Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

A víz az úr Miskuréknál: négy csőtörés áztatta el a házukat

Szeged - Három év alatt négyszer áztatott el utcai csőtörés egy szegedi házat, amely megsüllyedt, falai repedeznek. Tulajdonosai milliós nagyságrendben költöttek már eddig is otthonukra, hogy lakható maradjon. A vízmű nem ismeri el a felelősségét, a biztosító nem fizet. Az ügy szakértői vizsgálattal folytatódik.
Hiábavaló szélmalomharcnak érzi Miskur József azt, amelyet évek óta vív a Szegedi Vízmű Zrt.-vel. Megsüllyedt házban, repedt falak között kénytelen élni feleségével, mivel három év alatt négy csőtörés áztatta el a Pipacs utcai épületet. Kártérítést nem kapnak.

– 2009 augusztusában kezdődött a kálváriánk – kezdte mesélni történetét. – A kerítés mellett egy méterre tört el az ivóvízvezeték, gyakorlatilag az összes víz a telkünkre folyt. Két évvel később adtunk be kárigényt, akkor kezdtek ugyanis repedni a falak. Ezt azonban nem tartották megalapozottnak. Az úgynevezett független kárszakértő viszont a vízmű alkalmazottja volt, így mi nem fogadtuk el az elutasítást. Még békéltető tárgyalás is volt, így sem jutottunk eredményre.
Miközben zajlottak az egyeztetések, tavaly júliusban éjszaka ismét bugyogást hallottak. Ugyanott tört el a vezeték. – Másfél óra múlva ért ki a hibaelhárító, összesen három órán keresztül ömlött a telkünkre a víz. Addigra az egész kertet ellepte. Augusztusban pedig mindez megismétlődött.

Miskur József a ház előtt. Évi 44 ezer forint lakásbiztosítást fizet a házaspár, a jelek szerint hiába. Fotó: Schmidt Andrea
Miskur József a ház előtt. Évi 44 ezer forint lakásbiztosítást fizet a házaspár, a jelek szerint hiába. Fotó: Schmidt Andrea

Miskurék háza eddigre látványosan megsüllyedt, nappalijuk középről két irányba lejt. A külső fal végigrepedt, és egy része elmozdult, a szobából kiláttak az udvarra ott is, ahol nincs ablak. A vakolat több helyen leesett, és mindenhol repedések futnak. Statikussal is megvizsgáltatták, az azonban azt mondta, hogy a felső betonkoszorú szerencsére stabilan tartja a falakat, nyugodtan lakhatnak benne.

Szegedi Vízmű: nem a mi hibánk

Az ügyben megkerestük a Szegedi Vízmű Zrt.-t, amelytől kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk: A Szegedi Vízmű Zrt. álláspontja szerint az ivóvízvezeték meghibásodása nem hozható okozati összefüggésbe a panaszos által jelzett kárral. Az ügy szakértői vizsgálattal folytatódik.

– A kőműves 2,7 milliós árajánlatot tett nekünk a javíttatásra. Emellett tönkrement a kertünk és az ingatlan végében álló faház is. A kályhánkat pedig ezen a télen már nem is tudtuk használni, mert az épület süllyedése miatt megdőlt. Hiába vettük meg a fát, havi 40 ezer forintért kénytelenek vagyunk gázzal fűteni – panaszkodott a szegedi férfi, aki úgy érzi, jogos a kárigénye. Saját költségén még hatósági műszaki szakértői véleményt is készíttetett, amely elmarasztalta a vízművet. Mégis pereskedni kényszerül igazáért.

– Az elmúlt időszakban több mint félmillió forintot már ráköltöttünk az egyébként 10 évvel ezelőtt felújított házra, hogy lakható legyen. Az épület lebillent sarkát rendbe tetettük, és kifestettünk. Amikor karácsony előtt néhány nappal az egész egy újabb, immár a negyedik csőtörés miatt újra semmivé lett, nem akartuk elhinni, hogy ez velünk megtörténhet – fogalmazott Miskur József, aki mellesleg évi 44 ezer forint lakásbiztosítást fizet – úgy tűnik, hiába.

