Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A város megfelezte az örökölt hiányt

A 2006-os költségvetési főösszeg csaknem felét, 30 milliárd forintot fejlesztésekre fordít a szegedi önkormányzat. Ezzel a korábbi évek stratégiáját folytatja. A városi kassza hiányát négy év alatt sikerült a felére lefaragni.
Szeged költségvetése egyensúlyban van, idén a város 66 milliárd forintból gazdálkodhat – jelentette be tegnap Botka László polgármester a költségvetésről megtartott sajtótájékoztatón. Az előző évhez hasonlóan idén is ennek 47 százalékát, 30 milliárdot fordítanak fejlesztésekre, beruházásokra. Ez országos összehasonlításban is egyedülálló vállalkozás, aminek az az oka, hogy Szeged az előre menekülés stratégiáját választotta – mondta Botka.

Míg 2002-ben 5 milliárd forintos hiánnyal vette át a kasszát az akkor még új városvezetés, ez az összeg a 2006-os költségvetésben 2,5 milliárd alá esik. Sikerült a hiányt megfelezni, sőt a hiány aránya is alacsonyabb immáron – közel 14 százalék helyett 3,4 százalék –, mivel 2002-ben még csak 45 milliárdból gazdálkodott a város. A kiadások közül a legnagyobb tétel az oktatás intézményrendszerének fenntartása, majd következik az egészségügy, de a különböző intézkedések következtében a szociálpolitikára fordított összegek is nőttek.

A fejlesztésekre szánt források az 1998-as 5-6 milliárd forintról mára 30 milliárdra emelkedtek, összetételüket vizsgálva pedig egyértelműen kiderül, hogy mindössze 9 milliárd a város önrésze, a többi pályázaton nyert pénzösszeg. Minden három forinthoz hét forintot nyert a város – intenzív pályázati politikájának köszönhetően. Szeged hitelállománya nőtt az elmúlt időszakban. A költségvetés stabilitását azonban az mutatja, mennyit kell adósságszolgálatra (a korábban felvett hitelek tőke- és kamattörlesztésére) fordítani: míg 2002-ben ez az összeg 2,3 milliárd forint volt, idén mindössze 850 millió forint lesz.

Hogy mi az oka annak, hogy a nagyobb hitel kisebb adósságszolgálattal jár, Botka László azzal magyarázta: míg az előző ciklusban a városvezetés rövid lejáratú, magasabb kamatozású hiteleket vett fel működési célokra, most hosszú lejáratú, államilag támogatott, árfolyam-garanciával ellátott kölcsönökhöz folyamodtak, fejlesztési célok megvalósítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város újítja fel a Hágit

Az önkormányzat újítja fel a Hágit, mert a Kelemen utcai épület tulajdonosai nem kezdtek hozzá a… Tovább olvasom