Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A visszanyert mosolygás öröme

Szeged - Perényi Jánost azért ajánlotta egyik páciense Jó kezekben akciónkba, hogy ezzel is köszönje új fogsorát és a visszanyert mosolygás örömét.
Perényi János. Fotó: Frank Yvette
Perényi János.
Fotó: Frank Yvette
Műszaki pályára készült, de fogorvos lett Perényi János. Azt meséli: harmadikos gimnazistaként egy sportbaleset miatt a traumatológiára került. Ott döntötte el, hogy orvosi pályára lép. Már akkor úgy látta: a mérnöki és a fogorvosi munka nincs is olyan távol egymástól, mint első hallásra tűnik. Példákkal igazolja, hogy egy sor műszaki problémát vet föl szakterülete, a fogpótlástan: a fogak érintkezésekor, az állkapocsmozgáskor, a fogpótláskor.

– És persze mindkét munkakörhöz szükséges a kézügyesség – tesszük hozzá, idézve egyik páciensét, aki új fogsorát és azzal a visszanyert mosolygás örömét köszönve ajánlotta, mutassuk be Perényi doktort Jó kezekben akciónkban.

– Az esztétikai igény megnövekedett az utóbbi időben a fogorvoshoz fordulók körében. Pályakezdőként a funkcionális szemlélet dominanciájával szembesültem – hasonlítja össze a közelmúltat a jelennel az 1991-ben diplomázott fogorvos. Hozzáteszi: szűkebb betegkör engedheti meg magának például a fogbeültetést. Ám a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán, ahol a gyakorlatból érkező óraadóként ő is oktatja a medikusokat, elengedik a fogorvosi díjat azoknak a pácienseknek, akiket a hallgatók kezelnek. Sőt a fogtechnikai díjakból is kedvezményt adnak az orvoslásban elengedhetetlen gyakorlat megszerzésében közreműködő betegeknek.

Akciónk zárul

Jó kezekben akciónk zárul. Hamarosan 6 kategóriában (orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző) hirdetünk eredményt.

– Miért fontos, hogy rendben legyen a fogsor? – kérdez vissza Perényi doktor. – Mert súlyos egészségügyi problémákat okoz a rossz fog. Gócbetegségei például bőrgyógyászati, ízületi problémákhoz, emésztési zavarokhoz vezetnek. A szájon belüli fertőzés akár a szív és a tüdő irányában terjedve életet veszélyeztető megbetegedésért is felelős lehet. De az esztétika is számít: a csúnya vagy hiányos fogsorú ember pszichés bajai, szorongásai elszigetelődéshez vezethetnek – sorolja a doktor, miért kell legyőznünk a fogorvoshoz kapcsolódó félelmeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár László: Felemelő feladat két figura hangját váltogatva énekelni

Horrordarab az idei szegedi szabadtérit nyitó Jekyll és Hyde a rendező, Molnár László szerint, aki a skizofrén orvos – általa is játszott – karakterét sokban hasonlónak érzi saját személyiségével. Tovább olvasom