Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A világháló segítségével is megtalálhatjuk őseinket

Szeged - Divatossá lett öt-hat éve a családfa elkészítése. Saját múltjának ilyen feltárása érdekében évente 50-60 kutató érkezik a Csongrád Megyei Levéltárba. A többség jó, ha az 1700-as évek végéig jut a múltidézésben. A levéltáros jó tanácsa: az otthoni iratok között kezdjük a kutatást.
Ajándéknak adta a rokonoknak a több mint hatszáz nevet tartalmazó, 1764-ig látó, jó három év kutatómunkája eredményeként elkészített saját családfát Gárgyánné Lampert Magdolna. A Csongrád Megyei Levéltár levéltárossegédjének e hobbija miatt munkahelyi feladata lett az amatőr kutatók kalauzolása.

A családi emlékezet meghosszabbítása a családfa. Elkészítése évente 50-60 kutatót ösztönöz arra, hogy akár három éven át is a levéltárban őrzött anyakönyvi kivonati másolatokat bújja. Otthon a családi iratok áttekintésével, a rokonok kikérdezésével, így minél több otthoni adat összegyűjtésével kell e munkát kezdeni – tanácsolja a kezdőknek Gárgyánné.

Öt generációra kiterjedő családfát tudunk felvázolni csak azzal, ha nagyszüleinket kérdezzük, mert többnyire ők is a nagyszüleikig tudják fölidézni a rokonsághálót. Ezt bővíthetjük a levéltári adatokkal. Ugyanakkor tudni kell: a levéltári és adatvédelmi törvények értelmében az anyakönyvi kivonatok másolatába is csak a szabályok betartásával pillanthatunk bele. Így például tudni kell, hogy a levéltári anyag ingyen kutatható, ám ott az anyakönyvi kivonatok másolatai közül csak a 90 évnél korábbiakat, vagyis idén az 1917 előttieket nézhetjük át. Az 1981 utáni iratokat nem is a levéltár, hanem az okmányirodák őrzik, ahol a másolat kikérése illetékköteles, vagyis pénzkérdés is. A levéltárban a halotti anyakönyvi kivonatok közül a 30, a házasságiak közül pedig a 60 esztendővel ezelőttiek tekinthetők meg.

Mormonok

Családtörténeti könyvtárához az egész világból, így Magyarországról is gyűjt adatokat az amerikai mormon egyház. A Salt Lake Cityben található Family History Library területi központjaiban meg lehet tekinteni az amerikai könyvtár mikrofilmjeinek és microfiche-inek többségét. Magyarországon hat városban (Szegeden a Kossuth Lajos sgt. 52. sz. alatt, üzenetrögzítős telefonszámuk: 06/20-933-9980) is irodát tartanak fönn a mormonok, ahol – előzetes egyeztetés után – megtekinthetők az adataik.

Az 1700-as évek végéig tud leásni a családi múltba a családfakutatók többsége. Ugyanis bár a rendszeres anyakönyvezést 1563-ban a tridenti zsinaton rendelte el IV. Pius pápa, hazánkban viszont a római katolikus egyházban az ellenreformáció kezdetén tartott 1611. évi nagyszombati zsinat intézkedett az anyakönyvek vezetéséről. Szegeden az 1663-ban ide települő ferencesek vezették be e nyilvántartást. Igaz, e dátum előtt itt-ott előfordul szórványos anyakönyvezés. Azt se árt tudni, hogy a Csongrád Megyei Levéltárban 1812-ig találhatunk a környékről információkat, 1895 előttit a Csanád megyénél kell keresnünk, illetve az adott város levéltárában.

Ennél messzebb látni legfeljebb a nemesi felmenőkkel rendelkezőknek van esélye. Ugyanis az irodalomban összegyűjtött nemesi családfákhoz találhatnak kapcsolatot. Ezek közül a legismertebb: Nagy Iván Magyarország családai, illetve Kempelen Béla Magyar nemes családok című munkája – osztja meg velünk tapasztalatát Gárgyánné Lampert Magdolna. Hangsúlyozza: több hónapon át tartó, intenzív munkára készüljön, akit a régi iratok böngészésére ösztönöz a kíváncsiság.

A világháló is segíti a rokonsághálóra kíváncsiakat. A „családfa", a „genealógiai honlapok" keresőszóval egy sor adatbázist, fórumot lelünk, ahol értékes információkra bukkanhatunk. Az összegyűjtött adatok ábrázolásában ugyancsak az interneten fellelhető családfakészítő programok segítenek. De ehhez is ismerni kell a genealógiai jelöléseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar tudással a globális piacra

Szeged - Az atomfizikus Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia élére kerülve négy pontba… Tovább olvasom