Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Ábrahám Gábor titka a szigor

Szeged - A matematikatanároknak adható egyik legrangosabb elismerést vehette át nemrégiben a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium pedagógusa, Ábrahám Gábor.

Tízen vehették át idén az Ericsson-díjat, amelyet a legkiválóbb matematika és fizika szakos pedagógusoknak adományoz az Ericsson Magyarország. A cég így kíván hozzájárulni a magyar természettudományos alapképzés magas színvonalának fenntartásához, a nívó további emeléséhez. A 250 ezer forintos pénzdíjjal járó elismerést olyan, matematikát és/vagy fizikát oktató pedagógusok kaphatják meg, akik sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért.

A kitüntetettek között egy szegedi is volt: Ábrahám Gábor. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium matematikatanárát az iskola igazgatója, valamint egykori diákja és annak édesapja jelölte a díjra. Az ajánlás közel sem volt elegendő: a szakmai bizottság nagy súllyal veszi figyelembe a pályázathoz csatolt publikációs jegyzéket, a pedagógus szakmai előadásainak számát, valamint diákjai tantárgyi versenyeken elért eredményeit.

Ábrahám Gábor 19 éve tanít a Radnóti-gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba
Ábrahám Gábor 19 éve tanít a Radnóti-gimnáziumban.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi pedagógus hatalmas elismerésnek érzi, hogy jelölték, majd meg is kapta az Ericsson-díjat. – Egykori diákom édesapja, aki a jelölők egyike volt, matematikus. Azt hiszem, már az nagy szó, hogy kívülállóként úgy ítélte meg, érdemes vagyok erre – fogalmazott Ábrahám Gábor. – Hogy ennyi idősen átvehettem az egyik legrangosabb elismerést, amit matematikatanár kaphat, hatalmas öröm számomra.

A 43 éves pedagógus 1991 óta tanít a Radnótiban, egykori gimnáziumában. Tanítványai között van nemzetközi diákolimpiai bronzérmes, közép-európai diákolimpiai aranyérmes, aki azóta már Oxfordban tanul, illetve gyakorlatilag az összes országos versenyen álltak már dobogón olyanok, akiket ő készített fel. Az eredmények felsorolásához három oldalra volt szükség a pályázat benyújtásakor. S hogy milyen pedagógus az ország egyik legelismertebb matematikatanára? Saját bevallása szerint szigorú – az évek előrehaladtával ráadásul egyre inkább. – Ahhoz, hogy a diákokból ki lehessen hozni a legjobbat, uralkodnia kell egy egészséges szigornak – vallja.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. helsinkirokker 2010. december 25. 08:22
  „TUTI: Kit neveznél meg seftelőként?”
 • 24. TheAntrichrist 2010. december 17. 10:56
  „mazsolaszolo 2010.12.15. 16:26
  Köszönjük, biztosan fontosnak érezted hogy ezt megoszd velünk.
  Ellenben ennek talán nem itt van a megfelelő helye és ideje- konkrétan Ábrahám tanár úr ( megjegyzem engem most is tanít) egy magas szintű szakmai és tanári elismerést kapott - talán nem szorul rá a Te tanácsaidra.
  "Kihozni a legjobbat a tehetséges tanítványból nem szöges végű kutyakorbáccsal lehet" - Józan építő jellegű kritikát biztosan Ő is értékelné, jelen esetben viszont szerintem mégcsak nem is Ábrahám tanár úrról beszélsz. Olvasd el figyelmesebben a cikket: ´egészséges szigor´ tisztában vagy ennek az összetételnek a jelentésével? Ha még mindig kételyeid vannak, elárulom: ez alatt csak annyit ért, hogy az óráján rá figyelünk és nem másra, és szerintem ez így a természetes. Ha viszont az egészet nem konkrétan erre az esetre írtad (ugyanis ez nem derül ki az irományodból) akkor kérlek tedd ezt tanítási módszerekről szóló pedagógiai témájú oldalalakon, hisz itt a téma nem a kutyakorbácsos szigor, hanem egy remek tanár elismerése.
  A díjhoz pedig nem sokat konyítok, de ez a "ha egyáltalán jelentenek valamit azon kívül, hogy a CV-ben szépen csillognak és segítenek fújni az ember lufi-egóját. " megszólalásod számomra annyit árul el, hogy vagy magadról beszélsz vagy nem rendelkezel kellő emberismerettel. Szerintem egy pedagógus számára elismerést és visszaigazolást jelent, hogy nem csak a tanítványai ismerik el a munkáját. A lufi ego kifejezést nem kommentálnám.
  Azt pedig végképp nem értem, hogy a "De a tehetséget észre kell ám tudni venni, és azt is, ha a tehetséges tanítvány több nálad " -t végképp nem értem miért írtad.. Szerintem az a tanár, aki több oldal alatt tudja összefoglalni a diákjai versenyeredményeit, őrá nem épp ez jellemző.

