és a szállodák, panziók vezetői sem, noha azok leginkább csak szombat–vasárnapra teltek meg.

Mégis, ez a nagyon jó év világított rá a város sérülékeny pontjaira – mondta Volford László, a szegedi idegenforgalmi klub vezetője –, kiderült ugyanis, hogy nincsenek olyan helyszínek, amelyeken, ha esik, ha fúj, meg lehet tartani a rendezvényt. A sörfesztivált például meg kellett ismételni egy héttel később, amelyre a szegediek el tudtak menni, de a más városokból ideérkezők nem – tette hozzá.

Vagyis az infrastruktúrán még feltétlenül javítani kellene. Ugyanakkor a múlt hétvégi halfesztivál arra jó példa, hogy a kényszerűségből választott Partfürdő jó helyszíne lehet más eseménynek is, és nem csak strandolásra alkalmas.

Volford László nem először jelenti ki, hogy még mindig nincs meg a kellő összhang a színházi előadások között, nem látni azt, hogy a Játékok mintegy ernyőként fogja össze a többi rendezvényt, amelyek maximálisan alkalmazkodnak Szeged „húzóerejéhez". Kellene egy városi programfüzet, amelyben egy helyen lehetne tájékozódni az összes nyári programról, s kellene egy olyan szervezés, amely tudatosan széthúzná a rendezvényeket, hogy arányosan, még szeptemberre is maradjon belőlük. Volford eltette emlékbe a tavalyi szegedi nyári négy újságoldalnyi színes prospektust, amelynek mását idén nem tudták az idelátogatók kezébe adni.

Az észrevételeket elmondtuk Mihály Illésnek, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetőjének is, aki a következőket válaszolta: a tavalyi kiadvány a kapolcsi fesztiválon kívánta népszerűsíteni az Európa Nostra-díjjal kitüntetett Szegedet – a kiadásra sikerült pénzt szerezni –, s abból a 20 ezer példányból jutott a Szegedre látogatóknak is. Idén nem futotta népszerűsítő kiadványra, s elismerte, még mindig nincs összhang a programszervezők között. Az is kiderült, hogy a hét eleje általában üres volt, a Tourinformnál érdeklődő turistáknak nem tudtak esti előadásokat, koncerteket ajánlani.


A háromnapos város

Szeged a statisztika szerint továbbra is két vendégéjszakás, háromnapos város, a turistát ennél hosszabb időre nem lehet a városhoz kötni. A vendégéjszakák száma azonban az eddigi évi 120 ezret a nyárnak köszönhetően valószínűleg átlépi. Szakemberek szerint ehhez a számhoz 60 ezret nyugodtan hozzá lehet adni – ennyien alszanak ugyanis rokonoknál, barátoknál. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzik a héten a parlagfű pollenje

A növényvédelmi szolgálat helyrajzi szám szerint bünteti az elhanyagolt földterületek használóit.… Tovább olvasom