Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A város bekeményített - februárig adott engedményt

Szeged - Nagy csata van az 1-es villamos vonalának építési határideje körül: a kivitelező az eredeti tervhez képest plusz három hónapig még építene, csak jövő áprilisban fejezné be a munkát – december vége helyett. Az önkormányzat most bekeményített: február végére el kell készülnie minden szakasznak, különben kötbérez.
Az 1-es villamos Boldogasszony sugárúti új pályájának és a Szent Ferenc utcai körforgalomnak az eredeti átadási határideje november 15-e volt. E szerint az autósok hétfőn visszakaphatták volna a sugárutat. Két hete megírtuk: az alapozást minőségi kifogás miatt nem vette át az önkormányzat, újra kell csinálni, csúszik a befejezés. Tegnap két szakaszon, a Hősök kapuja és a Vitéz utca között, valamint a Liliom utcánál láttuk, hogy fektetik a síneket.

A Kossuth Lajos sugárúton és a rókusi nagykörforgalomnál december vége volt az eredeti határidő. Ha minden az eredeti menetrendben haladt volna, ezen a részen is látnánk már a vágányok nagy részét, és hogy a jelzőlámpás körforgalom lámpáit, peronjait építenék. De itt is messze van még a munka vége; az alapozásnál tart a kivitelező A-Sz-E Konzorcium. Tegnap délelőtt nem láttunk teremtett lelket sem a gödrök mentén. A rókusi csomópontban mintha két hónapja helyben járnának: a közműveket cserélik.

Több csúszást nem fogad el az önkormányzat a villamospálya építésénél. Fotó: Karnok Csaba
Több csúszást nem fogad el az önkormányzat a villamospálya építésénél.
Fotó: Karnok Csaba

– A kivitelező jelentős határidő-módosítást kért, jelezte, hogy a Boldogasszony sugárutat december végére, a Kossuth Lajos sugárutat február 15-ére, a teljes beruházást április elejére tudja befejezni. A megrendelő város nevében a kivitelezést felügyelő mérnök felülvizsgálta, fennállnak-e a módosítás feltételei, vagyis van-e a kivitelezőtől független oka a késésnek. A jelentésből kiderült, hogy a kivitelező kérése nem megalapozott – jelentette be tegnap Botka László polgármester.


- Álláspontunk az, hogy a teljes Boldogasszony sugárútnak december 4-ére el kell készülnie. Az 1-es villamos közlekedését legkésőbb január 15-én helyre kell állítani, tehát a Kossuth Lajos sugárúton is közlekednie kell. Az egész építkezést február 28-áig be kell fejezni, nagykörforgalommal, járdákkal, kerékpárutakkal, útburkolattal együtt. Ennyi határidő-módosítást indokolnak a külső tényezők: a rendkívül pontatlan közműtérképek, a városházától független szakhatósági engedélyek késése, és olyan nem önkormányzati ingatlanok kései átadása munkaterületnek, mint a MÁV-é és a SZVSE-é. Több csúszást az önkormányzat nem fogad el, ha a beruházás mégsem készül el az új határidőkre, a város érvényesíti a szerződésben foglalt napi 10 millió forintos kötbérigényét.

A tervezett időponthoz képest késéssel ugyan, de már fektetik a síneket a Boldogasszony sugárúton. Fotó: Karnok Csaba
A tervezett időponthoz képest késéssel ugyan, de már fektetik a síneket a Boldogasszony sugárúton. Fotó: Karnok Csaba

- A minőséget továbbra is szigorúan ellenőrzik a szakembereink, hibás teljesítés nem befolyásolja a határidőt. Bármilyen, a Boldogasszony sugárúti rossz alapozáshoz hasonló hiba javítása a kivitelező felelőssége, annak költségei őt terhelik.

A kivitelező a jövő héten nyilatkozik

Miért nem halad az építkezés, amikor ugyanaz az A-Híd Építő Zrt. vezeti az 1-es villamosvonalon dolgozó A-SZ-E Konzorciumot, amelyik a párhuzamosan zajló Pulz utcai villamosremíz-korszerűsítéssel naprakészen tartja a határidőket? Nem érzi kínosnak az 1-es vonalon kialakult helyzetet? Mit tesz a késés lefaragása érdekében? – ezeket a kérdéseket szerettük volna feltenni Orosz Károlynak, az A-SZ-E Konzorcium vezetőjének, az A-Híd Zrt. híd- és mélyépítési igazgatójának. Elmondta: mivel a részletekről még egyeztet a várossal, a jövő hét elején áll rendelkezésünkre részletes tájékoztatással.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. ifj. Nagy Gábor 2009. december 03. 10:20
  „46. daveedbrown 2009.11.21. 17:13
  "lehet egy kérdésem?

