Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A vizitdíj tovább csökkentette a vizsgálatok népszerűségét

A betegségek megelőzésének, korai felismerésének fontos feltétele egy-egy szűrővizsgálat – bár a magyarok nemigen szeretnek ezeken részt venni. A vizitdíj bevezetése óta tovább csökkent ezek népszerűsége. Azoknak, akik elmennek a vizsgálatokra, a háromszáz forintos vizitdíj mellett még a vizsgálat költségét is állniuk kell.
Bár a szakorvosok folyamatosan hangsúlyozzák: a komolyabb betegségek megelőzése, korai felismerése érdekében nagyon fontos egészségügyi szűrővizsgálatokra járnunk, kevés magyar hajlandó ezt önként megtenni. Február közepe óta ráadásul, aki végül mégiscsak rászánja magát egy tüdő-, kardiológiai vagy egyéb szűrésre, azzal szembesülhet: a háromszáz forintos vizitdíj mellett még a vizsgálat költségét is állnia kell.

A szegedi Mérey utcai tüdőszűrő állomáson minap délben heten-nyolcan várták az ebédidő végét. Valaki korábbi eredményért jött, más új tüdőröntgen miatt. Kónya Zoltán felszolgálóként dolgozik, munkahelyén egészségügyi előírás az éves tüdőszűrés, tegnap csak az eredményért ugrott be. Mint mondta, eddig mindig megnyugtatták: nincs semmi baja a tüdejének – de mivel dohányzik, valóban fontosnak tartja az évenkénti megjelenést. Mivel az ÁNTSZ csak a tbc által veszélyeztetett megyékben rendel el kötelező szűrést – amelybe Csongrád nem tartozik bele –, a szolgáltatás vizitdíjköteles, neki is fizetnie kellett.

A hetvenesztendős, szegedi Rostás Sándor ezzel szemben még sosem járt tüdőszűrésen. Ugyan nincs semmilyen panasza, és három évtizede leszokott a cigiről, nemrégiben a deszki kórházban tüdőgyulladással kezelték. Akkor azt tanácsolták neki: ha felgyógyult, a biztonság kedvéért menjen el tüdőszűrésre. A háromszáz forintos tarifa neki sem nyerte el a tetszését, de ha a fogát szívja is, az egészségéért hajlandó ennyit áldozni. Hasonlóan ahhoz a két fiatalasszonyhoz, akik a kartonozó ablakában vártak eredményeikre, és éppen azon tanakodtak: vajon ezért is fizetniük kell? Évente-kétévente jönnek szűrése. Mint egyikük elárulta, két ismerőséről is kiderült a közelmúltban, hogy tüdőrákja van, így erős késztetést érzett arra, hogy újra megvizsgálják.

Haláltop

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb halálesetet. Ezután következik a tüdőrák – a világviszonylatban is első helyen állunk benne –, majd a gyomor-, a szájüregi és a prosztatarák. Ez utóbbiban 1400 férfi hal meg évente itthon. Magyarországon a késői diagnosztizálás miatt a méhnyakrák halálozási rátája a nyugat-európainak háromszorosa.

Naponta 120-130 embert vizsgálnak meg a tüdőszűrő központban, tudtuk meg Polner Évától. Az intézetvezető főorvos elmondta: közel tíz éve nem kötelező tüdőszűrésre járni, a vizitdíj bevezetése pedig egyáltalán nem tett jót az emberek eddig is alacsony részvételi hajlandóságának. Azóta 15-20 százalékkal csökkent a megjelenők száma. Az OEP évente mindenkinek egy vizsgálatot finanszíroz – de a háromszázas tarifát nekik is le kell róniuk. Akinek nincs taj-kártyája, annak már kétezret kell fizetnie, plusz a vizitdíj. Az érvénytelen kártyákat egyelőre nem tudják azonnal kiszűrni: az adatokat a deszki központba küldik ellenőrzésre, és ha szükséges, megpróbálják utólag beszedni a szolgáltatás árát.

Az ÁNTSZ által megállapított – és az egészségbiztosító által finanszírozott – népegészségügyi célú szűrővizsgálatok fajtája és száma messze elmarad az orvosszakmai ajánlásoktól. Méhnyakrák- és petefészekrák-szűréseket csak háromévente fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a 25 és 65 év közötti nőknek, a mammográfiás vizsgálatokat pedig kétévente a 45 és 65 köztieknek. Bitó Tamás, az SZTE női klinikájának adjunktusa szerint méhnyakrákszűrésre a nemi élet kezdetétől, mammográfiás szűrésre 40 fölött kellene évente járni, és 60 fölött is csak akkor elég a 2-3 éves rendszeresség, ha valaki nem tartozik a rizikócsoportba.

Pajor László urológus professzor, a szegedi városi kórház főigazgatója szerint prosztatarákszűrésre 50 év fölött minden férfinak el kellene mennie. Ha nincs panasza, 60 fölött ezt évente kellene ismételni. A vérvizsgálatért most kétezer, a vizitért háromszáz forintot kell fizetni. A krónikus hörghurut és tüdőtágulás és az operálható tüdőrákos estetek 25-30 százalékát a tüdőszűréseken fedezik fel, mondta el Somfay Attila. Az SZTE tüdőgyógyászati tanszékének vezetője hozzátette: a 40 feletti dohányosoknak évente el kellene járnia tüdőszűrésre, mert így még korai stádiumban fedezhetik fel a megbetegedéseket. A szívproblémák 95 százaléka kiszűrhető lenne, ha időben mennénk vizsgálatra, mondja Forster Tamás, az SZTE kardiológiai központjának vezetője. 40 fölött 1-2 évente, 60 fölött évente lenne szükséges a vércukor-, koleszterinszint-mérés, az EKG és a terheléses teszt. Ennek piaci ára 10-15 ezer forint – a népegészségügyi célú szűrővizsgálatok között viszont egyáltalán nem szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház vagy klinika: hová utalják a szegedieket?

Lapzártánk után ért véget az a tárgyalás, amelyen a betegbeutalási rend módosításáról egyeztettek a… Tovább olvasom