Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A vb-n részt vevő kajakosok is porcelánt vettek

Egy kanadai hölgy Szász Endre padlóvázáját ruhával kitömött bőröndben vitte magával repülőn, egy másik fia és unokája fényképét festette rá két kisebb vázára. Mindkét történet szegedi, és azt jelzi, hogy a porcelán újra befektetésnek számít. Sok a visszatérő, Szegedről külföldre szakadt hazánkfia, számukra tényleg semmi sem drága.
A porcelán újra reneszánszát éli, az emberek nem sajnálják rá a pénzt. Fotó: Schmidt Andrea
Még a kajak-kenu vb versenyzői és szurkolói is feltankoltak porcelánból a szegedi belvárosban, noha egyik híres márka sem kapcsolódik a Tisza-parti városhoz. A porcelán újra reneszánszát éli. Nagy Zsuzsa, a Kárász utcai hollóházi márkabolt vezetője szerint a nyár rekord árbevételt hozott, de nemcsak a turisták, hanem az esküvői szezon miatt is. Az emberek nem sajnálják a pénzt a legdrágább készletekért sem: náluk Szász Endre sorszámozott platina teáskészlete került most a legtöbbe, 340 ezer forintba. Ha komplett szervizt szeretnénk vinni, amiben ét-, teás-, mokkás- és kompótos készlet is van, akkor félmillió forintot is otthagyhatunk.

Porcelánmustránk kiderítette azt, amit a gyűjtők jól tudnak: a herendi készletek árban hajazzák Hollóházát (Zsolnayból sajnos nem tudjuk áttekinteni a teljes skálát, mivel Szegeden a gyár nem működtet márkaboltot). Herendiből a legolcsóbb hatszemélyes étkészlet 500 ezer forintnál kezdődik, igaz, mindegyik darabja kézzel festett. S míg egy hollóházi teáskészlet klasszikus mintával már 30 ezerért megvásárolható, ugyanezt herendiből 180 ezerért kínálják.

A Zsolnay már a spájzban van

Barátnőm már jó előre bespájzolt Zsolnayból gyermeke esküvőjére, mivel azt hallotta, drágul a pécsi székhelyű patinás cég terméke. Mivel ő maga a Zsolnay-termékek szerelmese, ét-, teás- és mokkáskészletet vásárolt, együttesen mintegy négyszázezer forintért. Otthonában dugi helyeken titkolja-őrzi a drága porcelánt. Azt mondja, ha bármi közbejön, a pénz nem vész kárba, mivel ilyen egységes készletet bármikor el lehet adni.

Sok a visszatérő, Szegedről külföldre szakadt hazánkfia, számukra tényleg semmi sem drága. Nagy Zsuzsa mesélte, hogy tavaly egy 70 centi magas Szász Endre padlóvázát egy Kanadában élő hölgy vásárolt meg 270 ezer forintért. Amikor idén újra visszatért, elmesélte, vett egy bőröndöt a vázának, amit kibélelt ruhaneművel, és a porcelán sértetlenül landolt a tengerentúlon. Az Oskola utcai herendi márkabolt vezetője, Farkasné B. Katalin is egy kanadai vevőjéről mesélt: az asszony azt kérte, fia és unokája arcképét fessék rá két vázára. Herenden el is készítették a vázákat, amelyek egyik oldalát az ismert motívum, a másikat a kézzel festett arckép díszítette. A hölgy egy újabb szegedi útja alkalmából vitte el a vázákat, darabjáért 150 ezer forintot fizetett.

Nem az örökkévalóságnak szánja termékeit a Villeroy&Boch Kölcsey utcai porcelánboltja. Noha a német gyár 250 éves, nem vitrinárut kínál – mondta Pásztiné Mészáros Éva üzletvezető. A készleteket a vevő maga állíthatja össze. Gyakori eset, hogy házassági évfordulóra valaki csak két csészét vásárol, hogy aztán azok emléktárgyként is napi használatban legyenek. Itt egy míves aranyozott csontporcelán étkészlet már százezer forintból is kijön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem vett föl nagy hitelt a megye

Az idei évre tervezett félmilliárdos működési hitel helyett eddig hetvenmilliót vett föl a megyei… Tovább olvasom