Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A vadasparkban gyógyult ki állatfóbiájából egy 3 éves kislány

Szeged - Egy vadasparki séta elég volt ahhoz, hogy Fatima legyőzze rettegését, amely már az egész család életét megkeserítette. A hároméves kislány több állattól és a fekete színtől is félt, ám a szegedi intézmény animátora néhány óra alatt feloldotta ezeket a gátakat.
Egy plüsstigrissel a kezében, vidáman érkezett meg Fatima a Szegedi Vadasparkba. Mindennapos látvány ez az intézményben, ám a 3 éves kislány esetében inkább csodának tekinthető. Alig pár héttel korábban ugyanis még rettegett az állatoktól.

– Egyik napról a másikra történt minden – mesélte az édesanya, aki vallása miatt kérte, hogy se nevét, se fotóját ne közöljük. – Elkezdett félni mindentől, ami fekete, a lakásban sem volt hajlandó elengedni a kezemet. Ha pedig a televízióban meglátott egy majmot, zsiráfot vagy macskafélét, remegni kezdett. Semmi rossz élmény nem érte, nem is értettük a hirtelen változást, így pszichológusnál is voltunk vele. Amikor azonban már éjszakánként sem aludtunk a félelmei miatt, úgy gondoltam, muszáj valamit tenni.

Bagira és kis gazdája. Igazi barátok. Fotó: Frank Yvette
Bagira és kis gazdája - igazi barátok.
Fotó: Frank Yvette

Az édesanya Gelléné Katona Andreát, a Szegedi Vadaspark animátorát kereste fel, akivel korábban egy látványetetésen ismerkedett meg. – Soha nem csináltam még ilyet, így azzal kezdtem, hogy utánanéztem a témának – mesélte az animátor. Állatokat szoktam tréningezni, amely a fokozatosság elvén és a jutalmazáson alapul. Úgy gondoltam, ez beválhat Fatimánál is.

A kislányt a megbeszélt találkozón egy csomaggal várta, amire az mondta, csak bátor gyerek kaphatja meg. Majd elindultak egy sétára a Vadasparkban. A csuklyás cerkófoknál a családi életükről beszélt a kislánynak, hogy emberközelivé tegye őket, a zsiráfoknál pedig azt mutatta meg neki, hogy kézből esznek, vagyis szelíd állatok. – A hópárducoknál szerencsénk volt, mert a kölykök éppen az üveg előtt játszottak – mesélte. – Kis idő elteltével rá tudtam venni Fatimát, hogy tegye oda a kezét, ahol a kis állat mancsa is volt.

A jaguárnál azonban a gyerek megtorpant: a fekete macskának először még a közelébe sem volt hajlandó menni. Amikor azonban megtudta, hogy ugyanúgy Bagirának hívják, mint A dzsungel könyvének szereplőjét, már egyedül is oda mert sétálni az üvegéhez. Meg is kapta ajándékát, egy plüsstigrist, amelyet a fekete párducról nevezett el, és azóta is mindenhová magával viszi.

– A három héttel ezelőtti találkozó óta Fatima átalussza az éjszakákat. Amikor most újra visszatért a vadasparkba, nyoma sem volt rajta annak a félelemnek, ami korábban már az egész család életét megkeserítette. – Animátorként azt tapasztaltam, hosszú idő kell ahhoz, hogy ez a módszer eredményt hozzon. Hogy Fatima egyetlen alkalom után rendbe jött, számomra is hihetetlen – mondta Gelléné Katona Andrea. – Bagira egy szomorú tigris, mert mindenki fél tőle. Éppen ezért olyan helyre kellett kerülnie, ahol szeretik, és nem rettegnek tőle – mesélte el a plüssállat történetét.
– Amikor Fatima félni kezd mondjuk a fekete színtől, mindig eszébe jut, hogy kedvenc barátját ez elszomorítja. És ez elég ahhoz, hogy legyőzze rossz érzéseit.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. kormoska 2013. március 08. 11:57
  „Én is különféle fóbiákkal küszködöm,például tartok a nagy tömegtől és magasságtól.
  A"szeget-szeggel"dolgot én is kipróbáltam és nem működött,ettől nem oldódott meg egycsapásra a problémám!
  Olyan csak filmekben van,hogy levisznek pl ketrecben a cápák közé és onnantól már nem is félsz a tengerben úszni....,sőt búvárkodni akarsz.Sokan úgy írogatnak be,hogy fogalmuk sincs erről az életet megkeserítő állapotról!
  Szerintem sok hozzászóló simán beküldte volna a kislányt az oroszlánkifutóba etetéskor egy gyors körre,attól tuti biztosan kigyógyult volna:-(”
 • 26. Smerdis 2013. március 07. 22:00
  „8. lanaria 2013.03.07. 09:59

