Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A zenélő szökőkút a népdalt szereti

Szeged - A Túr a disznó a verembe... kezdetű, zenei kíséret nélkül megszólaló népdal a kedvence Szegeden a Dugonics téri szökőkútnak: azt tudja legpontosabban vízsugarakkal kísérni. A mintegy kétórás hanganyagban több helyi együttes dala szerepel.
– Másnaposan remek zene érfelvágáshoz. Vagy – stílusosan – kútba ugráshoz – mondta a szegedi Dugonics téren Attila, aki tegnap nem volt másnapos, így szuicid gondolatok nélkül hallgatta a zenélő szökőkút muzsikáját: a Kodály Háry János című operájából felcsendülő Intermezzót.

Néhány perccel korábban a másfél éves Kende kifejezetten táncolhatónak találta a Palotást Erkel Hunyadi Lászlójából. Unokatestvérével, a hároméves Zsomborral körbetáncolták a szökőkutat, fotós kolléganőmtől üldözve.

Kisszámú alkalmi zsűrink összességében inkább jónak, mint rossznak minősítette a zenélő kút repertoárját. Bár Attila az elektronikus vonalat erősítené, a mellette ülő Bogi pedig némi grunge-dzsal színesítené a palettát. Ezekre nincs esély, de több szegedi együttes dala szólhatna a hangszórókból, ha eljuttatnák hanganyagukat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez. Erre eddig is volt lehetőség, de nem sokan éltek vele. Akik mégis: a Molnár Dixieland Band, a Fool Moon, a T-3. Előbbieknek négy-négy, utóbbinak két dala szól rendszeresen.

Vízizene Szegeden. A repertoár kétórás, és változtatni is lehet rajta. Fotó: Frank Yvette
Vízizene Szegeden. A repertoár kétórás, és változtatni is lehet rajta.
Fotó: Frank Yvette

– Sokan mondták, hogy hallottak minket, én magam még sosem. Amikor ott járok, leggyakrabban az István, a királyból szól részlet – mondta Molnár Gábor. A Fool Moon zenekar tagja szerint van annyi jó zenekar Szegeden, hogy akár a teljes programot kitölthetnék a számaikkal.

– A zenék kiválasztásánál fontos szempont, hogy értéket közvetítsen, és legyen magyar vonatkozása, például a zeneszerzőt vagy a témát tekintve – magyarázta Gila Csaba, a környezetgazdálkodási kft. közterület-fenntartási divízióvezető-helyettese. Ezért nem valósulhat meg például Bogi fentebb említett ötlete, hogy Nirvana szóljon a rektori épület előtt. De létezik a Király-König Péter Zeneiskola által összeállított blokk – az Erkel- és a Kodály-mű ebbe tartozik – és zenei anyag a Szegedi Szabadtéri Játékok programjához illeszkedően: Marica grófnő, Turandot, Benyovszky.

A válogatásnál az is szempont, hogy a vízi játékot működtető számítógép „le tudja követni" a ritmust, a szökőkút ugyanis zenére lövöldözi a vízsugarakat. A tapasztalatok szerint – tudtuk meg Gila Csabától – a program leginkább a zenei aláfestés nélkül megszólaló Túr a disznó a verembe... kezdetű népdalt szereti, ezt tudja a legsimábban kísérni.

A legokosabb kút Magyarországon

Szeged e nevezetessége 1979-ben épült, Európa második zenélő szökőkútjaként – és még ma is Magyarország „legokosabb" kútja. Nagyjából kétórás zenei repertoárjának összeállításában a Király-König Péter Zeneiskola, a Somogyi-könyvtár, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Tudományegyetem segített a környezetgazdálkodási kft.-nek. A kutat egy évvel ezelőtt, Szeged napjára újították fel.

Olvasóink írták

  • 3. zenga 2009. május 20. 12:48
    „Nekem tetszik.. István a királyt bármikor szívesen hallgatom:)”
  • 2. egal 2009. május 19. 18:23
    „Nohát....ha lehetne változtatni kissé a repertoáron,akkor kérnénk ...! Napjában 66x hallgatni ugyanazt,amit tavaly nyáron is.....mindent bevall az ember. Bár egy újszülöttnek minden vicc új....”
  • 1. Yucca 2009. május 19. 17:26
    „Tényleg van néhány zene, amitől futva menekülök, ha épp arra járok, de összességében elég jó a műsor, és a látvány sokszor kárpótol, ha nem is tetszik a muzsika.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlzottan sietett a darukezelő

Szeged - A véletlennek köszönhető, hogy nem sérült meg senki, amikor felborult egy 80 tonnás daru Szegeden. A baleset előtt nem sokkal sikerült elparancsolni a környékről egy kisgyerekes családot. Tovább olvasom