Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A walkür – a Metropolitanből

Szeged - A walkürt vetítik ma 18 órától a Belvárosi moziban élő közvetítésként a New York-i Metropolitanből. Robert Lepage rendezésében világsztárok éneklik a Wagner-operát.
Richard Wagner nevezetes tetralógiájának, A Nibelung gyűrűjének második részét, A walkürt játssza az évad utolsó HD-live közvetítésén a Metropolitan társulata. A walkür a Ring-ciklus önállóan is leggyakrabban játszott darabja, mert a monumentális alkotás – a mai közvetítés időtartama a szünetekkel együtt 5 óra! – viszonylag laza szállal kötődik a korábban történtekhez, és bár maga is előzménye a továbbiaknak, önmagában is kerek egységet alkot. „Wagner Ring-tetralógiája nemcsak egyszerűen egy történet, hanem maga a világegyetem" – nyilatkozta Robert Lepage, az operaprodukció rendezője. A ciklus nyitó darabját, a Rajna kincsét, amelynek színpadképében már megcsodálhatták a nézők a 21. századi színházi csúcstechnológia vívmányait, októberben közvetítették. Hasonlóan lenyűgöző élményre, szcenikai bravúrokra számíthat a publikum A walkür esetében is. A germán mitológia varázslatos világát és a jól ismert melódiákat nemzetközi operacsillagok keltik életre.

Deborah Voigt (Brünnhilde), Jonas Kaufmann (Siegmund) és Eva-Maria Westbroek (Sieglinde) a Metropolitan színpadán. Fotó: MET
Deborah Voigt (Brünnhilde), Jonas Kaufmann (Siegmund) és Eva-Maria Westbroek (Sieglinde) a Metropolitan színpadán.
Fotó: MET

Brünnhilde szerepét Deborah Voigt énekli, akit legutóbb A Nyugat lánya című Puccini-opera főszerepében láthattak a közvetítés-sorozat követői. Sieglindeként a Belfastban született holland szoprán, Eva-Maria Westbroek mutatkozik be, Frickát az amerikai mezzoszoprán, Stephanie Blythe, Siegmundot Jonas Kaufmann, Wotant a világhírű walesi basszbariton, a Metben annak idején Gregor Józseffel együtt debütált Bryn Terfel, Hundingot pedig a német basszista, Hans-Peter König alakítja. A Met zenekarát a legendás zeneigazgató, James Levine vezényli, aki 1971 óta meghatározó karmestere a világ leghíresebb operaházának. Betegsége miatt váratlanul lemondott előadások után a Met Wagner-ciklusa kedvéért nemrégiben otthagyta másodállását, a Bostoni Szimfonikus Zenekar vezetését. Belátta, hogy a tetralógiából tervezett több mint 160 előadás elvezénylése is épp elég nagy kihívás számára 67 évesen. A Met olajozott gépezete és New York melletti kényelmes rezidenciája biztosítja számára az intenzív munkához szükséges optimális feltételeket.

Jonas Kaufmann, a szívtipró sztártenor

Napjaink egyik legnépszerűbb fiatal tenoristája, Jonas Kaufmann 8 éves korától zongorázik és iskolája kórusában énekelt. Bár matematikát hallgatott az egyetemen, 1989-ben váltott, és a müncheni zeneakadémián énektanulmányokba kezdett. Már hallgatóként bemutatkozott kisebb szerepekben. Miután diplomát szerzett, 1995-ben „vokális krízisbe" került; az amerikai baritonistától, Michael Rhodestől kapott segítséget, aki megtanította más technikával énekelni. Ez hozta meg a sikert: a stuttgarti és a hamburgi operaház után a chicagói Lyric Opera, az Opéra National de Paris és a Milánói Scala is meghívta.A londoni Covent Gardenben 2006-ban Don José szerepében, 2008-ban pedig Cavaradossiként és Alfredóként aratott kiugró sikert. A Traviatában lépett fel először a Metben. 2009-ben Natalie Dessay partnereként a chicagói Manon-produkcióban remekelt, majd Lohengrint alakította a Bayerische Staatsoperben és a Bayreuth Festivalon. A Decca romantikus áriákat tartalmazó lemezt, az EMI Pillangókisasszony-albumot jelentetett meg közreműködésével. 2010-ben Massenet Wertherének címszerepét énekelte az Opera Bastille-ban – ezt a produkciót DVD-n is kiadták. Kaufmann Zürichben él feleségével, Margarete Joswig mezzoszopránnal és három gyermekükkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pingpongozó Csavaros fiúk

7 hátrányos helyzetű – 4 kerekes székes, 2 siketnéma és 1 szellemileg sérült – fiatal játszik pingpongcsatákat keddenként 8 egészséges társával a Budapesti körúti asztalitenisz sportklubban. Tovább olvasom