Délmagyar logó

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 19°C Még több cikk.

A zacskós tejjel is lehet spórolni

Az év elején a gázár-kompenzáció átalakítása drágította meg a leginkább a megélhetést, a márciusi infláció pedig 9 százalékos volt. Mit érez a változásokból az egyén? Miről kellett sokaknak lemondani, hogy a pénzüknél maradjanak? Ennek jártunk utána.
Csak lemondásokkal tudják fenntartani tavalyi életszínvonalukat az egyedülállók és a családok – derült ki körkérdésünkből. Szegedieket faggattunk arról, hogyan élnek január óta, mennyire kellett szorosabbra húzniuk a nadrágszíjat. Az Anna-kúti villamosmegállóban találkoztam Sándorral, aki nemrég nősült, feleségével együtt körülbelül 150 ezer forint nettót visznek haza. A férfi szívesen elmondta, hogyan osztják be ketten a fizetésüket, viszont nem járult hozzá, hogy a nevét „kiírjam" az újságban. Egy középvállalatnál dolgozik villanyszerelőként két műszakban, műszakpótlékkal együtt keresi meg a nettó nyolcvanat. Felesége pedagógus – egyelőre még, tette hozzá.

A lakásrezsi – noha egyedi fűtésű lakásban élnek – jóval több, mint tavaly, nekik ugyanis nem jár gázár-kompenzáció. Márciusban például nem is fűtöttek, mégis több mint kétezer forint volt a gázszámlájuk, az őrláng fogyasztása, valamint az alapdíj miatt. Egy ideje apró kiadásokon kezdtek el takarékoskodni: lemondták a műsorújságot, ami havi 800 forint, nem járnak moziba, ez majdnem ötezer, a mobiljukba dominókártyát vesznek, ezzel kényszerítik magukat önkorlátozásra. A három tételből majdnem tízezer forintnyi megtakarítás keletkezik havonta. Felesége ráadásul elvállalta a lépcsőházban a takarítást, így hétezer forinttal szaporodott a bevétel.

Az autóról a biciklire tért át városon belül az egyedülálló Ropoli Győző, valamint lemondta a cascóját is: így legalább havi 10-15 ezer forintot takarít meg, miközben sportosabb életet élhet – mondta büszkén a volt testnevelő tanár, aki jelenleg bevallása szerint pénzügyi tevékenységbe kezdett. Úgy érzi, ezzel az összeggel kivédte azokat a drágulásokat, amelyeket január óta el kellett szenvednie. Fizetését nem árulta el, csak annyit mondott, ha jól mennek a dolgok, akkor a százas simán megvan. Hozzátette azonban: mindez addig működik, amíg nem kell édesanyját támogatni, aki viszont bevallása szerint a takarékoskodás zsonglőrje. Azt ajánlotta: tippekért bátran fordulhatok őhozzá, az asszony ugyanis „még a vizet is a napon melegíti".

Elvált asszony Kovácsné Márton Sára, két kisgyermeket nevel. A hölgy – akivel egy Szent István téri padon barátkoztam össze – azzal dicsekedett, olyan jól be tudja osztani a pénzét, hogy eddig nem vette észre a drágulást. Holott kórházban is feküdt egy hétig, csaknem háromezer forintot vizit- és ápolási díjra fizetett ki, és még hatezret gyógyszerre.

Lemondtak egy-két szerinte felesleges különórát, a gyerekek nem kapnak mindennap csokit, és csak a kisboltban vásárolnak. „Higgye el, ha nem jár az ember áruházba, nincs felesleges kiadás. Még akkor is jobban kijárunk, ha a kisboltban drágább az olaj és a cukor." Hozzátette: csak azon, hogy dobozos friss tej helyett újra zacskóst vásárol, havi több mint ezer forintot meg lehet takarítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom