Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

A vers a nyelv csodája

József Attila születésnapja, április 11-e 1964 óta a magyar költészet napja. Mostanában legfeljebb ilyenkor kerül rövid időre a figyelem középpontjába a líra. Három közismert szegeditől kérdeztük: olvas-e verset, van-e kedves költője.
– Őszintén bevallom, bár a költészetet nagyon szeretem, ma már nincs időm a versekre. Amikor szabadságon vagyok, inkább regényt szoktam olvasni – árulja el Katona Márta gyermekgyógyász professzor, akinek József Attila a kedvenc költője, és az Óda a legkedvesebb verse. – Úgy tapasztalom: a gyerekek számára rendkívül sokat jelent, ha az anya, az apa, vagy valamelyik nagyszülő este mesét vagy verset olvas nekik. Ennek a személyes kapcsolatnak a bensőségességét nem pótolhatja a tévé vagy a lemez, az ilyen alkalmak kitörölhetetlen emlékké válnak. Az én gyermekeim annak idején Weöres Sándor verseit szerették a legjobban, szívesen olvastam nekik Petőfitől és Devecseri Gábortól is.

Toplista

Szegeden, a Tisza Lajos körúti Fókusz Könyváruházban 2006-ban az alábbi verseskötetekből vásároltak az olvasók a legtöbb példányt:
1. Szép versek 2006
2. Varró Dániel: Bögre azúr
3. Ady Endre összes költeményei I–II.
4. Petőfi Sándor: Válogatott versek
5. Arany János: Válogatott versek
6. József Attila összes verse
7. Radnóti Miklós: Válogatott versek
8. Kányádi Sándor: Válogatott versek
9. Radnóti Miklós összegyűjtött versei és versfordításai
10. Pilinszky János összes verse
11. Parti Nagy Lajos: Grafitnesz
12. Tóth Krisztina: Porhó

– Számomra fontos a versolvasás, mert a nyelv csodáját, éppúgy, mint a zenéét, szeretem folyamatosan megélni. A költészet nekem megtartó erőt jelent, a legkedvesebb verseket kézzel leírom magamnak, így rögzülnek bennem – meséli Pataki Ferenc festőművész. – „Mindenevőnek" tartom magam, Berzsenyi és Arany János mellett a kortárs költőket is szívesen olvasom. Többekkel baráti kapcsolatom is kialakult. Nagy adománynak tartom, hogy Baka Istvánt is ismerhettem. Pályám elején Somlyó Györgyhöz is művészi kapcsolat fűzött. Nagy László költészetét is szerettem, most az öccsével, Ágh Istvánnal barátok vagyunk. Az elmúlt években találkozhattam, Juhász Ferenccel és a nemrégiben elhunyt Nagy Gáspárral is. Mindketten a Tiszatáj szerzői is voltak, amit rendszeresen olvasok. Legutóbb Szepesi Attila köteteit forgattam, és jó barátom, Simai Mihály versei is mindig élményt jelentenek.

– Amikor kimerülök feltöltődésként gyakran verset olvasok. A klasszikusok közül Balassi Bálint és Ady Endre, a kortársak közül Szarka Tamás, a Ghymes együttes egyik szövegírója a kedvencem, akinek már több kötete is megjelent – mondja Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. ügyvezető igazgatója. – Baka István költészetét is megszerettem, talán azért is, mert sokat beszélgethettem vele annak idején a Kincskereső szerkesztőségében. Gyerekkoromban apukám megtanított „Adyul" gondolkodni, esténként sok versét felolvasta nekem. Attól kezdve meghatározza a gondolkodásmódomat a költészete. Sajnálom, hogy a mai gyerekek kevés irodalmat olvasnak. Nemcsak a pedagógusok, hanem a szülők felelőssége is, hogy rászoktassák őket az olvasásra. Büszke vagyok rá, hogy mindkét fiam sokat olvas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti zsongás Subasán

Nagyüzem volt a subasai nyaralókban a hosszú hétvégén. Az ünnepek alatt sokan döntöttek úgy, hogy a… Tovább olvasom