Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

A zuhanás szegedi szerelmesei

A szegedi ejtőernyős szakosztály több mint ötvenéves múltra tekint vissza. A városban manapság közel százan hódolnak ennek a sportnak. A tandem ejtőernyőzést bárki kipróbálhatja, ráadásul utána videón is újraélheti a kalandot.
– Az ejtőernyős ugrás kortalan sport – szögezte le a beszélgetésünk elején Csorba József, a Szegedi Repülő Egyesület ejtőernyős szakosztályának vezetője. – Már tizenöt évesen el lehet kezdeni, de olyanra is akadt példa, hogy valaki hetvenévesen ugrott.

A szakosztályvezetőben élénken él a saját első ugrása: majd huszonöt éve, 1983-ban Gödöllőn vetette először mélybe magát a repülőről. – Kissé megtréfált a szél és az akácosban landoltam. Fél tucat fát biztosan kivágtunk, amíg kiszabadítottuk az ernyőt, de egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy ne ugorjak többé.

Azóta 2300 ugráson van túl, de az egyik kezén meg tudja számolni, hányszor került vészhelyzetbe. – Precíz hajtogatással, jó felszereléssel és odafigyeléssel elkerülhető a baj. Volt rá példa, hogy gondatlan hajtogatás miatt rosszul nyílt ki az ejtőernyőm és elkezdtem forogni a levegőben. Ilyenkor nem szabad pánikolni. Leoldottam a meghibásodott ernyőt és kinyitottam a tartalékot – elevenítette fel a rázós esetet. Manapság a precíz technika miatt kevesebb az ejtőernyős baleset. Az elmúlt tizenöt évben kétszer volt halálos baleset a szakosztályon belül.

Ausztrál kaland

Az ejtőernyős ugrások fellegvára Új-Zéland és Ausztrália. Csorba József idén a kenguruországot vette célba. A tanulmányúton az ottani klubéletbe szeretett volna bepillantást nyerni. Több repülőtéren és turistacentrumban megfordult és természetesen ugrott is egy tengerpart közeli bázison.

A szegedi ejtőernyősöket előszeretettel hívják városi rendezvényekre és bemutató ugrásokra. Közülük a legtapasztaltabbak akár zsebkendőnyi, előre kijelölt területre is képesek leérkezni. – Nem egyszer házak között kell manővereznünk, mint a Déli Apró születésnapi partiján, amikor a Nagyáruház előtti térre ugortunk. Szintén érdekes feladat volt, amikor egy vízilabda-mérkőzés felvezetéseként az újszegedi sportuszoda medencéjében landoltunk, egymás után tizenketten. Erdei Zsolt bokszkesztyűjét is mi szállítottuk az égből, amikor Madár Szegeden bunyózott – sorolta a legextrémebb ugrásaikat a szakosztályvezető. Legközelebb szeptember 12-én, a Mars téri sörfesztivál nyitásaként ugranak a főbejárat elé.

A csapat természetesen a városi repülőnapokon is bemutatja tudását, ilyenkor különböző zuhanó formációkkal és kupolaformával szórakoztatják a közönséget. Ha valakinek kedve támad kipróbálni az ejtőernyőzést, akkor gyakorlott oktatókkal ugorhat tandemet. – Születésnapi meglepetésként, legénybúcsúra vagy a jeles bizonyítványra is szívesen ajándékoznak tandemes ejtőernyős ugrást. Nem csak fiúk, lányok is szép számmal próbálkoznak. Egy tandemugrás 40 ezer forintba kerül, amihez egy DVD-lemezt is adunk. Első hallásra talán soknak tűnhet ez az összeg, de a repülőgépünk óránkénti fogyasztása 250 liter, ami közel 200 ezer forint. A felkészítéstől kezdődően a felszálláson át a kiugrásig mindent filmre veszünk. A kamerás együtt ugrik le a repülőgépről a párossal, így a zuhanást, majd a földön a pezsgőbontást is megörökítjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillámporos Barbie-s kontra egyszerű hátizsák

Bár szeptember elseje még távol van, az írószerboltokban már most megvásárolhatjuk a csemeténk… Tovább olvasom