Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

A zenélő óra erkélyéről húzzák el a Borterezők nótáját

a Szegedi Szimfonikus Zenekar quartettje minden nap 23:55-kor, a Szegedi Fogadalmi templom tornyaival szembeni "zenélő óra" alatti erkélyről játssza el a fesztivál vendégeinek az Il Silenzio-t.
Il Silenzio - a katonaságban már régóta játszott takarodó dallamára Nini Rosso olasz trombitás szerzett darabot 1965-ben, Hollandia felszabadulásának 20. évfordulóján. A világhírű melódia az idei Bortéren is felcsendül: a Szegedi Szimfonikus Zenekar quartettje minden nap 23:55-kor, a Szegedi Fogadalmi templom tornyaival szembeni "zenélő óra" alatti erkélyről muzsikál a fesztivál vendégeinek.

A zenélő óra, avagy Csúry Ferenc órásmester különleges alkotása 1936-ban a Szabadtéri Játékok alkalmával szólalt meg először. A Dóm főkapujával szemközt álló épület felső szintjén látható zenélő óra a középkori egyetemek szimbóluma. Naponta kétszer, 12:15 és 17:45 órakor megjeleníti az iskolaévet záró ballagást. Ekkor az óralap előtt az egyetemi vezetők és a ballagó diákok alakjai járnak körbe. A figurákat Kulai József faragta hársfából, modelljei neves magyar személyiségek, többek között Klebelsberg Kunó, Dugonics András, Mikes Kelemen, Petőfi Sándor és Vedres István voltak. A jelenetet a „Ballag már a vén diák…" kezdetű diákének melódiája kíséri. Az óra emellett minden egész órakor a „Szeged hírös város" nóta dallamát játssza szignálként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érik a dinnye az Anna fürdőben

Érik a dinnye az Anna fürdőben
A jelenleg egy kézilabdánál is nagyobb dinnye, amely mindenféle különösebb gondozás és termőföld látható jelenléte nélkül indult növekedésnek, köszöni, jól van. Tovább olvasom