Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

A varrás egyfajta családi gondoskodás

Abonyi Zsuzsi kétgyermekes szegedi anyuka édesanyjától tanult varrni. Első kreációiba a babáit öltöztette. Most már gyerekeinek, Sárinak és Zsófinak készít mindenfélét, ami csak az eszébe jut. De vajon ő az egyetlen ilyen nő manapság, vagy újra divatba jön a varrás?
Gyerekzsúr

– Az sem utolsó szempont, hogy egy varrni tudó anyuka, akinek kisgyereke van, mindig egyedi ajándékokkal toppanhat be egy-egy szülinapi zsúrra. A gyerekek is értékelik, ha valamit saját kezűleg készít nekik valaki – mesélte lelkesen az édesanya. Sári már érdeklődik a varrás iránt, és a játszótéren is büszkén mutatja meg társainak, ha olyan játékkal érkezik, amit az anyukája készített neki. Egyik tipikus játszótérre vivős játékuk egy szürkés színű nagy kitömött cica.

– Édesanyámnak volt egy lábbal hajtós varrógépe, azon mutatott néhány trükköt. Nagyjából 10 éves lehettem. Akkoriban lehetett kapni az úgynevezett dollárboltokban a Barbie babákhoz szabó-varró készletet. Én is kaptam egy ilyet, és ezzel kezdtem kísérletezni. Tehát az első ruhák, amiket varrtam, a babáimnak készültek – emlékezett vissza Abonyi Zsuzsi, miközben két kislánya, az ötéves Sári és a kétéves Zsófi megmutatták, mennyi szép játékot készített már nekik édesanyjuk. Elmesélte: egészen addig nem nyúlt újra a tűhöz és a cérnához, amíg első gyermeke, Sári meg nem született. Ameddig a kislány délutánonként szundikált, ő szorgoskodott. Úgy gondolta, ha ő is meg tudja tanulni, akkor biztosan más édesanyák is, így alakította meg két barátnőjével a Padlás Varrás varrókört Szegeden.

A varrás ma már kuriózum
– Úgy veszem észre, hogy a férfiak ma már kuriózumnak tartják, ha egy nő tud varrni. Régen szükséges volt, ma pedig meglepő. Nem mondanám, hogy szexinek, inkább nőiesnek gondolják. Egy feleség vagy egy édesanya ezzel is ugyanúgy kifejezheti a szeretetét, mint például a főzéssel. Ha varrok valamit, ugyanolyan jó érzés odaadni, mint amikor egy finom vacsorát készítek a családomnak – mesélte mosolyogva Zsuzsi.

A család apraja-nagyja büszke az édesanya, Abonyi Zsuzsa hobbijára. Fotók: Karnok Csaba
A család apraja-nagyja büszke az édesanya, Abonyi Zsuzsa hobbijára. Fotók: Karnok Csaba

Észrevételei szerint egyre több nő szeretné megtanulni, ami évtizedekkel ezelőtt még minden háziasszony számára természetes volt. De nem arról van szó, hogy ezentúl a hölgyek maguknak varrnák otthon a ruháikat egy szépen megvilágított varrószobában, hanem például készítenek a lakásba néhány kiegészítőt, vagy meg tudják javítani, ami elszakad, elfeslik.

Zsuzsi férje, Péter is megosztotta velünk, milyen jó, ha egy nő efféle tudással rendelkezik. – Ha valaki megemlíti, hogy a felesége egy gombot sem tud felvarrni, én mindig elbüszkélkedhetek azzal, hogy Zsuzsi mennyi mindent készít nekünk – mondta Péter, miközben a két kislányt terelte a család konyhájában.

Takaró és játék is készül, de a lakást is ékesíti Zsuzsa egy-egy munkája.
Takaró és játék is készül, de a lakást is ékesíti Zsuzsa egy-egy munkája.

Pikniktakarótól a játék állatokig
Abonyi Zsuzsi megmutatta nekünk, mennyi mindenre képes egy anyuka, miközben a gyerekei délután alszanak. – Két-három óra alatt elkészítek egy játéklovacskát, egy tacskót vagy akár egy baglyot. De nemcsak gyerek-, hanem felnőttholmikat is készítek: pénztárcákat, neszesszereket, párnákat, párnahuzatokat vagy éppen függönyöket. Néhány dekoratív lakástextillel teljesen át lehet öltöztetni a lakást télről tavaszra. De készítettem már pikniktakarót is maradék anyagokból, aminek az alja viaszos vászon, hogy a nedvesség ne üssön át rajta – mutatta műveit a kreatív édesanya.

A férj ötlete volt
– A Padlás Varrás is a férjem ötlete volt. Úgy gondolta, hogy ha én ilyen örömet lelek benne, lehet, hogy másoknak is kikapcsolódást jelent. Összefogtunk két barátnőmmel, Évivel és Mónikával, akikkel összesen hét gyerekünk van. Ma már rengetegen járnak hozzánk egyetemistáktól az édesanyákig. Az olyan apró praktikáktól kezdve, mint a kifeslett inggallér megfordítása a játék állatok elkészítéséig mindenfélét megmutatunk. Sárinak például a lovacska a kedvence, Zsófinak pedig a pillangó. Az első, amit készítettem, az is egy ló volt Sári számára – osztotta meg élményeit Zsuzsi.

Fontosnak tartja, hogy idővel gyermekeit is megtanítsa, hogyan bánjanak a varrógéppel, és hogyan igazodjanak el a különféle textíliák tengerében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van élet a krumplis tésztán túl - küldje be ön is saját receptjét!

Úgy kínálunk recepteket készülő szakácskönyvünkben, hogy vigyázunk az olvasó pénztárcájára. Kell ennél jobb ajánlat? Tovább olvasom