Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Aczél Ferenc 74 évesen is repül

Vásárhely - A 74 éves vásárhelyi Aczél Ferenc tinédzserként jegyezte el magát a repüléssel, és hosszabb kihagyás után 1970-től hódol e szenvedélyének. Heti két-három napot vitorlázik. De a vízben is otthonosan mozog, korábban úszott és vízilabdázott.
Aczél Ferencet (74) elsősorban villanyszerelő technikusként és vízilabdásként ismerik a vásárhelyiek. A MÁV HMTE gárdájában 114 meccsen szerepelt az OB II-ben, és hátvéd létére 44 gólt szerzett. Az igazi nagy szerelem azonban a repülés volt és maradt, amivel 1952-ben 17 évesen ismerkedett meg Szentesen.

– Gimnazistaként vehettem részt egy egyhetes repülős táborban – emlékezett a kezdetekre Feri bácsi. – Vizsgát nem tehettem, eltanácsoltak, mert édesapám maszek volt, saját műhelyében dolgozott. Ez óriási csalódást jelentett, imádtam azt a világot; már gyerekkoromban hitetlenkedve olvastam a cserkészújságban, hogy motor nélküli szerkezetekkel repülnek emberek. A táborban kipróbálhattam, és mindenképpen azt akartam csinálni.

Tizennyolc év után, 1970-ben tért vissza a repüléshez, addig a víz, a munka és a család maradt. Szegeden vitorlázott, 1979-ben lett oktató, majd kiképzésvezető. Versenyeken, főként a magyar vitorlázókupán, indult, lakásának vitrinjeit serlegek díszítik. Ausztráliában is szállt, második helyen végzett egy rangos viadalon.

A 74 éves pilóta szerint repülés közben határtalan szabadságérzés lesz úrrá az emberen.  Fotó: Frank Yvette
A 74 éves pilóta szerint repülés közben határtalan szabadságérzés lesz úrrá az emberen.
Fotó: Frank Yvette

Három éve már Szatymazról az egyesület, a DAC gépével száll fel, és a vitorlázórepülőn kívül úgynevezett movittal, vagyis motoros vitorlázórepülővel is többször a magasba emelkedik.

– Ezt nem lehet megunni, abbahagyni! Ameddig az orvos nem parancsol a földre, folytatom. Ha jó az idő, hetente két-három alkalommal felszállok. Hogy mi a szép benne? Nehéz ezt olyannak elmondani, aki sohasem repült. Kitágul a világ, határtalan szabadságérzés lesz úrrá az emberen. A látvány fantasztikus, semmihez sem hasonlítható, olykor 50–60 kilométerre is ellátni. Igazából kellemetlen emlékem sincs, pedig több mint 3000 órát repültem. Egy gépet törtem össze – nem értem be a repülőtérre, „megfogott" az árok –, de senki sem sérült meg. A 18 éves kihagyást sajnálom, el tudtam volna képzelni az életemet hivatásszerűen is a levegőben, mondjuk egy nagy utasszállító pilótájaként – árulta el búcsúzóul.

Légből kapott számok

Aczél Ferenc gyémántjelvényes pilóta (1997-ben százhuszonhatodikként kapta meg az országban), ehhez a minősítéshez az évek során többek között 300–500 kilométeres távolsági repülést, 5000 méteres repülési magasságot kellett teljesítenie. Ötezer méter magasban mínusz 35–40 fok van, és oxigénmaszk nélkül lehetetlenség létezni. Aczél Ferencnek már évente kell orvosi vizsgálatra menni, a szakszolgálati engedélyt, a légi jogosítványt mindenkinek két évente újítják meg, vagyis újból vizsgáznak, amihez minimum 20 órát kell egy évben a levegőben tartózkodni. Aczél Ferenc idén már közel 60 óránál tart.

Olvasóink írták

  • 2. airwaves 2010. szeptember 11. 10:59
    „Jó egészséget! Irígylem...”
  • 1. történész 2010. szeptember 10. 18:21
    „holl lehet jelentkezni ?? Minimál béres létemre kapok én is ilyen lehetőséget??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén 18-an haltak meg a megye útjain

Vác és Kecskemét után Szegeden – holtversenyben Debrecennel – történt a legtöbb halálos közlekedési baleset tavaly Magyarországon. Tovább olvasom