  ennyire bunkó hogy tudsz lenni? kívánok neked egy szép kis fóbiát, de tényleg, őszintén. tudod micsoda szenvedés az ilyesmi? tudod mennyire megkeseríti egy ember életét? egyél egy kis trolkkaját aztán menj pihenj le.”
 • 25. queenmargareth1 2013. március 07. 18:47
  „20. vélemény 2013.03.07. 14:27 és ez a BAJ?!Nem jó dolog inkább?nem értem.Az senkit nem zavart tegnap, hogy a hímteknős szeretkezni akart egy garázsban, felrúgta a hősugárzót, kigyújtotta a forgácsot és a nőstényteknőssel együtt tűzhalált haltak...ez nem zavart, de egy gyerek sikeres gyógyulása, igen...”
 • 24. Lackó50 2013. március 07. 17:25
  „Én is irtózom már a politikától. Aludni is alig tudok. Engem is elvisznek a Parlamentbe és kapok egy kis szemüveges plüss politikust???
  Nem tudom ki az, aki már 3 éves kora előtt a "Dzsungel könyvét" annyira behatóan tanulmányozta, hogy a "Bagira" említésére már az állatkertben megkeresse a fekete párducot, hogy csókot leheljen rá. Vagy talán elolvasták neki és "Sir Kán" nagyon megijesztette?
  A Vígszínház "Dzsungel könyve" előadásánál is ki van írva, hogy 10 éven aluliaknak nem ajánlott. Ha már ebben a korban a szülők ilyen mesékkel szórakoztatják, akkor pár év múlva már akár egy élő Grizzly medvét (ejtsd: grizli , tudományos nevén Ursus arctos horribilis) is vehetnek a gyereknek, hogy el tudja nevezni Balunak.”
 • 23. stewenson 2013. március 07. 17:24
  „4. Jucmuc12 2013.03.07. 08:13

  Engem például érdekelt. Amúgy a neten mindenki tegeződik, üdv az internet felhasználók körében.”
 • 22. cumania 2013. március 07. 16:12
  „21. dendri
  Így van, ha nem akar egy zombit csinálni a gyerekből, akkor nem viszi oda...”
 • 21. dendri 2013. március 07. 15:46
  „2. mazsolaszolo

  Állami egészségügyre még a fogaimat sem bízom (ugyanis egyből kihúzzák... ugyanannyit kapnak a megmentett fogért, mint a kihúzottért, minek dolgozna vele, ha gyorsan is megvan), nemhogy a gyerekemet. Jó eséllyel felírnak neki egy adag gyógyszert, a gyerek szedje be, olyan kába lesz, hogy akkor sem ismeri fel a nagymacskát, ha szembe jön vele. Persze hogy "meggyógyul".

