Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A zöldkommandó egy hulladékégető üzemnél talált problémát

Országos akcióban zöldkommandó ellenőrizte a veszélyes anyagokat kezelő megyei vállalkozásokat. A vizsgálat során egy szegedi egészségügyi hulladékégető problémás kazánjának működését felfüggesztették, ami az alkatrészcsere után újra üzemel. Az égető fejlesztése uniós pénzből valósul majd meg.
A Belügyminisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium országosan ellenőrizte nemrégiben a veszélyes hulladékkal foglalkozó vállalkozásokat. A zöldkommandó a cégek telephelyeit vizsgálta. Csongrád megyében a legsúlyosabb hiányosságokat a szegedi egyetem hulladékégetőjében tapasztalták, ahol főként szennyezett egészségügyi eszközöket semmisítenek meg. Itt az égető egyik kazánjának működését ideiglenesen felfüggesztették.

György Tibor, a Szegedi Területi Műszaki Biztonsági Felügyelőség igazgatója lapunknak elmondta: a felfüggesztés oka az volt, hogy a kazán egyik villamosvezérlő szekrénye megégett – ezt kellett kicserélnie az üzemeltetőnek. Az igazgató hangsúlyozta: a műszaki hiba miatt nem került veszélyes anyag a levegőbe.

László Sándor, a hulladékégetőt üzemeltető SZOTE Szolgáltató Kht. ügyvezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a cserét egy nap alatt elvégezték, így másnap már mindkét kazánjuk üzemelt. Hozzátette: a problémás kazánalkatrész cseréjét a zöldkommandó akciójától függetlenül is elvégezték volna, az ugyanis rutinszerű karbantartási feladat. Az ügyvezető azt is elmondta: a napokban értesítették őket arról, hogy nyertek a hulladékégető fejlesztésére benyújtott EU-s pályázaton. A négyszázmillió forintos projekt keretében – amelynek háromnegyedét az unió, a többit a magyar állam állja – hamarosan korszerűbbé válik majd a veszélyes anyagokat megsemmisítő üzem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalokat várnak önkéntes munkára

Március 20-áig ajánlhatnak munkát a szociális, kulturális és egészségügyi intézmények, közhasznú… Tovább olvasom