Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A Virágzabálók a Grand Caféban

Szeged - Csütörtökön este 8 órai kezdettel a Grand Caféban rendezik meg Darvasi László új nagyregényének, a Virágzabálóknak országos bemutatóját, mely nem túlzás, ha azt mondjuk, irodalomtörténeti pillanat a város életében.
A regény elsősorban Szegeden játszódik a 19. századi reformkor és a szegedi nagyárvíz közti időszakban, s csak úgy, mint előző, A könnymutatványosok legendája című műve, számos vonatkozásban megidézi egyfelől a szegedi történelmi emlékezetet, másfelől a Délvidék és a közép-európai régió kulturális sokszínűségét.

A Szeged történelmi múltjához kapcsolódó sokéves kutatómunka és a gazdag írói képzelőerő nyomán a regényben kirajzolódik a korabeli város etnikai összetettségének, szokásainak, városszerkezetének, építészetének és népéletének megszámlálhatatlanul sok komponense. Ez a pontos tényekhez illeszkedő történelmi idő ad keretet a regény teremtett világának, melyben a Darvasira olyannyira jellemző, kiapadhatatlan forrású történetmesélés tárja az olvasók elé a szereplők, karakterek, az összefonódó emberi sorsok színes karneválját.

Idézünk a Magvető Kiadó ajánlásából: Előtűnik egy tizenkilencedik századi magyar város, Szeged, ahol együtt élnek magyarok, németek, szerbek, zsidók és cigányok, s amelyet hol ékesít és éltet, hol pedig áradásaival pusztít el folyója, a Tisza. 1848-ban itt is föllángol a forradalom, véres ütközetek zajlanak, majd az idegen elnyomás süket csöndet kényszerít a városra. Ahol valaki megszállottan virágokat ültet, hogy ott is levelek és szirmok nőjenek, ahol senki nem várja, senki nem akarja.

És történetek, legendák, mesék. Szavakból, sóhajokból, nevetésekből formálódó, olykor délibábos, olykor nyomasztóan súlyos építmények - drámák és komédiák, sorsok és pusztulások. Az áradás ellenállhatatlan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki belép a játékterembe, az az ördöggel cimborál

Szeged - Milliókat lehet nyerni, de akár bukni is lehet ugyanennyit Két szegedi játékos is azt állítja, hogy szerencse és megérzés kell a nagy nyereményhez. Kipróbáltuk, vesztettünk. Tovább olvasom