Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

A vadállatok nem ismerik a határokat

Szeged - Medve lépett magyar földre a héten Hercegszántónál: Szerbiából jött a maci, de kiszúrták a határrendészek, így ijedtében visszatért hazájába. Csongrád megyében kevés az erdő, ezért medve, farkas nem igazán jön erre – a romániai medvetúlszaporodás miatt azonban bármikor vállalkozhat egy példány a kalandos útra.
Medvét fedeztek fel a határrendészek Hercegszántó közelében, alig 90 kilométerre Csongrád megyétől. A rendőrök értesítették a helyi vadásztársaságot és a szerb társszerveket. Felvették a kapcsolatot a határ közelében lévő szerbiai Kolut település állatkertjének vezetőjével is, aki jelezte, hogy mindkét medvéjük a ketrecében van. A helyszínre érkező vadászok a járőrpárossal együtt járművel megközelítették az állatot, amely ettől megriadt, és visszafutott Szerbiába.

– Kuriózumnak számít itthon, ha egy természetvédő, turista vagy határrendész meglát egy nálunk egzotikusnak számító állatot szabadon, ezért terjed el Magyarországon olyan gyorsan a híre annak, ha valahol medve vagy farkas jön át hozzánk a szomszédos államokból. Csongrád megye területére az elmúlt években ilyen állat több okból nem tette be a lábát. Egyrészt Romániában és Szerbiában hazánkéhoz hasonló életterük van, nincs okuk például az időjárási viszonyok miatt új hazát keresni maguknak. Másrészt Csongrád megyében Ásotthalom környékét leszámítva nincs nagyobb kiterjedésű összefüggő erdő, ahol biztonságban tudnának élni. Ásotthalmon ezért élnek nagyvadak, mint a vaddisznó, a dámszarvas vagy a gímszarvas – közölte Komoly Tamás. Az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád Megyei Területi Szervezetének titkára elmondta: a vad a határ fogalmát nem ismeri, azt az emberek építették ki úgy, hogy elvették az állatok életterét.

– Ezért például nincs is jelentési kötelezettség senki felé akkor, ha mondjuk nagyobb számú őz megy át a határ egyik oldaláról a másikra. Az állatok Magyarországon és Szerbiában is rajta vannak a vadászható fajok listáján, így a vadászok ki is lőhetik őket. Medvét vagy farkast ugyanakkor itthon nem lehet elejteni, mert nincs rajta ezen a listán. Jelenlétüket nem árt jelenteni a természetvédelmi hatóságnak, hiszen ezek az állatok veszélyesebbek lehetnek az emberre. Csongrád megye, ahogy már említettem, a nagyobb erdők hiánya miatt nem alkalmas arra, hogy ilyen fajok hosszabb távon élőhelyet alakítsanak itt ki maguknak, bár Romániában a barnamedve-populáció az elmúlt években igencsak túlszaporodott. Emiatt egy egyed bármikor dönthet úgy, hogy új élőhelyet keres magának – magyarázta Komoly Tamás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megférfiasodott a Fidesz a választásokra

Mindössze hat nőt indít a Fidesz–KDNP a 106 fős egyéni választókerületi listán a 2014-es országgyűlési választásokon. Tovább olvasom