Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A vidék legnagyobb nagybani piacaként emlegetik a dorozsmait

Szeged-Kiskundorozsma - Csúcsra jár a dorozsmai nagybani piac. A három év alatt felújított, korszerűsített hét és fél hektáros létesítményt már most az ország legnagyobb árubörzéjének tartják. A román kereskedők is hozzájárultak a pezsgéshez.
Csúcsra jár a dorozsmai nagybani piac. A három év alatt felújított, korszerűsített hét és fél hektáros létesítményt már most az ország legnagyobb árubörzéjének tartják. A román kereskedők is hozzájárultak a pezsgéshez: hol elkeserítik a hazai felvásárlókat, mert drágán is megveszik a zöldséget, hol jót tesznek azzal, hogy szinte kisöprik az árut a dorozsmai placcról.

Pozíciós hely. Ez a hivatalos neve annak a teherautónyi aszfaltozott területnek, amelyre „előbeállási" joga van a termelők, kereskedők egy csoportjának. Ők havi 30 ezer forintot fizetnek azért, hogy csúcsforgalomban, hajnali 2 és 4, valamint délután 14 és 16 óra között mindig ugyanazon a számmal megjelölt helyen állhassanak. Ha valaki már ott parkol, szó nélkül továbbáll, amikor megjön a négyzetméterek gazdája. A speciális bérlet azért könnyíti meg a naponta Dorozsmára járó piacozók helyzetét, mert értékes időt takarítanak meg: nem kell órákkal korábban lesben állniuk a megszokott helyért.

Egy ilyen sávban parkol Varga Istvánné is, aki Apátfalváról jár a szegedi nagybanira zöldséget árulni. „Szinte mindennap itt vagyok" – mondta az asszony. Ez is egy olyan kedvezmény, ami korábban nem volt a felújított dorozsmai nagybanin.

Három év beruházásai

Törökné Szántó Katalin, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezetője elmondta, három év alatt – 2004 augusztusában alakultak, a többségi tulajdonos a szegedi önkormányzat – két és fél hektárral bővítették a területet, mára hét és fél hektárt kerítettek körbe. Két hektárt aszfaltoztak le, 3300 négyzetméter a két, tavaly átadott csarnok alapterülete, és térvilágítást alakítottak ki. Mintegy 600 millió forintot költöttek, a város vagyonát megsokszorozták, a forgalom 2004 óta 40 százalékkal nőtt.
A csanyteleki Grecsó Lajos pedig – aki hol uborkával, hol karfiollal, paradicsommal áll ki a placcra – kijelentette: szerinte az ország legkényelmesebb piaca a kibővített dorozsmai, a korábbi állapotok ugyanis katasztrofálisak voltak. Amúgy Budapest, Debrecen, Nyíregyháza még a termelő főcsapásiránya. Szerinte azok a piacok már nem léphetnek a szegedi nyomába, mivel korszerűtlenek, rosszul megközelíthetők.

Az is feltűnő, hogy a magyar mellett lépten-nyomon román szó üti meg az ember fülét, minden második kereskedő ugyanis a szomszédos uniós országból jár át Szegedre. A piac már egy románul beszélő munkatársat is felvett, hogy gond nélkül kommunikáljon a jelentős számú külföldi vásárlóval. A román kereskedőket hol szeretik Dorozsmán, hol meg haragszanak rájuk. Akkor nincs gond, ha hatalmas, amúgy esetleg hosszabb időre ottrekedő árutól szabadítják meg a termelőket. Annak viszont nem örülnek a magyarok, hogy a szomszédok nem igen alkudoznak, szinte a kikiáltási áron veszik a termelőtől a zöldséget, gyümölcsöt. Vagyis felverik az árakat – fogalmaztak –, ráadásul készpénzben fizetnek. Egyikük, Mihai Constantin Temesvár és Szeged között hetente ötször teszi meg az utat. Azért éri meg átjönni – magyarázta –, mert Romániában keresik a magyar árut, amely mindig friss, kulturáltan csomagolják, válogatják. Ez náluk még nem jellemző.

Tiszaföldvárról jár Dorozsmára Juhász Lajos kereskedő: mintha a piac píárosa lenne, úgy mutatja a hűtőházas nagycsarnokot, az új vécét, tusolót. Arra is emlékszik, hogy korábban a legkisebb szél is olyan port kavart, hogy beterítette a friss árut. Az a korszak azonban lassan már csak a legendákban él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróságon az Ortu-tay-box

Szeged - A nyilvánosság kizárásával kezdődött el csütörtökön, s így is folytatódik a Szegedi Városi… Tovább olvasom