  "Röviden" ennyit mondanék, továbbra is remélve, hogy a kommented nagy része nem Ábrahám tanár úrra vonatkozik aki - úgymond- annyira ellentéte az általad leírtaknak mint egy baráti vállveregetés a kutyakorbácsnak. Ez esetben elnézésedet kérem. Inkább örülj te is neki hogy vannak még - nem is kevesen- remek tanárok :)”
 • 23. TUTI 2010. december 17. 07:31
  „Ok! helsinkirokker!

  De lszi segits! Melyik része sértő a kommentemnek,,?
  Amelyik nagyobb megbecsülést kér a jó tanaroknak!
  Azon sértődtél meg? :) Tanár ellenes vagy??? Miért??? Ember! Azok, pl az a jó ember itt,
  alapozzák a jövőnket!”
 • 22. allegro 2010. december 16. 20:39
  „15. hozzászólás mazsolaszolo 2010.12.15. 16:26

  Nagyon jó volt olvasni a kommentedet! Köszönöm!
  Igen, így van! Így kellene lennie! Remélem tudja is ezt minden pedagógus, és e szerint cselekszik!”
 • 21. helsinkirokker 2010. december 16. 09:37
  „19. TUTI ! Légyszives emberi nyelven is írd már le a kommentedet, mert nem értem pontosan. Vagy mondd meg kire gondolsz! Én ugyanis csoporttársa voltam Gábornak, és sértőnek érzem a kommentedet Gáborra és csoportunkra nézve, beleértve magamat is.”
 • 20. mazsolaszolo 2010. december 16. 08:46
  „17: Kicsit kétes értékekűnek tűnik a bókod, persze, az is lehet, hogy csak én értelmezem félre.
  Ha komolyan gondoltad, köszönöm. Jól esett, főként ilyen válságos időkben. Díjak nélkül is írok és amit írok, amögött legtöbbször ott áll a tapasztalás is.

  Minden jót és szép napot! :)”
 • 19. TUTI 2010. december 16. 05:26
  „Lszi illetékesek!

  Tudom, nem mindig a pénz számit! De lszi a dij összeget növelni!
  ...mert a ÁG seftelőnek beállt volt csoporttársai most is csak kuncognak! :(”
 • 18. flexsnake*** 2010. december 16. 00:17
  „c tipusúval fertőzött iskolákban nem a tanár a szigorú, oda katonák és lángszoró kell”
 • 17. unknown 2010. december 15. 22:27
  „15. mazsolaszolo 2010.12.15. 16:26

  Én meg azt díjazom, amit írtál...”
 • 16. Kolja 2010. december 15. 19:32
  „12-höz.
  Herlinek igaza van. 14-15 évesen megtudtuk, hogy milyen gyomorgörccsel órára menni!
  De kérdem, hogy a tisztelt középiskola mennyire készíti fel a tanulót az életre? nagyon jó dolog, hogy ért a koordináta geometriához, biztos fontos dolog. De az is biztos, hogy rendesen viselkedni nem tud az érettségis korosztály. Már tisztelet a kivételnek!”
 • 15. mazsolaszolo 2010. december 15. 16:26
  „Elsősorban gratulálok a díjhoz! Már ha egyáltalán jelentenek valamit azon kívül, hogy a CV-ben szépen csillognak és segítenek fújni az ember lufi-egóját.

  Aztán: az idővel egyre erősödő szigort kockafejűségnek hívják - ami senkinek sem tesz jót. Kihozni a legjobbat a tehetséges tanítványból nem szöges végű kutyakorbáccsal lehet, hanem konzekvens, csak igen kissé szigorú (!) tanítással, de ami a legfőbb: MOTIVÁLTSÁGGAL. Aki tehetséges a matekra, azt érdemes tovább vinni, aki pedig nem, azt nem kell szétverni, csak azért, hogy megutáltatasd magad egy életre a diákjaiddal és teli legyenek komplexusokkal egy idióta saját tantárgy-megszállott, maximalista tökfej miatt.

  De a tehetséget észre kell ám tudni venni, és azt is, ha a tehetséges tanítvány több nálad - mert többet kapott az isetnia dományból, mint te. Ilyenkor a jó tanárban beköszön az alázat, fokozottabban, mint addig, és tudja, hogy csak egy ideig segítheti a nálánál jobbat, aztán már csak azt nézheti, hogy elszállt a felhők fölé, ahova ő követni sem tudja.

