Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A virágosok napja is a nőnap

Az olcsóbb, visszafogottabb díszítésű virágokat keresik a legtöbben – derült ki rögtönzött felmérésünkből. Ma ünnepeljük a nemzetközi nőnapot: hagyományos és szép ajándék ilyenkor a hölgyeknek a virág, amelyből mind a Mars téri piacon, mind az üzletekben óriási a kínálat.
– Több az eladó, mint a vevő. Tudják az emberek, hogy nőnap van, de alig vásárolnak virágot. Az árak még a tíz évvel ezelőttinél is alacsonyabbak: akkoriban volt olyan rózsa, amit 800 forintért adtam, most 500 forint a legdrágább szálanként – panaszolta a dorozsmai Mészáros Ibolya tegnap a Mars téri piac nagycsarnokában. A tulipánt szálanként 150 forintért, az illatos jácintot 500-ért adja. Nála a liliom ára a legmagasabb: ezer forint egy szál. Szebbnél szebb csokrok sorakoznak az asztalon, amelyeket 1500–2500 forint között kínál.

– Általában az olcsó virágokat keresik az emberek, visszafogott díszítéssel. Míg régen a vágott virág volt főleg elfogadott, ma már a cserepesből is többet visznek. Az összes eladás körülbelül 40 százalékát teszik ki az utóbbiak – becsült Fődi János, aki szintén a nagycsarnokban árulja a színpompás, illatozó virágokat. Különlegességként például a flamingóvirágot említette, amely 3500 forintért kapható.

Virágeső a nőnapon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az ünnep eredete
A Wikipédia internetes enciklopédia szerint Magyarországon 1948 óta ünnepeljük minden év március 8-án a nemzetközi nőnapot. Eredetileg munkásmozgalmi, harcos, a nők egyenjogúságával kapcsolatos, demonstratív nap volt. Gyökerei 1857. március 8-ára nyúlnak vissza, amikor New Yorkban körülbelül 40 ezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért és a munkaidő-csökkentésért. Az ENSZ 1977-ben nyilvánította a nőnapot hivatalos ünneppé.
A piaci árusok zömében tartják a tavalyi – vagy még korábbi – árakat, miközben kiadásaik egyre nőnek.

– Minden évben jelentősen csökken a forgalom, amit persze az is befolyásol, hogy hol helyezkedik el az üzlet – mondta Csamangó Éva a szegedi Kossuth Lajos sugárúton, a megyei rendőr-főkapitányság épületével szemközti virágboltban. Régen azért izgult, hogy a beszerzett ezer szál virág elég legyen a vásárlók kiszolgálására, most körülbelül 200 szálat raktározott be nőnapra.

A Tisza Lajos körút és az Attila utca sarkán lévő Paloma Virágáruházban már tegnap gőzerővel készítették a csokrokat, de mint megtudtuk, ők is alighanem ma adják el a legtöbbet. Az egyik eladó szerint az áraik tavalyhoz képest nem emelkedtek, inkább csökkenő tendenciát mutatnak. Cserepes és vágott virágot egyaránt tartanak. Előbbiek közül az orchidea 2800–3000 forint körül, a stephanotis (koszorúfutóka) 3500-ért, a kála 2950-ért, a hagymás, díszített jácint 950–1500-ért kapható.

Virágeső a nőnapon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Olvasóink írták

 • 16. messzegedi 2012. március 09. 06:19
  „Egyetértek 12, 13-mal. A Nőnap kompenzációs lehetőség azok számára, akik egész éven semmibe veszik a körülöttük levő nőket ... Sajnálom őket, akik beérik ennyivel. Bár tudnák milyen érzés egész évben megbecsültnek lenni!”
 • 15. Krampampuli 2012. március 08. 20:06
  „13. Qllancs 2012.03.08. 15:59

