Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A tűzoltók csak vízzel locsolnak

Szeged - A tűzoltók otthon kizárólag vízzel locsolják meg hozzátartozóikat húsvéthétfőn, de ha úgy adódik a szegedi lányok sem lehetnek biztonságban tőlük a város utcáin.

– Többször fordult már elő húsvéthétfőn, hogy a laktanyába visszaguruló járműből, vízzel locsoltuk meg a szegedi lányokat a villamosmegállókban. Ha most is dolgunk lesz valahol, valószínűleg ismét kapnak majd vizet a nyakukba – mosolygott a 28 éves Kovács Attila tűzoltó főtörzsőrmester.
– A barátnőm mindig reméli, hogy elmarad az ilyen ébresztés, de idén sem ússza meg. Már kiskoromban is csak vízzel locsoltam a lányokat húsvéthétfőn – magyarázta Attila. A török származású
Zekó bevallotta, hogy ő régebben kölnit használt húsvétkor, de amióta tűzoltó lett, áttért a vízzel való locsolásra. Tűzoltóéknál egyébként is szentségtörésnek számít, ha valaki illatos pacsulit használ víz helyett. Kérdeztük Zekót a török húsvéti szokásokról is, ám a 32 éves fiatalember nem tudott segíteni. Magyarországon született, soha nem merült el a török szokásokban. Törökország egyébként alapvetően mohamedán ország, így csak az ottani keresztények ünneplik meg a húsvétot. A két tűzoltóról az is kiderült, hogy locsolás előtt már hanyagolják a versmondást, ám Attila kiskorában a jó pénz reményében komoly szövegek megtanulására is hajlandó volt.
– Manapság csokit és tojást – stílusosan pirosat, ami a tűzoltók színe – kapunk az öntözésért – mondta a főtörzsőrmester. A két fiatalember a húsvéthétfőt édes semmittevéssel szeretné eltölteni a laktanyában, bár a szokatlanul meleg idő miatt elmondásuk szerint benne lehet a pakliban egykét avartűz.
– Ezért csak módjával lakmározunk be a sonkából és kalácsból. Korábban volt rá példa, hogy valaki úgy beevett belőlük az ünnep alatt, hogy csak szuszogni tudott. Cikiztük is érte rendesen – mondta a két fiatal tűzoltó.

Percenként 3-4 hektoliter

Megtudtuk, hogy egy tömlőből percenként 300-400 liter víz tud ispriccelni, a nyomás viszont állítható, ami kizárja az öntözéskor bekövetkező baleset lehetőségét. Kovács Attila és Szulcse Zekó őrmester húsvét hétfőjét a laktanyában tölti, így locsolkodásr csak korán reggel jut majd idejük. Lapunk hasábjain keresztül üzentek barátnőjüknek, családjuknak:
az elmúlt évhez hasonlóan vízzel öntik ki őket az ágyból.

Olvasóink írták

 • 4. diverfrog 2009. április 14. 11:11
  „Rozator a tüzet locsolják whiskyvel?
  Úgy tuti jobban égne...
  Vagy netán húsvét alkalmával a helyre menyecskéket? :)”
 • 3. török 2009. április 12. 21:29
  „Akkor legközelebb a rendőrség is mondhatja azt vízágyúzás esetén, hogy húsvéti locsolás, csak elnézték a naptárat. :)”
 • 2. rozator 2009. április 12. 21:25
  „Pedig whiskyvel is lehetne!”
 • 1. Kritikus 2009. április 12. 20:07
  „Én már azon csodálkozom, ha valaki (ezen) nem csodálkozik.
  Akarom mondani csodálkozik. Már mint, hogy a tűzoltók vízzel locsolkodnak ... :-))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi smink

Tavasszal nemcsak a fák, a virágok borulnak színekbe, a cukorkaárnyalatok sminkünkben is visszaköszönnek. Tovább olvasom