Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A világ egyetlen Himnusz-szobra

Szeged - A világon először a szegedi kötődésű V. Majzik Mária álmodta szoborkompozícióba a Himnuszt. Az alkotás születéséről és szimbolikájáról ma, a Himnusz születésnapján este 6-kor a Szegedi Közéleti Kávéházban beszélget Darvas Annával.
186 esztendeje, 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc Himnusz című versét, melyhez 21 év múlva Erkel Ferenc írt zenét, és ezzel együtt lett nemzeti himnuszunk. Húsz éve ezt a napot a magyar kultúra napjaként ünnepeljük. A magyar himnuszról készült a világ első és egyetlen Himnusz-szobra. 2006 májusában avatták fel Budakeszi határában. Alkotója a fővárosi születésű V. Majzik Mária. A Magyar Örökség-díjas alkotó azt mondja, csak nagyon távoli rokona lehet a szegedi kiadóvezető Majzik Istvánnak, a V. pedig férje nevének rövidítése.

– Szinte hazamegyek Szegedre. Anyai nagyszüleim éltek ott, az ő révükön nagyon erősen kötődöm a városhoz – mesélte az 59 éves művész. A Himnusz-szobor ötletéről elárulta, nem neki, hanem az egyházművészeti bizottság egyik tagjának jutott eszébe, amikor Jókai Anna Ima Magyarországért című költeményét szoborba öntötte. Hosszú évekig tervezte, majd – többek között szegedi magánszemélyek közadakozásából – Erkel szűkebb pátriájában, Budapest és a vidék határvonalán állították fel. A 9 méter hosszú és 4 és fél méter magas kompozíció gerincét hét boltíves süttői kőoszlop adja. Középpontjában Isten bronzképmása látható, körülötte a Himnusz teljes szövege olvasható. Fölötte 21 harang őrzi a 63 vármegye nevét. Minden harangot – a honfoglalás évét jelölve – 896 gyöngy díszít, délben és ünnepnapokon a Himnusz dallamát szólaltatja meg.

A Himnusz-szobor Budakeszi határában áll. Fotó: DM/DV
A Himnusz-szobor Budakeszi határában áll.
Fotó: DM/DV

V. Majzik Máriát sokan kárhoztatták érte, hogy Istent ábrázolta. Azt mondta, őt is a mai napig foglalkoztatja a kérdés, ám a kompozíció így működik. – Az alkotás nem illusztráció, hanem ami a nemzeti imádságunk által bennem megfogalmazódott, ami általa belőlem megszületett – mondta. A Himnusz-szobor zarándokhely lett; gyertyákat, virágokat visznek hozzá. A minap egy új-zélandi csoport kereste fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van élet tévé nélkül is

Szeged - Kiss-Szőke Anna pszichiáter bambulás helyett üvegfestéssel kapcsolódik ki, a nyomdász Szabó Gábor pedig többet beszélget a feleségével. A hírekről sem maradnak le: interneten olvasnak - háztartások tévé nélkül. Tovább olvasom