Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A városháza rejtett kincsei a REÖK-ben

Szeged - Több százmillió forintot is érhet az az 1044 képzőművészeti alkotás, amelyet Szeged az elmúlt fél évszázad alatt gyűjtött össze. A városházától kölcsönkapott legizgalmasabb száz festményt most a REÖK-ben tekinthetik meg az érdeklődők.
Ritkaságnak számít, hogy egy városházán annyi értékes képzőművészeti alkotás díszítse az irodákat, amennyiből akár egy kortárs galéria kiállítási anyagát is játszi könnyedséggel össze lehetne szedni. Szeged önkormányzata ma 1044 műtárgyból álló hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik, amelynek 70 százaléka festmény, 20 grafika, tizede plasztika. Az értékes kollekció megalapozása az 1960-as években, a Dél-alföldi Tárlat indulásakor kezdődött, a gyűjtés az ezredfordulóig tartott. Az önkormányzat művészeti főtanácsosa, Pappné Zánthó Rita szerint a nívós műalkotások árának növekedésével nem tudta felvenni a versenyt a vásárlásra rendelkezésre álló keret, így az utóbbi évtizedben már csak jubiláló szegedi művészeket köszöntöttek műtárgyvásárlással.

A gyűjtemény nagyobb része a városházi irodákat díszíti, több alkotást önkormányzati intézményeknél helyeztek el tartós letétként, sokat raktárban őriznek. A REÖK-ben látható kiállításon a teljes anyag tizedét mutatják be. Például Heller Ödön Király-König Péter-portréját a legendás szegedi zeneszerzőről, zenepedagógusról elnevezett Tábor utcai zeneiskolából kérték kölcsön. A raktárból is sok, a közönség számára szinte ismeretlen munkát előkerestek.

Nátyi Róbert szerint a gyűjtemény jó kiindulópontja lehetne akár egy galériának is. Fotó: Frank Yvette
Nátyi Róbert szerint a gyűjtemény jó kiindulópontja lehetne akár egy galériának is.
Fotó: Frank Yvette

Kisebb kollekciók

Több önkormányzatnak is van képzőművészeti gyűjteménye, ha nem is olyan nagy és szerteágazó, mint a szegedinek. Vásárhelyen a helyi festőművészek munkáiból őriznek sokat a városházán. A Csongrád Megyei Önkormányzat gyűjteménye is jelentős; ugyan jóval kevesebb tételből áll, de sok értékes, muzeális alkotás is található közte. Szegeden azért is alakult ki speciális helyzet, mert itt a múzeum nem városi, hanem megyei fenntartású volt, míg a kisebb városok általában saját múzeumuknak, galériájuknak adományozták a megvásárolt festményeket, szobrokat.

– Az elmúlt években nemcsak neves magán-, hanem vállalati és banki gyűjteményeket is bemutattunk a REÖK-ben. Különleges, hogy most egy önkormányzat kollekciójából válogathattunk. A város nem tudatos, kiérlelt esztétikai koncepció alapján, művészettörténeti alapossággal gyűjtött, viszont jól kitapintható, hogy a helyi és a környékbeli képzőművészeket előnyben részesítették – mondja Nátyi Róbert, a REÖK-ben látható kiállítás ötletgazdája és kurátora. A művészettörténész nyolc-tíz éve megkezdte az önkormányzati gyűjtemény szakmai felmérését, felértékelését, de a munka anyagi okok miatt abbamaradt. Így nehéz megbecsülni, pontosan mennyit érhet a kollekció, valószínűleg sok százmillió forintot. Például az egyik legértékesebb táblaképért, a magyar avantgárd meghatározó alakjának, Bálint Endrének Ládafiából című festményéért bizonyára 5-7 millió forintot is adnának egy aukción. Mednyánszky László idős férfit ábrázoló portréja is komoly kvalitás, muzeális darab. Molnár C. Pál festményei is milliós árakon cserélnek gazdát. Zoltánfy István festményeinek is magas a műkereskedelmi értékük.

– Ha volna rá pénz és szándék, az önkormányzat gyűjteménye jó kiindulópontja lehetne akár egy galériának is. A változatos anyag egyfajta művészetszociológiai lenyomatát is adja a hatvanas–nyolcvanas évtizedeknek – hangsúlyozza Nátyi Róbert. – Egy jól felépíthető – a tárlaton is látható – vásárhelyi szálat is be lehetett mutatni belőle, hiszen Endre Bélától, Kajári Gyulán át Kurucz D. Istvánig és Németh Józsefig komoly alkotók műveit tartalmazza. A szegedi grafikai művésztelep elmúlt 18 évéből is adunk ízelítőt a REÖK-ben. Több száz nemzetközi rangú, neves grafikus megfordult a művésztelepen; azt tervezem, hogy két év múlva, a 20 éves jubileumra rendezünk majd egy komoly, nagy kiállítást az itt született, és a városnak adományozott munkáikból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírást gyűjtenek a tápai kompért

Aláírásokat gyűjtenek Tápén, hogy a lakosok ne támogassák a kompot kiváltó buszközlekedést, hanem inkább a kompot. Tovább olvasom