  miért áll 5 tatra villamos a Plaza előtt, amikor jobb helye is lenne, mondjuk a 3-as vonalon?

  talán ha legalább odarakták volna 3asnak, akkor született volna 1(!) jó döntés ami nekünk is jó lett volna"

  Abba nem gondoltál bele, hogy vagy az odaúton, vagya visszaúton nem tudtál volna felszállni rá, mert csak az egyik oldalán van ajtó, a 3-as vonalnak pedig csak a tarjáni végállomásán van forduló...

  Biztos jó döntés lett volna? :)”
 • 47. daveedbrown 2009. november 21. 17:15
  „* van idejük”
 • 46. daveedbrown 2009. november 21. 17:13
  „lehet egy kérdésem?

  miért áll 5 tatra villamos a Plaza előtt, amikor jobb helye is lenne, mondjuk a 3-as vonalon?

  talán ha legalább odarakták volna 3asnak, akkor született volna 1(!) jó döntés ami nekünk is jó lett volna, de nem 2012ben hanem MOST.

  még egy gondolat: Marhára örülök neki, hogy van a munkásoknak beszélgetni meg zabálni az aradi vértanúk terén lévő büésnél. És akkor jól állunk”
 • 45. SP 2009. november 21. 12:41
  „36. hozzászólás macs 2009.11.19. 21:18
  ""A közműtérkép tényleg használhatatlan.
  A házunk előtt cserélték a közvilágítást. Felásták az előkertet. ""

