Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

A világ legjobbjával lőttek a zsombói gyerekek

Zsombó - A világ legjobb sportlövőjével edzhettek a zsombói iskolások – az ő kedvükért látogatott a faluba Sidi Péter. Egy éve működik itt szakkör formájában a légpuskás szakág, és a világcsúcstartó klasszis több tehetséget is látott a gyerekek között.
Különleges edzést tartottak múlt csütörtökön a zsombói Kós Károly általános iskola sportlövői: a tucatnyi diák a világ legjobbjával találkozhatott – sőt versenyezhetett. Sidi Péter, aki a puskások királykategóriájában – ahol 300 méterről, szabad szemmel kell lőni egy 10 centiméteres átmérőjű célkörre három különböző testhelyzetben – világcsúcstartó, csak az ő kedvükért érkezett a faluba, ahol csapattársa, Jákó Csaba tartja az edzéseket.

– Most kérdezzetek tőle, mert jövő héten nem jön – noszogatta a megilletődött gyerekeket Jákó Gyula, a Cél-Tudat Sportlövő és Szabadidős Sport Egyesület elnöke. Ők azonban inkább lőni akartak: a „Ki akar versenyezni Péterrel?" kérdésre egyből akadt jelentkező. És nem maradhatott el a sikerélmény sem, hogy, hogy nem a világklasszis időről időre elvétette a célt, ellenben a tehetséges utánpótlással.

– Én is így kezdtem – adott választ Sidi Péter arra a kérdésre, miért érezte fontosnak, hogy ellátogasson a zsombói fiatalok edzésére. Hozzátette: most tárnak a kormány elé egy sportágfejlesztő tervet, amelyben szerepel az ittenihez hasonló légfegyveres szakkörök létrehozása. Vagyis: elképzelhető, hogy a zsombói minta hamarosan kormányprogram lesz.

A világ legjobb sportlövőjével edzhettek a zsombói iskolások – az ő kedvükért látogatott a faluba Sidi Péter. Több tehetséget is látott a diáksportolók között. Fotó: Schmidt Andrea
A világ legjobb sportlövőjével edzhettek a zsombói iskolások – az ő kedvükért látogatott a faluba Sidi Péter. Több tehetséget is látott a diáksportolók között. Fotó: Schmidt Andrea

Fegyelemre tanít, koncentrációt fejleszt

A sportlövőszakkör edzésein a gyerekek fegyelmet tanulnak, és elsajátítják azt a készséget, hogyan kell egymásra odafigyelni. A magas koncentrációt is igénylő munka az iskolai teljesítményüket is javítja, de ez elvárás is: aki nem tanul jól, nem járhat edzésre.

 
A sportág legjobbja a rövid edzésen több tehetséges gyereket is felfedezett.

– Látszik, hogy szakszerű oktatás folyik itt, jól elmagyarázták, hogyan kell versenyezni. Van néhány kifejezetten ígéretes lövő is közöttük, szóval csak a szorgalmukon múlik, bekerülnek-e az élmezőnybe.

A szaktudás tehát megvan, egy dolog azonban Sidi Péternek is szemet szúrt: a technika elmaradottsága. Az ingyenes iskolai szakkör ugyanis csak amolyan csináld magad mozgalomként tud működni. A céltáblákat és az eredményjelzőt például saját kezűleg eszkábálták össze, a helyi szódagyárból kapják nagyon kedvező áron a szén-dioxidot, amellyel a gyakorlásra használható, versenyzésre azonban alkalmatlan fegyvereket működtetni tudják, és a Délút Kft., valamint az önkormányzat is segíti őket. Nagy szükség lenne azonban további támogatásra a fejlesztésekhez, valamint egy komoly lőtér kialakításához is, a határban álló pálya ugyanis jelenleg használhatatlan.

Olvasóink írták

  • 2. memento 2011. január 24. 12:32
    „A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) szerint Sidi a legjobb”
  • 1. H3N3 2011. január 24. 08:59
    „a világlegjobbja túlzás :D Egyébként egy oregoni rendőr az abszolút világcsúcstartó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes a Szőregi út

A Szőregi úti járdákat a város hamarosan letakarítja, az állami útfelelős biztonságos zebrákat ígér. Tovább olvasom