Olvasóink írták

 • 16. deszkás 2013. január 13. 09:20
  „Nekem egyszerű! Ugye az a szolgáltató feladata:vizet szolgáltasson megfelelő minőségűt-ne úgy mint Deszken,arzénest- és nem az a szolgáltatása hogy: 4x-i "kókányolás" után is árvizet okozzon!”
 • 15. info 2013. január 12. 20:35
  „11. deszkás 2013.01.12. 17:54 -nemhogy kiírtad volna a neved 1:1.
  11. deszkás 2013.01.12. 17:54 -"Három év alatt négyszer áztatott el utcai csőtörés egy szegedi házat," benne a címben.
  Nem egyszerű eset....”
 • 14. info 2013. január 12. 20:27
  „http://www.das.hu/das-jogvedelem-index”
 • 13. info 2013. január 12. 20:22
  „Itt már talán a vízműnek kellene az alkalmazottait,megválogatni amiért nem tudnak minőségi munkát végezni! Ha kellő gondossággal végzik a hibaelhárítást, ugyanez ugyanott nem történik meg újfent!”
 • 12. deszkás 2013. január 12. 18:33
  „Jut eszembe! Mi köze a Vízműszakértőnek az épület statikájához? SEMMI!”
 • 11. deszkás 2013. január 12. 17:54
  „A károkozó a Vízmű a kárvallott pedig a lakó. MINDEN ANYAGI kárban felelős a Vízmű kivéve ha a csőtörések a mérő után keletkeztek! Mert erről nem szól a cikk. Várom én is a folytatást mivel egy volt iskolatársamról van szó! Tehát a lényeges-ami minden közműre érvényes- a mérőóra előtti szakasz a szolgáltató tulajdona! Ezt még csak véletlen se szabad megbontani! A mérő után -ha ott van a galiba visszatérően- pedig javaslom az egész szakasz cseréjét Müa csőre.”
 • 10. vmagdi 2013. január 12. 17:33
  „online, rakd inkabb a penzed egy bankszamlara, jobban jarsz, a biztositasod csak arra nem ervenyes, ami megtortenik, mindig bebizonyitjak, te nem tettel meg mindent... mindig az ertekcsokkent ertekkel probalkoznak, HA viszed a szamlakat, de neked a dijban kovetni kell a az inflacios erteket. Nekunk csak es kizarolag epuletbiztositas van , amit az fedez fedez, a tobbi meg vicc”
 • 9. Emberségetavilágnak 2013. január 12. 16:05
  „4.
  "Három év alatt négyszer áztatott el utcai csőtörés egy szegedi házat"
  Utcai.”
 • 8. Emberségetavilágnak 2013. január 12. 16:02
  „Valami eltöri a csövet.Ugyanott. Rendszeresen.
  Valamiért a ház sarka süllyed.
  Egyenes arányban a csőtörésekkel.
  De nem annak következményeként.
  Valamiért ott mozog a föld és azt a mozgást a ház betonkoszorúja nem tudja, nem is fogja megállítani.
  Ideje lenne, hogy a hivatásos másramutogatók csak egyszer is komolyan vegyék a munkát, mert nagyon gyorsan komplex vizsgálatot kellene lefolytatni, még mielőtt ennél is nagyobb tragédiába torkollik a folyamat.
  Hisz egész életük munkájának gyümölcse a szemük láttára lesz az enyészeté.”
 • 7. Tambitoma 2013. január 12. 15:20
  „Azért ennek a folytatása lehet sok embert érdekelhet. Amennyiben lehetséges ezt a sztorit írja végig a DM! Érdekes történet. Azt hiszem tanulsággal szolgálhat a mai világban! Én várom a folyt.....”
 • 6. online 2013. január 12. 13:27
  „5. Na mostmár tudom hogy mi vagyok. Bolond. De te sem vagy 100-as, az fix.”
 • 5. vmagdi 2013. január 12. 12:05
  „ket dolog kiderul ebbol
  a fuggetlen szakertok korruptak
  bolond az aki lakasbiztositast fizet”
 • 4. Nornora 2013. január 12. 11:37
  „Számomra inkább az a kérdés, hogy a csőtörés a kerítés melyik oldalán volt, mert ez nem derül ki a cikkből... Ha kívül, akkor a vízmű fizessen, ha belül, akkor a biztosító.”
 • 3. polo 2013. január 12. 10:41
  „számomra nem derült ki , hogy az úr megkereste-e a biztosítoját ez ügyben ha nem akkor keresse meg.
  A vízmű meg tényleg hibás hiszen 4x tört el a cső ugyanazon a helyen ez azért tükröz valamit, és igen is ok okozati összefügésben vana ház állapota és a csőtőtések miatt megsűlyedt ház. A biztosítonál van úgy is egy felmérő lap ami alapján a biztosító felmérte a ház állapotát és az alapján kötöttek szerződést az hivatalos irat és az leheta kiindúló pont.
  Ha normális országban élnék a az úr biztosítoja állná a kárt és a vízműn behajtaná”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2013. január 12. 08:41
  „Próbálják meg ne befizetni a vízdíjat, hogy hőbörögne már a vízmű?!”
 • 1. kontrapista 2013. január 12. 08:30
  „A négyszeri csőtörés ugyanazon a helyen a Szegedi Vízmű Zrt " szakgárdájának" hozzáértését tükrözi.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balikó Tamás: Szakemberekre kell bízni a vezetést

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára pályázó Balikó Tamás (54) színész-rendezőt aligha kell bemutatni: több szerepet is játszott Szegeden. Tovább olvasom