Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

A vers és az orvoslás szorosan összefügg

Szeged - Spanyolnátha, Vigília, Megint Nyugat, Magyar Napló, Szegedi Szép Szó, Szegedi Egyetem, Eső. E kiadványokban jelentek meg Lázár Bence András, a szegedi egyetem gyakorló gimnáziuma végzősének versei. Az érettségi előtt álló „arany minősítésű" költő mégsem a szépíráshoz közelítő magyar szakra, hanem orvosi pályára készül. Ebben is követi nagyapját és apját, Lázár György orvosprofesszort és Lázár István fogorvost: ifjan mindketten verseltek.
Arany minősítést nyert verseivel Lázár Bence András, a szegedi egyetem Ságvári gyakorló gimnáziumának érettségi előtt álló diákja. A díj nemcsak azért érdekes, mert a Spanyolnátha, Vigília, Szögedi Szép Szó, Szegedi Egyetem legifjabb szerzőjének költeményeit minősíti, hanem azért is, mert az írók szakszervezetének 31 éve életre hívott nemes vetélkedésén kétszer is szerepelt a Lázár vezetéknév: 25 éve Lázár István harmadik helyezett, míg fia, Bence András az idei hatszázas mezőny egyik legjobbja lett.

Hajóval megyek

– Tizennégy éves korom óta írok. Radnóti költészete volt nagy hatással rám. Mikor róla tanultunk, akkor kezdtem magam a kötelezőnél több verset olvasni, majd az írással is próbálkoztam – mondja öntudatosan Bence, aki legjobb költeményének a Hajóval megyek címűt tartja. – Akad, aki „poénra veszi", de a többség elfogadja, hogy írok: a felolvasásaimra is sokan eljönnek – szól a kortársi fogadtatásról. Magyarázatként pedig hozzáteszi: – Most, hogy ekkora a szabadság, fontos a vers, mert iránytűt ad, és kiránt a szürke hétköznapokból.
Kedves versolvasó és versíró helye: otthoni számítógépe – árulja el Bence. Azt mondja, minden fontos témáról született már vers, ezért újítani a „hogyannal", az alapvető emberi gondolatok megfogalmazásának módjával lehet. A versírás vágyát nagyapjától és apjától kapta örökül: Lázár György orvosprofesszor 1956 hatására írt máig közlésre méltó költeményeket, Lázár István fogorvos pedig diákkorában verselt, fölvillantotta belső világát.

Lázár Bence András, az érettségiző diák és nagyapja, Lázár György orvosprofesszor Fotó: Karnok Csaba
Lázár Bence András, az érettségiző diák és nagyapja, Lázár György orvosprofesszor
Fotó: Karnok Csaba

A költemény komoly dolog

– Apukámnak, néha nagyapámnak mutatom meg először az új versemet – vall mestereiről az ifjú alanyi költő, aki az arany minősítést követő sárvári írótáborban is új alkotó társakra lelt.
Megmutatta magát, pontosabban a verseit: Bence publikál, felolvas, de irodalmi műsort is szerkeszt – például iskolai ünnepélyeken.
– Szerintem a rím, a ritmus teszi a verset. A költemény komoly dolog: volt idő, amikor a leírt szó miatt börtön járt – mondja szelíden a költői vénájú orvos, Lázár György.

Mindent le lehet írni

Érzelmeket közölni tömör formában, ez a vers – kontráz az unoka, aki ugyancsak veszélyesnek tartja a költeményt most, amikor mindent le lehet írni. Lázár Bence András – jövőképében is nagyapját és apját követve – orvosi pályára, pontosabban pszichiáternek készül. Azt mondja: a költő és az orvos vizsgálatának tárgya egyaránt az ember.

Olvasóink írták

 • 5. KlubNextSzeged 2008. április 24. 17:02
  „Grat Bence várunk a Nextben!”
 • 4. mátayk. 2008. április 24. 14:05
  „nahát Bence, örülök.”
 • 3. erdooscar 2008. április 21. 21:12
  „gratulálok Benc! vigyázz magadra! csókica!R.”
 • 2. lpgy 2008. április 21. 19:32
  „grat!
  azért ne bizd el magad magyon
  na csók ;)”
 • 1. _emberke_ 2008. április 21. 09:23
  „grat
  sok sikert a késöbbiekben is !!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székhelyi József és Gyüdi Sándor a közéleti kávéházban

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház nyáron leköszönő régi és hivatalba lépő új főigazgatója,… Tovább olvasom