Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Abszurdnak tartják a rektorok az ˝egyetlen nagy˝ orvosegyetemet

Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged - Közös sajtóközleményt küldött szerkesztőségünkbe kedden a négy hazai orvosképző intézmény rektora. Ebben reagálnak a közelmúltban napvilágot látott, az orvosegyetemek átalakításával kapcsolatos sajtóértesülésekre.
Korábban megírtuk, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lakossági fórumon az orvosegyetemek önállóságának kívánatos voltáról beszélt, Zombor Gábor egészségügyi államtitkár pedig múlt pénteki vásárhelyi látogatásakor egyetlen nagy orvosegyetem létrehozásáról. Akkor megkérdeztük Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát, mit tud a tervezett változtatásokról, és hogyan érintik ezek a szegedi orvostudományi kart.

Néhány napos várakozás után a négy orvosképző vezetőjének közös válasza érkezett meg: ˝A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem rektora hangsúlyozza, hogy a hazai orvosképző intézmények nemzetközi reputációja a négy orvosképző hely együttes eredménye. A rektorok elkötelezettek minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés minősége a jelenleginél is jobb szintet érhet el. Az érintett egyetemek vezetése figyelemmel kíséri a terület átalakításáról szóló híreket, ám intézményi véleményt csak a pontos részletek ismeretével tudnak kialakítani.˝ ... ˝a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek, illetve orvoskarok hagyományos értékeitől, szakmai kultúrájától és stratégiai terveitől jelentősen eltér az orvosképző karok kimetszésének gondolata és legfőképpen azon abszurd megközelítés, hogy ezek a nagy múltú intézmények provinciális képzőhelyként tervezzék jövőjüket egy összeerőszakolt intézményi konstrukcióban˝ – írják az egyetemvezetők, majd sorolják azokat a kérdéseket, amelyeket az esetleges átalakítás felvet, de nincs rájuk válasz.

Végül kijelentik: ˝Természetesen, bármilyen javaslat szülessen is, az csak a következmények alapos végiggondolása és megfelelő hatástanulmányok alapján képzelhető el. Ezen elemzések elvégzéshez az intézmények bármely kérdésben szívesen állnak a Felsőoktatási Államtitkárság segítségére. Az intézmények vezetői veszélyesnek tartanák azt, ha a szakmai mérlegelés helyét a sajtópolémia venné át, így a fentiek szellemében az eddig megjelent híreket a kormányzattal várható egyeztetések előtt nem kívánjuk kommentálni˝ – zárul a közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Millerrel és Vikidállal jön A nyomorultak

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója kedden jelentette be Budapesten a Dóm téren augusztusban a rendezésében látható világsikerű musical, A nyomorultak szereposztását. Tovább olvasom