  Aki jót akar magának, meg főleg a gyerekének, az csak akkor viszi pszihiátriára, ha nagyon muszáj, gyógyszereket pedig még akkor sem enged felírattatni neki.”
 • 20. vélemény 2013. március 07. 14:27
  „18. queenmargareth1
  A lényeg, hogy az újság egy egész stábbal készült a spontán gyógyulásra. :))
  http://www.reconheal.com/portal/index.php/theta-healing/85-qspontanq-gyogyulas#axzz2MrOCDwXk”
 • 19. vári 2013. március 07. 14:23
  „8. lanaria
  Lehet, hogy sok a neveletlen gyerek manapság, de egy gyerek se kezd "hobbiból", "jódolgában" félni, remegni.
  Az ilyesminek konkrét oka van, valami konkrét történés, tárgy vagy élőlény, amitől megijedt.”
 • 18. queenmargareth1 2013. március 07. 13:59
  „de bunkó itt néhány ember!csoda, hogy ilyen könnyen megszabadult a félelmeitől.kisgyermek, még jobban oda kell figyelni minden reakciójára. Barmok, mi ebben a propaganda?Tegnap a Petőfi rádióban beszélt Veprik úr az oroszlánokról, ez is propaganda volt?A történetüket mesélte el.”
 • 17. macs 2013. március 07. 13:43
  „Szóval, egy kis ki kicsoda:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Black_Jaguar_%28Panthera_onca%29.JPG = jaguár, mely fekete,
  http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Jaguar_sitting.jpg = jaguár, mely pettyes,
  http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Panthera_tigris_tigris.jpg = tigris, mely csíkos,
  http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Blackleopard.JPG = párduc, mely fekete és fekete leopárdnak is hívják.”
 • 16. vélemény 2013. március 07. 13:41
  „Azért a nagymacskáktól való félelem nem minden esetben fóbia.
  http://www.delmagyar.hu/bulvar/oroszlan_olt_embert_egy_kaliforniai_vadasparkban/2323192/”
 • 15. vélemény 2013. március 07. 13:35
  „Egyszer volt egy kislány, aki egyszer elment a Vadasparkba és ott összetalálkozott egy "véletlenül" odakeveredett újságíróval és egy fotóssal, akik azután ezt a csodálatos gyógyulást dokumentálták. :))
  Szép ez a kis mese és jó a vége. :))”
 • 14. vélemény 2013. március 07. 13:26
  „A jaguárnál azonban a gyerek megtorpant: a fekete macskának először még a közelébe sem volt hajlandó menni. Amikor azonban megtudta, hogy ugyanúgy Bagirának hívják, mint A dzsungel könyvének szereplőjét, már egyedül is oda mert sétálni az üvegéhez. Meg is kapta ajándékát, egy plüsstigrist, amelyet a fekete párducról nevezett el,
  - A jaguár = fekete macska?
  A párduc milyen színű?
  Olyan, mint a plüsstigris?”
 • 13. vélemény 2013. március 07. 13:22
  „2. mazsolaszolo
  Azért, hogy teletömjék dilibogyóval?
  Az okot kellett megszüntetni és nem a tüneteket gyógyszerekkel elnyomni, a kislányt pedig "drogossá" tenni.
  A mellékhatásokról kérdezze meg ... !”
 • 12. vélemény 2013. március 07. 13:15
  „Nem látom az (X)-et
  Ezek szerint nem fizetett, hanem ingyenreklám? :))”
 • 11. Dr.Tonyk 2013. március 07. 12:35
  „9. Jucmuc12 2013.03.07. 10:48

  "(örülök, hogy tegeződhetünk)"

  ... NETIKETT ugyebár ....”
 • 10. delmadarka 2013. március 07. 11:28
  „Nem tudtam én is, hogy miért nem tudok már napok óta aludni. Most már igen kedves Fatima a nazarénus kislány akit egész életében az "áhitat" és "megboldogulás" fekete fejkendője a nőkön vett körbe meggyógyult. Hát én is meggyógyultam.”
 • 9. Jucmuc12 2013. március 07. 10:48
  „Kedves 5.! Nem érdekelt, így nem is olvastam végig. És nem Neked üzentem (örülök, hogy tegeződhetünk), hanem az újságnak.”
 • 8. lanaria 2013. március 07. 09:59
  „Úgy el van kényeztetve, hogy azt sem tudja mit csináljon a nagy jólétében. Sajnos ilyen a legtöbb mai gyerek.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két új munkahely a balástyai húsboltban

Megyejáró körúton népszerűsíti a kormány szabad vállalkozási zónáit a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Tegnap B. Nagy László Balastyán járt. Tovább olvasom