  A rossz tanár ilyenkor a saját butaságából, irigységétől és önzésétől vezérelve - nála nem lehet senki jobb - addig üti-veri a tehetséget, amíg az megutálja azt is, amire született. Lenyesődnek és elszáradnak a szárnyai. Közhely, de igaz: a jó tanár áldás, a rossz pedig piszok nagy átok tud lenni.”
 • 14. csizmadialaszlo 2010. december 15. 16:06
  „"olyan, matematikát és/vagy fizikát oktató pedagógusok" Aki ezt írja életében egyszer sem járt matematika órán. A ,,vagy" kötőszó éppen azt a logikai kapcsolatot fejezi ki, amely megengedi a két, általa összekötött tag egyidejű bekövetkezését is. Ha már a szigorúságnál tartunk.”
 • 13. BaF 2010. december 15. 16:01
  „Gratulálok Gábor, ne öregedj, és főleg ne szigorodj tovább!”
 • 12. Herli 2010. december 15. 15:50
  „Módszerekben valóban van különbség. A villanyászoknál, ha nem tudtak valamit a tanulók, akkor a Magyari Zsolt 100-szor, 500-szor stb. leíratta velük a hibás mondatot.
  Nagy bűnét eddig sem torolta meg senki, vígan csinálja?.-talán már nem.”
 • 11. emzsr 2010. december 15. 15:13
  „Gratulálok a tanár úrnak. Én régebben jártam a Radnótiba, de nekem is volt szerencsém szigorú, de jó humorú, szakmailag is kiváló és emberileg is tiszteletre méltó tanárokhoz.
  A másik cikkre utalva, a mi osztályunk is volt 42-43 fős pár évig, és mégsem volt soha fegyelmezési probléma!
  Miért? Nemcsak mert ilyen tanáraink voltak, hanem mert mi is azért mentünk a Radnótiba, hogy tanuljunk - meg is kaptuk időnként, hogy nem kötelező odajárni! :-)
  Tanítottam általános iskolákban, és azt gondolom, hogy egy osztályban akkor vannak fegyelmezési gondok, ha a gyerekeket csak a tanárnak kellene fegyelmezni, nevelni, a szülők nem partnerek, a gyerekek pedig csak a jogaikat ismerik... Persze, kellenek a jó tanárok is, nem kérdés.
  Sz@rul is esik, amikor olvasom, hallom a panaszokat ilyen-olyan tanárokra... én meg nem tudok tanítani, mert nincs állás. Nem tartom magam tökéletesnek, de a volt tanítványaim a mai napig rámköszönnek, ami kicsit megerősít, hogy nem lehettem olyan pocsék. De biztos jól van ez így, tényleg. :-(”
 • 10. szunyi 2010. december 15. 14:11
  „Aki itt úgy jellemzi, hogy szigorú, az köszönje nekem és osztálytársaimnak :))
  Az elején még nem volt az, de utánunk rájött, hogy változtatni kell a tanítási szokásain (mi voltunk az első osztálya)

  Gratula "Uzsgyí" !”
 • 9. soligor 2010. december 15. 13:23
  „+6
  s ezt komolyan gondoltam, minden irónia nélkül:)”
 • 8. soligor 2010. december 15. 13:22
  „6
  szerintem nem általánosítottunk
  távol álljon tőlem
  s gratulálok neked is és a szüleidnek, hogy ilyen intelligens embert neveltek mint te vagy / a kommented alapján/.”
 • 7. Demanda 2010. december 15. 13:10
  „Ez a szigor inkább a tiszteleten alapul. Tiszteleten, amit a szaktudásával, határozottságával és korrektségével ér el bárkinél, aki nem direkt nem-tanulni megy oda - márpedig a Radnótiban elég kevés van ebből. Azért hozzá kell tenni, hogy ez a tisztelet kölcsönös (persze nem egyenrangú), mert itt pedagógusról van szó, nem pedig tarján kettesi megélhetési tanárról.

  Ábrahám Gábornak pedig a legnagyobb elismerésem, a díjtól függetlenül is.”
 • 6. Fundaman 2010. december 15. 12:01
  „Nem hinném, hogy általánosítani kéne. Aki nem ismeri Ábrahám Gábort annak nem nagyon kéne párhuzamot állítani egy Rókus kettes tanárral.

  Nem érmez magam elfogultnak, mert a diákja voltam, de az tény, hogy ő az, akire osztálytársaimmal is mindig szívesen emlékezünk. Egyszerre volt következetes, humoros, és szigorú. És bűn azt gondolni, hogy a szigorú tanár, káromkodik, kiabál, igazságtalanul osztályoz. E három rá egyáltalán nem volt jellemző. És arról sincs szó, hogy az idő megszépíti az emlékeket.

  Nem gondolom, hogy a védelmére kell kelni, mert a szakma is elismeri a munkáját, és lehet az se véletlen, hogy a legutóbbi ballagtatott osztályából 2-en Cambridgeben, egy pedig Oxfordban tanul tovább.

  Az említett tanárok pedig nyílván rengeteg elismeréssel rendelkeznek..

  Gratulálunk az elismeréshez Gabi "bácsi" :)”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feromoncsapdával készül a biobefőtt

Zákányszék - Biobefőttet, -lekvárt és -ivólét készít és forgalmaz a zákányszéki Papp család. A 10… Tovább olvasom