Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A Vőfély szerepében: Csuja Imre

Szeged - A napokban ünnepelte 52. születésnapját Csuja Imre, aki ma este a szabadtérin a Hegyen-völgyön lakodalom című produkcióban a Vőfély szerepét alakítja.
A Hegyen-völgyön lakodalom rendező-koreográfusa, Novák Ferenc „született vőfélyként" jellemezte a táncműben szereplő Csuja Imrét, aki az észak-alföldi Hajdúnánáson született. – Már a gimnáziumban honismereti-néprajzi gyűjtéssel foglalkoztam, így a népi kultúra fiatalkoromtól kezdve közel került hozzám – nyilatkozta a népszerű színész.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1984-ben végezte el, majd Pécsett, Debrecenben és Egerben volt színész, mielőtt Budapestre, az Arany János Színházhoz szerződött volna. 1994-től szabadúszó művész. Leghíresebb filmszerepei az Üvegtigrisben a nevével ma már összeforrt Csoki karaktere, az Argo Traktora, illetve a Valami Amerika 2. Balája. Színpadi múltja is jelentős, játszott többek között Katona József Bánk bánjában, Carlo Goldoni Két úr szolgájában, Shakespeare Vízkeresztjében vagy Csehov Sirályában.

Csuja Imre (középen) a szabadtéri színpadán. Fotó: Frank Yvette
Csuja Imre vőfélyként a szabadtéri színpadán.
Fotó: Frank Yvette

A Hegyen-völgyön lakodalom című darabban a hagyományos lakodalmi, folklórkultúra elemei jelennek meg az alkalomhoz illő verses rigmusokkal, helyenként azonban a humor is helyet kap a népszokásokat felelevenítő táncműben. – A szerepemhez néhány vőfélyrigmust kellett megtanulnom – mesélte Csuja Imre, akinek karakterében a szavalás mellett a tánc mint mozgáskultúra is szerephez jut, igaz, kisebb mértékben. – A gyermekek színpadi jelenléte, a száznegyven fiatal növendékkel való közös munka felemelő és örömteli érzés.

A színész elmondta: a magánéletben nem igazán esküvőre járó típus, ha azonban a családban lakodalmat rendeznek, természetesen részt vesz rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszéljünk Dorozsmáról: Nagybani mellett nem jó lakni?

Városrészekkel foglalkozó sorozatunkban Kiskundorozsmát mutatjuk be. Elásták a csatabárdot azok a lakók, akiket sokáig zavart a nagybani piac működése. Tovább olvasom