Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

A Vajdaságban nyugszik Gabriella

Seres Gabriella hat nappal korábban a Laposon vízbe fulladt, és holttestét két nap múlva, a határ túloldalán vetette partra a Tisza. A családtagokat erről csak pár napja értesítették, ők még akkor is keresték a 14 éves lányt.
Fotó: Miskolczi Róbert
– Gabit július 29-én nyelte el a Tisza. Kiderült, hogy már két nappal később, 31-én, a határ túloldalán, Martonosnál egy halász megtalálta a holttestét. De erről csak augusztus 14-én értesítettek bennünket – mondja remegő hangon Seres Gabriella édesapja, Seres Lajos.

Az apát és élettársát, Marosvári Györgynét ezen a héten hétfőn hívták be a Szegedi Rendőrkapitányságra a „lányuk ügyében". Tudták, azért kell bemenniük, mert megtalálták a szegedi Laposon július 29-én játék közben elmerült gyermeküket, aki unokatestvérével, nagynénje felügyelete alatt – tiltott helyen fürdött.

Reménykedve léptek be a rendőrség épületébe. Valami azt súgta nekik, hogy Gabi él, csak megsérült, ezért hívtak mentőt is a rendőrséghez. Kisvártatva azonban kiderült, hiába reménykedtek. Fényképeket tettek eléjük, előtte elmondták nekik, hogy valószínűleg Szerbiában megtalálták a lányuk holttestét, a szerb rendőrök küldték a fotókat. Kérdezték, felismerik-e a lányukat.

– Felismertem. A lányomat senkivel nem tudnám összekeverni – beszél a szegedi kapitányságon történtekről Seres Lajos.

Kiderült, Seres Gabriellát augusztus 3-án Szerbiában felboncolták, 4-én pedig, anélkül, hogy azonosították volna, eltemették. Hogy hova, melyik városban vagy községben, nem tudták nekik megmondani.

– A magyarkanizsai rendőrök augusztus 14-én közölték a magyar rendőrökkel, hogy a Tiszában, Martonosnál találtak egy ismeretlen női holttestet. Tíz nappal azután, hogy eltemették, tizennéggyel azután, hogy megtalálták! Arra sem kaptak magyarázatot, miért nem értesítették őket korábban. Felháborító! – fakad ki Marosváriné, aki évek óta élettársával együtt nevelte Gabit.

Seres Lajosnak és Marosvári Györgynének nincs útlevele. A
Seres Gabriella szülei térképen keresik a helyet, ahol megtalálták lányuk holttestét Fotó: Frank Yvette
körülményekre tekintettel az apa soron kívül kap, hétfőn indul útnak, hogy megtudja, hol temették el Gabit, és hogy elintézze lánya holttestének hazahozatalát. Ebben segítheti az az igazolás, amit a Szegedi Rendőrkapitányságon állítottak ki, és amelyben kérik „a jugoszláv belügyi szerveket, a hivatalos ügyek intézésében segítsék a hozzátartozókat".

– Annyit már tudunk, hogy az exhumálás 140-150 ezer forintba, a hazaszállítás legalább ugyanannyiba kerül. Sajnos nem élünk jó anyagi körülmények között. A szegedi önkormányzattól kaptunk 50 ezer forint gyorssegélyt, egyelőre nem tudjuk, hogy a többit honnan teremtjük elő. Gabit mielőbb hazahozzuk, holttestét el akarjuk hamvasztani, az urnát a szobájában szeretnénk elhelyezni – mondják egymást kiegészítve, könnyeikkel
Még nem érkeztek meg a hivatalos iratok

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság eddig még nem kapott a szerb hatóságoktól a holttest megtalálásának körülményeiről, a részletes személyleírásról és egyéb tényezőkről hivatalos írásos dokumentációt. Ezért egyelőre minden kétséget kizáróan nem nyilatkozhatunk arról, hogy a Szerbia területén előkerült elhunyt személy azonos a Szegeden eltűnt kislánnyal – tájékoztatta lapunkat Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.  
küszködve.Az apa és élettársa számára a szerb hatóságok tétlenkedése érthetetlen. A magyar rendőrök naponta telefonáltak nekik, ők naponta kérdezték tőlük, találtak-e holttestet. A válasz mindig ugyanaz volt: nem.
Rövid időn belül sikerült kideríteni, hogy Seres Gabriellát (Magyar)Kanizsán, a katolikus temetőben temették el.

– Ott van. Az az! Az a barna fakereszt – mutatja a katolikus temető vezetője, Király Attila. A kereszten a „31. 07. 2006. N. N. Zena" felirat olvasható.

– Azért ez a sírfelirat, mert nem tudtuk, hogy ki a halott, csak annyit, hogy nő, és 31-én találták meg a Tiszában – magyarázza Király Attila. A temető vezetője figyelmeztet, nehogy azt higgyük, hogy a kislányt csak úgy elföldelték. Szabályos temetést rendeztek augusztus 4-én 11 órakor, „fakoporsóval, szemfedéllel, egy Jézuskát ábrázoló kereszttel, és közben végig szólt a lélekharang is". Búcsúbeszédet nem mondtak, hisz nem tudták, ki a halott.

– Hivatalosan meg kellett állapítani és a szakértőnek le kellett írni, hogy a Tiszában talált holttest vízbe fulladt, nem bűncselekmény áldozata lett. Arra én nem tudok válaszolni, hogy miért napokkal később vette fel egymással a kapcsolatot a két ország rendőrsége – mondja a temető vezetője, aki még egy másik, szintén névtelen sírt is megmutat, amin a „11. 04. 2006. Muski" felirat olvasható.

Gyászol a család

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kislányunk, Seres Gabriella 14 éves korában tragikus körülmények közt elhunyt. Szeretnénk köszönetet mondani a szegedi rendőrségnek, a vízi rendőrségnek, a búvároknak, a városőrségnek és a miskolci speciális mentőcsapatnak a nehéz és kitartó munkájukért" – áll Seres Lajos és Marosvári Györgyné lapunkhoz eljuttatott közleményében.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven- és ötszázforintos 1956 tiszteletére

Újabb évfordulós emlékpénz kiadását jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. Érméből hárommal,… Tovább olvasom