Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A vásárlók járnak jól az elemháborúval

Az ország egyik legnagyobb elemforgalmazója, az ATC Trade Rt. elemvisszagyűjtő hálózatot indított volna már egy hónappal ezelőtt Re-Bat Kht. néven, de a konkurencia, a Re*Lem Kht. megtámadta az alapítást. A minisztérium tegnap zöld utat adott a szegedi cégnek is, de már nem ők arathatták le a babért az első hivatalos gyűjtőponttal. A versenyhelyzetből a vásárlók kerültek ki győztesen.
Kurucsai Attila mutatja, az ATC Áruház előtt is van már gyűjtőláda. Fotó: Karnok Csaba
Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség már október elsejétől nyilvántartásába vette a Re-Bat Kht.-t mint olyan szervezetet, amely a hulladékká vált elem és akkumulátor visszavételét és begyűjtési kötelezettségét koordinálja. A közhasznú társaságot az ország egyik legnagyobb elemforgalmazója, a szegedi ATC Trade Rt. hozta létre. A Re-Bat hivatalosan csak ma kezdhette meg működését, mert a piac másik koordináló szervezete – a legnagyobbak közül három hazai elemkibocsátó, az Energizer, a Duracell és a Varta alapította –, a Re'Lem Kht. a szegedi társaság alapítását időközben megtámadta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál. Indoka szerint csak több gyártó hozhatott volna létre ilyen szervezetet. A minisztérium a kifogást másodfokon is elutasította.

A fellebbezés viszont hátráltatta az elemek és akkumulátorok visszagyűjtését és a leendő tagok regisztrációját is. Több iskola gyűjtőláda kérelmét is ezért kellett eddig elutasítani.

A Re-Bat azért jött létre, mert a Re'Lem ajánlattervezetét az ATC nem tartotta elfogadhatónak, hiszen így számára több tízmillió forintba került volna az elemvisszagyűjtés. A hálózat kialakításával az olcsóbb megoldást választotta, így maradhatnak piacon a nem drága, de jó minőségű elemek, melyben az ATC piacvezető Magyarországon. A legolcsóbb ceruzaelemek esetében akár 30-40 százalékos árnövekedést is hozhatott volna, ha nem jön létre a Re-Bat. – A kht.-nak nem célja a profitszerzés, minél olcsóbban szeretnénk a visszagyűjtést megoldani – jelentette ki Kurucsai Attila, a Re-Bat szóvivője.

A versenyhelyzettel a vásárlók jártak jól – nem emelkedett az elemek ára. A vezető azt állította, ha nincs a fellebbezés, akkor most valószínűleg az ő gyűjtődobozuk villoghatna a Tescókban és elmondhatnák, hogy a Re-Bat állította fel az ország első gyűjtőpontját, amit Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter avatott fel. – Azt szeretnénk, ha minél több gyűjtőhálózat alakulna és az elemekből, akkumulátorokból keletkező több mint kétezer tonna veszélyes hulladékból minél nagyobb mennyiséget lehetne visszagyűjteni – mondta a szóvivő.


Gyűjtőpontok

A Re'Lem és a Re-Bat Kht. is létrehozott honlapot, melyeken megtalálhatók azok a gyűjtőpontok ahova a használt elemeket visszavihetjük. Az előbbi cég honlapja – www.relem.hu – már működik. Csongrád megyében a szegedi Tescón kívül más begyűjtőt nem jelöltek meg. A www.rebat.hu két héten belül válik láthatóvá. Azt ígérik: több száz átvevőhely lesz látható, hiszen a Dél-alföldön az iskolák nagy része és a Rossmann is csatlakozott hálózatukhoz. Egyébként hónapok óta működik visszagyűjtő pont az ATC telephelyén a Budapesti úton, ahová most is mindenki visszaviheti az elemeket és az elem méretű akkumulátorokat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenyilazták a humoristát, de felépült sebéből

A Fekete macska kabaréfesztiválon feltűnt Rácz László humorista betegsége miatt a legváratlanabb… Tovább olvasom