Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

A walkür - először Szegeden

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színházban kedden 18 órától maratoni koncerten hallhatja a közönség A walkürt. A teljes Wagner-operát neves szólisták és a szegedi szimfonikusok Kesselyák Gergely vezényletével adják elő.
Először hangzik el Szegeden teljes egészében Wagner A Nibelung gyűrűje-tetralógiájának egyik darabja: A walkürt a Filharmónia Fricsay-bérletében koncertszerűen játsszák ma este a nagyszínházban. Kesselyák Gergely, a maratoni hangverseny karmestere neves előadókat nyert meg a főszerepekre: Siegmundot a Kossuth-díjas Molnár András, Sieglindét Herczenik Anna, Brünnhildét Cserna Ildikó, Wotant Szvétek László, Frickát Wiedemann Bernadett énekli. Az Operaház tagjai mellett a további szerepekben szegedi művészek lépnek fel: Gábor Géza, Szél Bernadett, Dér Krisztina, Vajda Júlia, Károlyfalvi Krisztina, Szonda Éva, Simon Krisztina, Tóth Judit és Katona Judit. A közreműködő szegedi szimfonikusok néhány éve már sikerrel játszották az operát Bilbaóban.

Kesselyák Gergely karmester, valamint két főszereplő, Herczenik Anna (Sieglinde) és Molnár András (Siegmund) a tegnapi próbán. Fotó: Frank Yvette

A különleges produkcióra szinte minden jegy elfogyott, Finta János, a Filharmónia vezetője azt is elárulta: a Richard Wagner Társaság különbuszt indít Szegedre.

Minden jó, ha jó a vége

Kesselyák Gergely azt javasolja a közönségnek: feltétlenül várja meg a harmadik felvonást is, hiszen a legnagyobb „slágerek", Coppola Apokalipszis most című filmje révén is népszerűvé vált A walkürök lovaglása, valamint Wotan búcsúja és a Tűzvarázs is abban szerepelnek.

– Részletek ugyan elhangzottak már korábban is, de Szegeden még sohasem adták elő teljes egészében A Ring egyik darabját sem. A walkürt nemcsak eljátszani, hanem meghallgatni is teljesítmény, számomra mindig egyedülálló élményt nyújt. Wagner színpadi instrukcióit és az opera szövegét magyarra fordítva kivetítjük a koncerten, így jól követhető a darab. Ritka alkalom, hogy Szegeden Wagner-muzsikát lehet hallani, érdemes rászánni az időt: operakoncertünk a bérleti hangversenyeknél másfél órával korábban, este 6 órakor kezdődik és körülbelül háromnegyed 11-ig tart. A Wagner-zene ugyanúgy átmoshat, ellazíthat bennünket, mint egy jó szauna vagy masszázs, nem kell félni tőle – mondja Kesselyák Gergely, aki csak szuperlatívuszokban tud beszélni a darabról.

Úgy véli, minél jobban megismerjük, annál nagyobb élményt jelent, nem véletlen, hogy aki egyszer „rákattan", a világ végére is elmegy érte. A karmester fontosnak tartja, hogy át tudjuk venni a darab léptékét: az operában istenek és félistenek kommunikálnak egymással – nem a mi rohanó, hétköznapi világunk időrendje szerint, hanem egy időtlen, végtelen dimenzióban.

Olvasóink írták

  • 1. Bkati 2008. február 27. 09:40
    „Fantasztikus élményben volt részünk kedden este. Köszönet a Filharmónia Társaságnak, a művészeknek, gratuláció a karmerternek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma már csak emlék: tízessel a SZUE-ba

Szeged - Szerkesztőségünk és a Cora egy- és kétforintosokat gyűjt a szegedi Varga Ádám őssejtkezelésére. Tovább olvasom