Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A Védegylet szerint drámaian fogy a fű és a fa

Szegeden jelenleg húsz-huszonöt négyzetméternyi városi zöldterület jut egy lakosra. Pontosabb adat nincs, mert felmérés utoljára a rendszerváltás előtt készült. A Védegylet szerint az üzleti érdek minden civil szempontot fölülír.
Minden kivágott fát sajnálunk. Fotó: Frank Yvette
Szeged gazdasági fejlődésével együtt jár, hogy bármerre megyünk a városban, egyre több építkezést látunk. Az épített környezet gyarapodásával párhuzamosan fogynak a városi zöldterületek, amelyek megszűrnék a levegőszennyezést, hűsítő-árnyékoló hatásúak és pihenést kínálnak.

Egy nemrégiben megjelent – a Központi Statisztikai Hivatal és a Védegylet által gyűjtött adatokból összeállított – felmérés szerint Szegeden jelenleg minden polgárnak huszonöt négyzetméternyi zöldterület jut, míg egy másik vizsgálat szerint a város területének mindössze másfél százaléka zöldterület. Ezzel az átlaggal tizenegyedik helyen állunk a magyar városok között. Rosszabbul, mint Miskolc, Pécs vagy Székesfehérvár.

Szentistványi István, a Védegylet szegedi csoportjának képviselője szerint az utóbbi tíz évben egyre zsugorodik a szegedi zöldterületek nagysága, mert minden addig üresen maradt telket „újrahasznosítanak", beépítenek. Mint mondta, az üzleti szempontok minden esetben erősebben érvényesülnek a városházi döntésekben, mint a környéken lakók egészségügyi érdekei. A szegedi aktivista szerint a polgárokat a lehető legritkább esetben értesítik az őket is érintő fakivágásokról, cserjesorok felszámolásáról, zöld területek beépítéséről, így a civilek a motoros fűrészek és a munkagépek megjelenésekor szinte már semmit sem tehetnek azok ellen. A döntésekből való kirekesztettség és kiszolgáltatottság miatt Szentistványi szerint bizonyos esetekben erkölcsileg megengedhető, legitim a polgári engedetlenség, például az aktivisták fákhoz való odaláncolása is. Az ilyen „ellenállási" akciókról a közelmúltban egyébként kiskátét jelentetett meg a Védegylet.

Kétszázhetven hektár gondozott közterülettel és hetven hektár erdővel számolt Gila Csaba, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási divízióvezető-helyettese, amikor a szegedi zöldterületek nagyságáról kérdeztük. Így az egy főre jutó zöldterület nagysága – százhatvanháromezer lakossal számolva – 20,8 négyzetméter.

Hozzátette: adatuk valójában csak becslés, alapos felmérés ugyanis legutóbb még a rendszerváltás előtt történt. A földhivatali regisztráció évtizedes lemaradásban van, így számos olyan terület is zöldterületként szerepel náluk, amit már évek óta beépítettek. A kht. saját rendszerében ugyan megpróbálja követni a rohamos változásokat, de kapacitáshiány miatt ez nehezen megy. A vezetőhelyettes elmondta: egy országgyűlési ajánlás szerint legkevesebb 21 négyzetméter zöldterületnek kellene jutnia egy lakosra, ennek betartása azonban nem kötelező. Szegeden ugyan 2001-ig volt „zöldrendelet", ami szabályozta ezt a kérdést, akkor azonban eltörölték mondván: amíg a parlament nem hoz törvényt erről, addig önkormányzati rendeletre sincs szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszközgyűlés Szeged napján

Szeged városi rangra emelésének évfordulója alkalmából díszközgyűlést tartottak tegnap a városházán.… Tovább olvasom