Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A vásár költözik, a hangulat marad

Szeged - A Dugonics téren rendezik meg idén a hagyományos kézműves karácsonyi vásárt a Dóm tér felújítási munkálatai miatt. A Széchenyi téri vásár díszkivilágítást kap, a két helyszínt pedig összeköti a Délmagyarország-Rotary Advent a Klauzál téren.
– Azt a hangulatot, amiért a Dóm téri karácsonyi vásárt szeretjük, sajnos nem tudjuk átvinni a Dugonics térre – mondta Mocselini Rudolf. A szegedi hídi vásárt és a Dóm téri adventet szervező Ördögszekér Bt. ügyvezetője szerint a Dugonics téren túl nagy az átmenő forgalom, ezért nehéz megállítani az embereket. – Volt egy pont, amikor azt gondoltuk, visszamegyünk a Dóm térre, de a műszaki problémák megakadályoztak ebben: a tér burkolata több helyen össze van törve – mondta.

Mint korábban megírtuk, az Ördögszekér Bt.-nek már korábban jelezte a Szegedi Városkép Kft., hogy idén a dóm felújítási munkái miatt a Dugonics téren rendezheti meg a hagyományos karácsonyi vásárt. A Dugonics téren nem építenek bálaszínházat és szalmalabirintust, kézműves kereskedőből és vendéglátósból is kevesebb lesz. A város adventi koszorúját a lefedett Dugonics téri szökőkúton helyezik el.

A Dugonics teret új fénydekoráció teszi hangulatosabbá advent idején. Látványterv
A Dugonics teret új fénydekoráció teszi hangulatosabbá advent idején.
Látványterv

– Mindazonáltal ragaszkodunk a színvonalas megjelenéshez és a kézművestermékekhez – magyarázta az ügyvezető, aki szerint még nem sikerült dűlőre jutniuk a várossal abban, ki építse fel az adventi koszorút, amelynek költsége egymillió forint. – Ezt most a városnak kell felépítenie, de ha meg tudunk egyezni a Szegedi Városkép Kft.-vel, akkor mint korábban, most is megcsináljuk – fogalmazott Mocselini.

Nyert a csodaszarvas

A Dugonics téri csodaszarvassal bővül idén Szeged díszvilágítása. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. évről évre bővíti a fénydekorációt, miközben a régi világítótesteket energiatakarékosra cserélte. Ez 70 százalékos energiamegtakarítást eredményez. A Facebookon meghirdetett nyilvános szavazáson a Dugonics téri csodaszarvas terve kapta a legtöbb voksot, már folynak a technikai előkészületek. Az új látványelem a karácsonyi kézművesvásárral és az adventi óriáskoszorúval idén még hangsúlyosabb szerepet kap.

Licsicsányi Ilona, a november 29-én kezdődő Karácsonyi Ünnepi Hetek rendezvénysorozat szervezője, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, idén is lesz ünnepi műsor, adventi koszorú és gyertyagyújtás, csak a rendezvény helyszíne változott. A koszorút a Szegedi Városkép Kft. készíti el. – Az, hogy ki adja a gyertyát vagy a fenyőágat, egyszerű technikai kérdés – tette hozzá az ügyvezető.

A programsorozatnak két másik helyszíne is lesz. A Széchenyi téri karácsonyi vásár egyik újdonsága a megújuló díszvilágítás, amely harmincezer energiatakarékos LED-izzóval varázsol majd ünnepi hangulatot a térre. A Takaréktár utca felőli oldalon felállítanak egy 10 méter magas fenyőfát, amelyet óvodások díszíthetnek fel. A Klauzál téren pedig december 1. és 24. között a Délmagyarország-Rotary Advent várja az érdeklődőket. A város karácsonyfájával szemben felállított színpadon naponta 2 család vehet át 100-100 ezer forint értékű ajándékot. A műsor mindennap 17 órakor kezdődik, amelyet szegedi általános iskolák és óvodák gyerekei adnak. A rendezvény vendége lesz mindennap egy-egy Csongrád megyei kötődésű ismert ember is: többek között Jáksó Lászlóval, Bárdos Andrással, Szentpéteri Csillával, Nagy Bandó Andrással, Gregor Bernadettel, Fekete Gizivel, Czutor Zoltánnal, Darvasi Lászlóval, Péter-Szabó Szilviával, Bicskey Lukáccsal és Végh Judittal találkozhatnak a kilátogatók.

Olvasóink írták

 • 9. macs 2013. november 22. 14:23
  „okz63,
  láttam :-)
  És továbbra sem értem, hogy mit keres a csodaszarvas a karácsonyi vásáron? Bár, ha jobban belegondolok, sok nép az újjászületés, a megújulás, és a Nap jelképének tartja, tehát maradhat. :-)”
 • 8. okz63 2013. november 22. 13:04
  „6. macs 2013.11.21. 15:56
  "Ez a csodaszarvas, nem rénszarvas véletlenül?"

  Láttál te már rénszarvast? Miért kevered a szezont a fazonnal? :-)”
 • 7. nemjogasz 2013. november 21. 20:17
  „már a bortér előtt össze voltak törve a kövek, azt mért tarthatták meg akkor? nem jó kifogás”
 • 6. macs 2013. november 21. 15:56
  „Ez a csodaszarvas, nem rénszarvas véletlenül? Miért keverjük a szezont a fazonnal? :-)”
 • 5. honorus 2013. november 21. 15:27
  „A Dóm tér hangulata miatt szerettem a karácsonyi vásárt,a kettő együtt adta meg a teljes hangulatot. Sajnálom hogy közszolgák, és egyházi vezetők ezt elvették tőlem.”
 • 4. zehn 2013. november 21. 11:32
  „És tessék mondani, mikor kezdődik a Dóm téri felújítás? Mert, hogy még nyoma sincs, semmilyen megkezdett előkészületnek sem, az biztos. Úgy tűnik, ebben az évben érdemben nem sok történik majd. Persze átlátszó magyarázattal mindig lehet szolgálni. Összetört kövek- ugyan már!”
 • 3. mivan? 2013. november 21. 10:31
  „Tök mindegy, hogy hova nem megyek el...”
 • 2. babar 2013. november 21. 09:49
  „Nagyon fog hiányozni a Dóm téri hangulat!
  Nekem kevés az indok, hogy össze vannak törve a kövek!!!
  Olyan sürgős a felújítás elkezdése. hogy nem lehet halasztani január elejére??
  Vagy ennyire szeretnének már a karácsonyi hidegben dolgozni?
  Mindegy, a szokásos karácsonyi, esti sétáink melyek mindig érintették a Dóm teret ezentúl nem fogják. De a Dugonics teret sem!!”
 • 1. queenmargareth1 2013. november 21. 09:05
  „Ez jó ötlet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagkorlátot és világítást kap a 47-es

Évek óta húzódik a 47-es Szeged és Algyő közötti felújítása. Tovább olvasom