Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A véleményét kinyilvánító polgárokra van szükség

A véleményét kinyilvánító polgárokra van szükség
Nem hiszékeny és hűséges szolgálókra, hanem gondolkodó és a véleményét kinyilvánító állampolgárokra van szüksége az országnak - mondta Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező beszédében a szegedi Klauzál téren.
– Ki hitte volna, hogy 2016-ban ismét el kell mondanunk, hogy követeljük a sajtó szabadságát? Hogy vitatkoznunk kell a törvény előtti egyenlőség és a közös teherviselés fogalmáról? – tette fel a kérdést Szabó Sándor az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező beszédében a Klauzál téren ma délelőtt. A teljes beszéd itt olvasható.
 
A véleményét kinyilvánító polgárokra van szükség

A szegedi szocialista országgyűlési képviselő ellentmondást nem tűrően kijelentette: nem hiszik, hogy a 21. században munkapad mellé kell küldeni iskolázatlan 16 éves fiatalokat. – Nem hisszük, hogy a központosított iskolákban engedelmes alattvalókat kell nevelni! A demokráciának nem hiszékeny és hűséges szolgálókra, hanem gondolkodó és a véleményét kinyilvánító állampolgárokra van szüksége – mondta. A politikus Szegedet ilyen gondolkodó, és a véleményét mindig markánsan megfogalmazó városnak tartja. Polgárai lelkesen kiálltak 1848 eszméiért, újjáépítették a várost az 1879-es nagy árvíz után, egyetemén fogalmazták meg 1956 követeléseit, majd 2010-ben és 2014-ben az országgyűlési választásokon egyértelmű hitet tettek a jövő mellett, hogy a szegediek ügyeiket maguk akarják intézni.
 
A véleményét kinyilvánító polgárokra van szükség


– Szeged polgárai elutasítják a gyűlölködést. Nem kérnek a félelemből, nem lehet zsarolni őket. Nem a szavaknak, hanem a tetteknek és eredményeknek hisznek – jelentette ki Szabó Sándor. Még kér a nap – idézte Petőfi Sándor sorait a politikus, aki ezzel a 2016 februárjában a budapesti Kossuth téren tartott pedagógus demonstrációra utalt. A városi ünnepségen Petőfi verseket szavalt Borovics Tamás, Fekete Gizi és Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház művészei. Az emlékezés a Kossuth-szobor megkoszorúzásával zárult.

Megyei kitüntetettek

Magyarország köztársasági elnöke március 15-e alkalmából Széchenyi-díjat adományozott Martonyi János jogásznak, volt külügyminiszternek, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Nemzetközi Magánjogi Tanszék volt tanszékvezetőjének, egyetemi tanárnak a nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga és az európai jog terén egyaránt elsőrangú munkája, illetve Magyarország helyére és nemzetközi szerepére, valamint a globális világ változásaira és szabályozásaira reflektáló, újító szellemű társadalomtudományi felismerései elismeréseként.

A köztársasági elnök Kossuth-díjat adományozott a szegedi énekiskolából indult Komlósi Ildikó opera-énekesnőnek, a Magyar Állami Operaház magánénekesének, páratlanul népszerű és nemzetközileg is rendkívül sikeres, az operaéletet számtalan lenyűgöző alakításával gazdagító, amellett kivételesen színes koncertrepertoárt is magába foglaló, ragyogó énekművészete elismeréseként.

Áder János a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozott: Penke Botond Széchenyi-díjas kémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, az SZTE Általános Orvostudományi Kara Orvosi Vegytan Intézet egyetemi tanárának a hazai peptidkémia és fehérjekutatás területén egyedülálló tudományos pályája, kutatócsoportjaival a neurodegenerációs betegségek gyógyításában elért sikerei, illetve számos új gyógyszerhatóanyag szintetizálása érdekében végzett elsőrangú munkája elismeréseként. Ugyanezt a kitüntetést vehette át tegnap Totik Vilmos Széchenyi-díjas matematikus, az MTA rendes tagja, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézete Halmazelmélet és Matematikai Logika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát kapta a nemzetközi uralisztika területén meghatározó, többek között a szociolingvisztikai vizsgálatok meghonosítására, illetve a veszélyeztetett nyelvek megmentésére irányuló kutatásokat is magába foglaló tudományos pályája, valamint nagyhatású oktatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként Bakró-Nagy Marianne, az MTA doktora, az MTA Nyelvtudományi Intézete Finnugor és Nyelvtörténeti Osztálya vezetője, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézete Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény sport mellett belefér egy kis bűnözés is

Kemény sport mellett belefér egy kis bűnözés is
Mennyi munka és lemondás áll egy sikeres fogyókúra mögött? Erre keressük a választ sorozatunkban. Tovább olvasom