Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A végső fázis: aszfaltozás

A csatornaépítők teljes gőzzel dolgoznak, hiszen a jó időt szeretnék kihasználni. Van, ahol még most építik a rendszert, máshol már az út helyreállítását végzik és az útépítők aszfaltoznak. A csatornafedők megemelése azonban még sok bosszúságot okozhat.
Az újszegedi Ágnes utcában már aszfaltoztak a csatornázás után Fotó: Miskolczi Róbert
Szegeden jövő szeptemberre száznyolcvan kilométeres csatornahálózat készül el. Ebből 120 kilométer már a földben van. A Culvert 2003 konzorcium létesítményvezetője, Csepregi András elmondta: várhatóan az év végéig a vezetéképítés kilencven százaléka elkészül, míg a fennmaradó résszel jövő áprilisban végezniük kell, hogy 2006-ban az aszfaltozást be tudják fejezni.

A már csatornázott, műszakilag átadott területeken a lakók arra panaszkodnak, hogy a csatornafedők megemelésével az út szintje magasabb lesz az eredetinél és eső esetén a víz – árkok hiányában – majd a járdán hömpölyög. A létesítményvezető szerint a tender kiírásának megfelelően járnak el.

– A meglévő útszerkezethez nem nyúlhatunk, nem marhatunk bele, mert a kiírás ellen vétenénk. Ráadásul ránk foghatnák, hogy gyengítjük az út
Elvirágzott csatornafedők

Általában útjelző táblák hívják fel a figyelmet az úthibákra, illetve arra, ha valamilyen munka közben gödrök vagy kiemelkedések maradnak több napig a helyszínen. A találékony útépítők ezt másképp oldották meg a Marostői, a Kikindai, a Tárogató és a Fürj utcában. Az aszfaltozás előtti utolsó munkaként megemelték és szintbe hozták a csatorna végeket. Ha ezek fölött valaki elhajt, a jármű alja bánja. Ezért leveles gallyakat szúrtak a csatornafedőkbe. Nem számítottak rá, hogy egy teherautó mindet lekaszálja. Azt kérik, óvatosan közlekedjenek a csatornázott, de még nem aszfaltozott területen.  
teherbírását. Ezt a műveletet nem vállalhatjuk fel, ezért a minimális öt centiméteres aszfaltréteget húzzuk a már meglévőre – jelentette ki Csepregi András. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt: mi lenne a logikus? Elismerte: ha tartani kellene az utak eredeti szintjét, többe kerülne a csatornázás. Erre viszont nincs pénz.

Az aszfaltozók serényen dolgoztak az elmúlt egy hónapban. Július elején kezdték a végső réteg kialakítását és tegnapig 57 ezer 300 négyzetmétert aszfaltoztak le Szegeden. A legnagyobb utcai terület, 5100 négyzetméter a petőfitelepi Göndör soron várta az útépítőket. Ebben a városrészben 13 ezer 400, Újszegeden 2100, Alsóvároson 5900, Marostőben 10 ezer 200, Dorozsmán 25 ezer 700 négyzetméteres felület kapott új burkolatot. Az elkövetkező hetekben Dorozsmán, az iparvárosban, Baktóban, Újszegeden és Marostőben találkozhatnak lakók útépítőkkel. Csepregi András azt is elmondta, hogy az aszfaltozással november 15-éig nem szeretnének leállni, hiszen összesen 600 ezer négy méter aszfalt szőnyeget kell lefektetniük jövő szeptemberig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező víz miatt pusztulnak a madarak

Tömegesen hullanak el a madarak Csongrád megyében az úgynevezett tavi bénulás miatt. Az állatok egy… Tovább olvasom