Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A turistáknak idén is hétvégi város marad Szeged

Szeged - Ha nem lennének konferenciák, és nem jönnének Szegedre üzletet kötni hét közben, akkor nehéz lenne legalább fél házzal működtetni a belvárosi szállodákat.
Mindent elkövetnek a szegedi szállodák, hogy a hétközna-
pokra is itt marasztalják a vendégeket, de nem sok sikerrel. Hullámzó a forgalom, a legnagyobb turistaáradat a szabadtéri előadásaira, valamint az olyan rendezvényekre érkezik a mediterrán városba, mint amilyen a borfesztivál vagy a kajak-kenu világbajnokság.

A programfüggőség miatt mondta azt Onczay Zsoltné, a Matrix Hotelt működtető társaság ügyvezetője, hogy még több rendezvényre lenne szükség. Szerinte ugyanis a válsággal összefüggésben az üzleti utak száma is csökkent, „kényszerspórolásra" rendezkedtek be a vállalatok. Amikor viszont egy programokkal teli hétvége következik, el kell utasítaniuk a vendéget, pontosabban továbbküldeni egy másik szálláshelyre.

Ez a csoport Nyíregyházáról érkezett a Dóm Hotelbe. Fotó: Frank Yvette
Ez a csoport Nyíregyházáról érkezett a Dóm Hotelbe.
Fotó: Frank Yvette

A Dóm Hotelben is a péntek estétől vasárnap délig terjedő időszak a legkelendőbb. Záhonyiné Bartha Szilvia értékesítésvezető elmondta, a hétköznapok vendégeit a céges csapatépítő rendezvényeknek köszönhetik, valamint annak, hogy családoknak akciós csomagokat kínálnak. Tegnap éppen egy Nyíregyházáról érkezett „csapat" lendítette fel a belvárosi négycsillagos szálloda forgalmát. A konferenciákban, tréningekben viszont kevésbé reménykedhet a Royal, hiszen csak nemrégiben dobta be magát újra a köztudatba, és csak erre a szezonra. „Még most is kevesen tudják, hogy ezen a nyáron nyitva tartunk" – jegyezte meg Tóth Zsolt, a tulajdonos Eurasia Kft. ügyvezető igazgatója. A májusuk viszonylag jó volt, a június gyengébbre sikeredett, a július azonban már erősebb lesz – tette hozzá.

A Novotelben a legváltozatosabb a kép: Szeged másik négycsillagos szállodájában üzletemberek éppúgy megfordulnak, mint konferenciaturisták, egy éjszakát eltöltő külföldiek, valamint a szabadtérire kíváncsi belföldi vendégek. Szabó Mihály igazgató szerint reneszánszát éli a buszos turizmus, rendszeresek az egy éjszakára megszálló cseh és lengyel utazók, akik Bulgáriába, Törökországba mennek nyaralni. A múlt hét végi Cigányszerelem előadásaiból azonban ezúttal más szállodák profitáltak, mivel náluk nagy létszámú orvoskonferenciát tartottak. „Az a jellemző, hogy vasárnap hirtelen visszaesik a forgalmunk, majd keddtől, szerdától elindulunk felfelé, és a csúcs a hétvégére esik" – fejtette ki Szabó Mihály.

Royal-felújítás: nincs elnapolva

A mintegy 1,5 milliárd forintos költségvetéssel induló felújítás – ennek során négycsillagos hotellé építik át a Royalt – indítását őszre tervezik. Addig pedig kiadják azt a 60 szobát, amely az új szárnyban található. A belvárosi szálloda május első felében nyitott ki újra, 1,5 év pihenő után. A beruházásra az Uniótól 500 millió forintot nyertek.

Olvasóink írták

  • 1. persona 2009. július 08. 12:20
    „majd másképpen lesz ez, ha átadják az új fürdő-komplexumot. most tényleg nem nagyon van miért Szegedre jönni. De erről nem a szegediek tehetnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útnak indult a megyei parlagfűkommandó

Szeged - Learatott szántókon és elhanyagolt szegedi telkeken tengernyi az allergén gyom. Néhány nap,… Tovább olvasom