Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

A Vajdaságban a vasárnap is vásárnap marad

Akit március 15-e után vasárnap elkap a vásárlási láz, a palicsi és szabadkai nagyobb bevásárlóközpontokban költheti a pénzét. A határhoz legközelebb eső szerbiai kistelepülések üzletei a hét utolsó napján dél körül zárnak, a magyar változások miatt sem fognak tovább nyitva tartani.
Nem volt tumultus március 1-jén reggel nem sokkal fél 9 előtt a röszkei határátkelő kilépő oldalán. A magyar és a szerb oldalon összesen 5 perc várakozás után már a Palics és Szabadka között található legnagyobb vajdasági megamarket, az újvidéki székhelyű Roda felé tartottunk.

Háromnegyed 9-re érkeztünk meg a parkolójába, ahol mindössze három magyar rendszámú autót láttunk, de szerb felségjelzésű kocsikból sem volt tömve a parkoló. A Rodától néhány száz méterre Palics felé egy Metro Áruház áll, parkolójában még ennél is kevesebb volt a jármű.

Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Szabadkán nem nyereséges a Metro, nincs pénzük az embereknek. A Rodába ellenben eddig is sok magyar járt vasárnaponként. Ők a délelőtti piacozás után hazafelé tartva gördültek be ide. Megtehetik, hiszen a bevásárlóközpont vasárnaponként reggel 8-tól este 8-ig nyitva van – mondta egy magyarul jól beszélő szabadkai férfi, aki kérte, hogy a nevét ne írjuk le.

Hallott a Magyarországon március 15-én életbe lépő zárva tartásról, de mint mondta, őt ez nem érinti. Régen ugyan sokat járt át Magyarországra vásárolni, de ma már nyűgnek érzi a határon való várakozást.

A Szegeden élő, de a Vajdaságból származó Judit és férje éppen az autó csomagtartójába pakolta a megamarketben vásárolt holmikat. – Nekünk eddig mindig csak vasárnap maradt időnk a nagybevásárlásra. Sajnáljuk, hogy ezt a lehetőséget elvették tőlünk Magyarországon, innentől kezdve Szabadkára fogunk átugrani ezeken a napokon. Mivel innen származunk, így duplán megéri majd nekünk. Az édességek, az alkohol, a gyümölcs, a konzervek és a fagyasztott áruk sokkal olcsóbbak itt, mint Szegeden – mondták.

A Vajdaságban a vasárnap is vásárnap marad. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Roda vásárlótere tele volt áruval. 1 kiló cukorért átszámítva 155, 1 kiló lisztért 130, 2 liter Coca-coláért 300, 100 gramm Nescaféért 1035, 1 liter olajért 265, 1 kiló almáért 150, 1 liter tejért 200, 1 kinder tojásért 201, 1 üveg Heinekenért 165, 1 liter Coccolino öblítőért 625, 30 grammos májkrémért 75 forintot kell fizetni. Összességében minden édesség, alkohol és kávé kevesebbe kerül, mint Szegeden.

A magyar–szerb határhoz közeli nagyobb boltok Hajdújáráson és Horgoson azonban nem tervezik a vasárnapi hosszított nyitva tartást. A hajdújárási Boris Kidric utcában lévő csemegeáruház vasárnap délben zár be, míg a hét többi napján este 9 órakor. – Ritkán jönnek ide magyar vásárlók, mi inkább Ásotthalomhoz és nem Röszkéhez vagyunk közel. Tudjuk, hogy március 15-étől zárva lesznek Magyarországon vasárnap az üzletek, ettől remélünk is egy kis forgalomnövekedést, de hosszított nyitva tartásban egyelőre nem gondolkodunk – mondta a pénztárban dolgozó Noémi. Horgos legnagyobb vegyesboltja érkezésünkkor éppen zárófélben volt: vasárnap csak fél 12-ig tartanak nyitva.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belefér a gyermek nevelésébe a fenékre csapás?

Szokott ön a gyermeke kezére, fenekére csapni nevelési célzattal? Vagy teljesen elutasítja az… Tovább olvasom