  Több évtizede léteznek kábelnyomvonal kereső műszerek!
  A fém tartalma alapján, a kábelből kisugárzott 50Hz üzemi mágneses térerő alapján, a kábelérre a köpenyre, stb. rákapcsolt jeladó ( kHz) jelének követése a kábel mentén. Így cm pontos nyomvonal és mélység mérés lehetséges.
  Talán láttad az áramszolgáltató SEBA mérőkocsiját. pl. az el van látva megfelelő eszközzel. Ha nagyon muszáj 1 szokol rádióval az 50 Hz kiszóródást követni lehet. :)”
 • 44. 3xhe 2009. november 21. 09:18
  „Felhőfejes nagy igazságod van!!!
  Egy tisztességes városban lemondana a vezetés, itt meg megelégednek a képviselői tiszteletdíjjal a különböző elnökségekből ( vizmű csatornatársaság volán....) befolyó tiszteletdíjjal és a mutyizásból eredő javadalmazásokkal. Ideje lenne már ha kisöpörnék a szemetet a városházáról!!!”
 • 43. Felhőfejes 2009. november 21. 00:15
  „Egy kis leltár:
  - közlekedési nagyprojekt befejezésének elfogadhatatlan késése - előre láthatóan egészen a választások előestéjéig /hatásaként folyamatos dugók és fokozott környezetszennyezés a városban, az elkerülő utak súlyos rongálódása stb./
  - városi egészségügyi ellátó rendszer ellehetetlenülése /a klinika csődje miatt, meg azok miatt, akik a városi eü. intézmények feladatellátását az egyetemre bízták/
  - Mars téri piacfejlesztés csúszása a városvezetés évek óta tartó kompromisszumképtelensége miatt
  - Korábbi fejlesztési tervek valószínűsíthető felborulása /Mars téri rendezvénycsarnok, busz-port, sportuszoda/
  - Fölösleges és a város szempontjából káros beruházások támogatása: újszegedi élményfürdő, kendergyári plaza / közlekedési nagyprojekt/
  - Korábban funkcióval bíró területek vagy ingatlanok ,,elengedése", melynek következtében ezek ma a város szégyenfoltjai: Centrum- és Honvéd téri gödör, Régi Hungária, Hági Étterem, Royal Szálló, újszegedi Vígadó, Népművészeti Alkotóház, Bárka Vendéglő, Tiszavirág Vendéglő ...
  * Kérdés: Mit szólnának ahhoz egy - tegyük fel - francia város polgárai, ha e rengeteg felsorolt szegedi anomália közül csak egyik előfordulna náluk? Milyen következménnyel járna ez a helyi politikai életben, milyen hatással lenne e franciaországi város vezetésére?”
 • 42. varadipal 2009. november 20. 13:08
  „Nem hiányzik semmi a Rókusi, Kossuth csomópont átépítéséről, csak a szaktudás.Se hálóterv, se logisztikai tervezés nem látható még nyomokban sem.Kapkodás, meg sár az van. Itt nem alkudozni kell, hanem elzavarni a töketleneket, és szakembert alkalmazni. Egyetemi város szaktudás nélkül. Szégyen.Lássuk a cseheket!!”
 • 41. joy 2009. november 20. 08:14
  „És én még értetlenkettem, miért nem egy schwunggal csinálják meg rendes pályára az egész 1-est, és hagyják ki a Széchenyi tér-Kelemen-Zrínyi u. Aradi tér szakaszát!
  Mostmár tudom.
  A város jól számolt.
  Magyar vállalkozók még ennyivel sem tudnak megbíkózni, nemhogy az egésszel!”
 • 40. szatyi 2009. november 20. 07:00
  „-31-Figyelő-
  Miért gondolod, hogy a Botka csinálta az alapozást?”
 • 39. E! 2009. november 19. 23:38
  „"-Ha nem lesz kész időre, Don Gattó rád parkol az úthengerrel
  - De hát a Főnöknek nincs is úthengere..."”
 • 38. Lixus_kzs 2009. november 19. 22:14
  „blablabla, de a villamos sehol. Pont most a télen járnák villamossal erre azt is felbontották ami volt.”
 • 37. CsImre 2009. november 19. 21:48
  „A kivitelező késik, szerződést szeg. Brutális hosszabítást kér, de város csak kicsit enged. Hol a bekeményítés?”
 • 36. macs 2009. november 19. 21:18
  „A közműtérkép tényleg használhatatlan. A házunk előtt cserélték a közvilágítást. Felásták az előkertet. Kérdeztük, mit csinálnak. A vezetéket keresik, de nem találják, pedig a térkép szerint ott kell lennie. Betemették az árkot, aztán pár méterrel arrébb újra felásták. Vezeték sehol. Végül a járda alatt megtalálták.”
 • 35. Logaritmus 2009. november 19. 21:03
  „32. hozzászólás achilleus: egyetértek.”
 • 34. 3xhe 2009. november 19. 20:52
  „Szerintem volt egy határidő, megnyerte az A+SZ+E a pályázatot leültek a sarokba és boldogan csóválták a farkukat, de a MUNKÁHOZ hozzá sem kezdtek, alibiből két három ember szédelgett csupán. A kötbér jár mert a kivitelező hanyag hozzá állása a késés oka! Ha Botka Úr meg nem képes a városát képviselni mondjon le!!!
  Adófizetők pénzével ne mutyizzon mert véletlenül még a pártkasszában köt ki!!! Amúgy meg a megnövekedett forgalmat az ö háza elé tereljék és ne pár ezer szerencsétlen elé és nem lenne ilyen megértő!”
 • 33. peti765 2009. november 19. 20:22
  „Mennyien mondták/írták ez csak a városnak lesz jó meg,semminek nem tudunk örülni stb.stb.
  Most van a 3 hónapos ünnep,hogy térdig járunk a szutyokban.Mire ez kész lesz már addigra mindenkinek elmegy az életkedve ebben a városban.Előre várom a december végét mi lesz itt majd ha elindul haza/vissza a sok vendégmunkás.Ennyi idő alatt a piramisokat is felépítették és ott még munkagépek sem voltak,furcsa nem?Pedig azok valahogy mégis tartósabbak :D”
 • 32. achilleus 2009. november 19. 20:15
  „Ezt nevezik "bekeményítésnek"? Röhej.
  Az lenne bekeményítés, ha november 16-tól (Boldogasszony sgt), illetve január 1-től (a többi) számláznának.
  Sőt, az lenne a normális.”
 • 31. Figyelő 2009. november 19. 20:13
  „Botka elvtárs!
  Esett az eső!
  Nem vette észre!?
  Átázott talajra lehet ugyan alapozni de nem szabad!!!!!!
  Ez építészet és nem MSZP-s politika!
  Ehhez érteni kell!
  Maga meg nem ért hozzá!”
 • 30. TrombiFrédi 2009. november 19. 19:49
  „A szegedi fityesz??? Az már egész szép..!:)”
 • 29. turulvedo 2009. november 19. 19:30
  „most hallottam: 30 %-on áll a fityesz .”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taroltak a táncosok a vb-n

Ismét taroltak a szegedi X-Treme Tánciskolások a világbajnokságon – idén Lengyelországban, Kalisz városában mérte össze tudását 34 ország 3400 táncosa. Tovább olvasom