Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A tűzvész óta nem javították

Több helyen beázik a szegedi felsővárosi templom, amelynek tetőszerkezete erősen elhasználódott. Hamarosan elkezdik a fölújítást: kicserélik az elkorhadt gerendákat, új cserepekkel fedik a műemlék épületet.
A szentély fölött leszedték a cserepeket Fotó: Miskolczi Róbert
A törött cserepek között befolyt az eső a szegedi felsővárosi templomba, ezért még augusztusban nekifognak a tető fölújításának. A gerendázat egyébként is megérett a javításra: a szarufákat és más elemeket több helyen gomba támadta meg, másutt korhadás pusztítja a tartószerkezetet. Tóth Alajos plébános hat esztendeje szolgál a minorita templomban, de tudomása szerint korábban sem végeztek jelentősebb rekonstrukciót a tetőszerkezeten.

A barokk templom a hozzá csatlakozó rendházzal együtt 1754 és 1767 között, Lechner Vencel tervei szerint épült a Belgrádból idetelepült minoriták számára. Az eredeti fedélszék a 19. század végén teljesen leégett, akkor ácsolták helyette a jelenlegit, amelyet azóta alaposan megrágott az idő.

Most szükség szerint javítják vagy cserélik majd a meggyöngült szerkezeti részeket. A régi cseréplécek helyére újakat szögelnek. A fölújítás végére ugyancsak új hódfarkú cserepek fedik majd a műemlék templomot. A munka várhatóan augusztus végén kezdődik el. Most a tető állapotának vizsgálatánál tartanak: a cserepeket a szentély fölül leszedték, a padlást fólia védi az esőtől.

A helyreállítás költségét a műszaki fölmérés eredményének ismeretében lehet megmondani. Tóth Alajos szerint több mint tízmillió forintba kerül majd. A templomtető helyreállításához a városi önkormányzat is hozzájárul: az egyházi alapból 2 millió 200 ezer forinttal segítik a műemlék épület fölújítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznegyvenkét hektáron találtak parlagfüvet

A megyében 142 hektáron találtak parlagfüvet a megyei földhivatal, illetve a növény- és talajvédelmi… Tovább olvasom