  - minden oké? :D”
 • 14. Yucca 2012. március 08. 15:59
  „10. - Értem, amit mondasz, de azért ha a családban (és másutt) a férfiaknak eszükbe jut, hogy köszöntsenek, és még virágot is hoznak, az igenis nagyon érzés!
  Már reggel kaptam két rózsacsokrot, aztán jött még sms és tündéri képecske e-mailben, -- mindnek nagyon örültem! Ahogy a napi szintű megbecsülésnek is örülök, természetesen.”
 • 13. Qllancs 2012. március 08. 15:59
  „Ne csak ezen az 1 napon ünnepeljük meg a nőket !
  HA NEM az év MINDEN NAPJÁN !
  Köszönet az anyukáknak !mamáknak, feleségeknek, barátnőknek --hogy elviselnek bennünket egész évben !!!!
  Mellettünk vannak jóban, rosszban , egészségben, betegségben !!!Eltűrik a rigolyájainkat, főznek, mosnak ránk !Szeretnek bennünket, türelmesek elnézők velünk 365 napon át ! meg egy életen át !
  KÖSZÖNET a símogatásokért, a csókokért és egyébb "esti meséért"
  Minden tisztelet, becsület a NŐKÉ !!!!!!!!”
 • 12. Krampampuli 2012. március 08. 15:46
  „Én azzal köszönöm őket, hogy egész évben előzékeny és kedves vagyok velük. Ilyenkor semmi. Szerintem ezzel mindegyikük kibékülne...”
 • 11. hogymikvannak 2012. március 08. 15:13
  „Ma épp egy ilyen Nőnapi virágkihordós vén kujonnak lettem majdnem kerékpáros áldozata. Amikor a (finoman) nem olcsó Mazdájába próbálkozott bemászni, amiben csaknekedkedves virágok voltak, a mellette elhaladó autó is és én is feltételeztem, becsukja az ajtaját.Nem ez történt. Még jobban kitárta a drága. Ettől a másik autós nagyobbat került, az én gyerekei meg majdnem( nőnemű) anya nélkül maradtak! Tudjátok, legszívesebben megtéptem volna, a nőnapi (kisbetűvel!) virágaival együtt!”
 • 10. howatowabb 2012. március 08. 14:42
  „Ha értettétek volna, amit ki szerettem volna fejezni, most nem találnátok olyan nagyon törvényen kívülinek. Szóval: ez mind a pénzről szól. Nem kell azt mondogatni, hogy ma Nőnap van, és boldog nő legyél, ha, mint lejjebb olvashatod, egymás tisztelete sincs meg. Nincs azért szükség épp ma virágot kapnom, mert a naptárban oda van írva. Megkapom anélkül is. Mindennap. Törődésben, odafigyelésben... Én is adok. Apák napja nélkül. Ja! És nálunk képzeljétek, nem csak egy anyák napja van, mint a naptárban, hanem legalább 365. És tudom, hogy jóérzés, ki van próbálva.
  A nőnapra pedig nem sok nő tart igényt, akkor is ez a véleményem!”
 • 9. racionalitás? 2012. március 08. 12:49
  „welnesszbe kell vinni az asszonyt...hadd pihenhessen----mert megérdemlik....a házasságban a kétharmad meló az ővék----TISZTELET ÉS KÖSZÖNET ÉRTE....HÖLGYEIM !!!!”
 • 8. macs 2012. március 08. 12:40
  „2. howatowabb,
  egy kicsit el vagy tévedve, ami a csökevényt illeti.
  "Gyökerei 1857. március 8-ára nyúlnak vissza, amikor New Yorkban körülbelül 40 ezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért és a munkaidő-csökkentésért. Az ENSZ 1977-ben nyilvánította a nőnapot hivatalos ünneppé."
  Ha belegondolok, ma is lehetne sztrájkolni:
  "A legfrissebb adatok szerint 2010-ben az Európai Unióban átlagosan 16,4 százalékos volt a különbség a nők és férfiak bére között."
  Nálunk ez a különbség 21%. Nem semmi!
  Ja, és egyszer próbáld ki milyen érzés egy szál virágot és sok-sok puszit kapni azoktól, akik szeretnek. Hidd el, nagyon jó! :-)”
 • 7. Hőbörödött 2012. március 08. 12:37
  „A legszebb az egészben, hogy maguk a nők nem tartják ezt a napot. A zebra előtt álló mamókának meg kisgyerekes anyukának ugynúgy nem adja meg az elsőbbséget a P 206-t vezető fiatal luvnya (akinek akkora szemüveg takarja az arcát, mint Gagarin sisakja), ahogy eddig sem.”
 • 6. Queenmargareth 2012. március 08. 11:53
  „Van egy kedves történetem:90-es évek középfokú iskola, nőnap reggel:a fiúktól nem kaptunk sem szóbeli köszöntést sem virágot, vagy csokit, utóbbiakat csóróként nem is vártuk volna el, viszont volt egy leányzó, aki dührohamban tört ki, hogy mit képzelnek a fiúk, miért nem adtak virágot és szabályszerűen leszúrta őket. Mi többi lány csak lestünk, hogy ez normális, tényleg nem ismeri a társait?Belülről tudtuk, hogy valamit kapunk. És igen, gyönyörű virágot vettek a zsebpénzükből és szép szavakkal felköszöntöttek minket. Kivéve a követelőző leányzót.
  Nagyon szép nőnap volt. Természetesen honoráltuk:)”
 • 5. vasi 2012. március 08. 11:52
  „Isten éltesse a Nőket! :)”
 • 4. kiokushyn 2012. március 08. 11:33
  „Inkább veszek nőismerőseimnek egy finom és szép csomagolású csokit.
  howatowabb 11:00-én se köszöntenélek fel ilyen megnyilvánulás után.”
 • 3. Queenmargareth 2012. március 08. 11:24
  „Az értelmesebbek foglalkoznak azzal, hogy nőket köszöntsenek.”
 • 2. howatowabb 2012. március 08. 11:00
  „Mondd már, ki foglalkozik azzal ma, hogy köszöntsön? Nekem nincs rá szükségem! Hanem mondják is tudom, hogy az vagyok. A családom ffi. tagjai tudják, ez a nap is csak pénzről szól, így felmentés van, nem kell virág. Olyan jól elvagyok nélküle. Kit érdekel ez a csökevényként nyakunkon maradt szokás?
  A virágosok meg szépen begyűjtik, amit eddig Valentin nap óta nem sikerült. Ezután majd gyúrnak a következő fontos ünnepre.”
 • 1. Queenmargareth 2012. március 08. 07:51
  „Egy Boldog Nőnapot Köszöntés jobban esett volna.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 zsák szemét gyűlt össze két hét alatt a Tisza-parton

A városból kihordott koszos hókupacok, a belőlük is kiolvadó szemét lepi el a Foka környékét. A közfoglalkoztatottak feladata a terület megtisztítása.
Tovább olvasom