Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ad is, meg nem is az üdülési alapítvány

Szeged - Szép magyarországi tájakon, olcsón pihent a korábbi üdülési csekkeknek köszönhetően a nyugdíjas Kispál házaspár. Ezért idén is úgy gondolták, egyikük pályázik az üdülési csekket felváltó Erzsébet-utalványra.
– Amikor év elején megjelent a pályázati kiírás, beadtam a papírjaimat – mondta a 63 éves Kispál Béla.  – Nyertem 30 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt, ehhez a megadott határidőre befizettem az előírt 10 ezer forintos önrészt, majd a feleségemmel keresgélni kezdtünk, hová is utazzunk a 40 ezer forintunkból. Még nem sejtettük, mekkora csalódás ér bennünket.

Kispál Béla és felesége nem talált 40 ezer forintért üdülési lehetőséget, ezért idén lemondtak a nyaralásról. Fotó: Frank Yvette
Kispál Béla és felesége nem talált 40 ezer forintért üdülési lehetőséget, ezért idén lemondtak a nyaralásról. Fotó: Frank Yvette
Felesége, Kispál Béláné elmondása szerint örültek a lehetőségnek, azt hitték, minden úgy megy majd, mint régen. 2 évente kérhettek üdülési csekket, amennyiben kisnyugdíjasnak minősítették őket: idén 75 ezer forint volt a határ. – Eddig úgy volt, hogy kaptunk egy utalványtömböt, amely 5-10 ezer forintos csekkekből állt. Ezzel bementünk egy utazási irodába, megnéztük, hol fogadják el, mennyit kellene még ráfizetni, majd döntöttünk. 2010-ben például Visegrádon pihentünk az akadémiai üdülőben: 6 nap, 5 éjszaka fejenként 26 ezer forintba került, és 10 ezer forint ráfizetéssel még az unokánkat is elvihettük.

– Idén azonban csak egy papírt kaptunk – vette át a szót a férfi, és meg is mutatta a nyomtatványt –, amelyen igazolták az összeg nagyságát, és azt írták, kizárólag állami-alapítványi tulajdonú üdülőben lehet felhasználni. Ezzel is először egy utazási irodába mentünk: ott ránéztek a papírra, és közölték, nem tudnak segíteni, nem fogadják el.

A házaspárnak azt tanácsolták, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány honlapján keresgéljenek: ezt tették, az internet használatához segítséget kértek. A megadott koordináták beírása után a számítógép a Székesfehérvár melletti Gánt nevét adta ki, egy ottani, volt bányatelepi üdülőét a Vértesben, festői környezetben: a kevesebb mint egy hét ára 100 ezer forint lett volna. Amikor telefonon is érdeklődtek, azt a választ kapták: engednek az árból, 70 ezer forint az üdülés 2 főre. Vagyis a házaspárnak még 30 ezer forintot rá kellett volna tennie az összegre.
Kispálék naprakészek üdülési ajánlatban, az utazási irodákból az összes prospektust elhozták. A visegrádi akadémiai üdülőben például – ahol már jártak – a főszezonban a 6 nap, 5 éjszaka kettejüknek 50 ezer, az ősz már csak 36 ezer forint, Egerben, a Barokk vendégház 2 darab fürdőbelépővel, félpanzióval 50 ezer forint.

A házaspár már májusban úgy döntött: nem élnek az Erzsébet-utalvány adta „kedvezménnyel", és visszakérik a 10 ezer forintos önrészüket. 3 ajánlott levél, mintegy 1500 forint postaköltség kifizetése után a napokban kapták vissza a pénzüket.

A pályázat

2 milliárd forint értékben 4 szociális célú üdülési pályázatot hirdetett meg a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) idén januárban. Ezen nyugdíjasok, fogyatékosok, nagycsaládosok, valamint a szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozói üdülési célú szolgáltatásokat nyerhettek meghatározott állami tulajdonú üdülőkbe, szállodákba – állt a pályázati felhívásban. Az egyes kategóriákon belül kiosztható összeg 500 millió forint, pályázni január 16-ától február 29-éig lehetett. A személyenként elnyerhető összeg mind a 4 kategóriában 40 ezer forint volt, ehhez a pályázónak 10 ezer forint önrészt kellett befizetnie. A gyerekek, illetve a fogyatékosok kísérői esetén az önrész 5000 forint.

Olvasóink írták

 • 8. nacus 2012. szeptember 06. 16:59
  „Én is voltam evvel az utalvánnyal a Balatonon négy éjszakát és csak a szállás volt 40 ezer előszezonban ,minden felajánlott hely egyenösszegen volt hirdetve A befizetett saját rész és a pluszban az ellátásért befizetett összeg elég lett volnateljes llátással 5 napra ,ha kp.fizetéses megoldást választom. Az állami részre nem is lett volna szükség.Felháborító az egészben,hogy a rosszul menő állami üdülőket ajánlották fel.Melyik nyugdíjas kívánkozik 300 fős volt úttörő táborokba szezonba, lepusztult cempingbe ahol a vizesblokk,Wc az udvar másik részén? Mi inkább egy utószezonos,reumát gyógyító melegvizes pihenésre vágynánk,de erre evvel az utalvánnyal nincs lehetőség.Én sem veszem többet igénybe,mert 56 ezer volt a teljes összeg egy személyre 4 éjre félpanzióval ,amikor egy hajdúszoboszlói teljes hét félpanzióval 29 Ft volt !De ez tényleg nem erről szól ! Az állam egyik zsebéből hivatalosan kivesz pénzt és átrakja a másikba és kitudja mi lesz vele.
  És azt sem értem ,hogy miért ragaszkodnak az internetes jelentkezéshez ,amikor sok rászorultnak gépe sincs,legyen az nyugdíjas és rászorult nagycsaládos?”
 • 7. macs 2012. szeptember 06. 15:03
  „Emlékszem egy mesére, melyben azt a feltételt szabták, hogy jöjjön is meg nem is, hozzon is meg nem is.
  Az volt az indok, amikor az EU szóvá tette a korábbi üdülési rendszer átszervezését, hogy a profitot visszaforgatják a rászorulók számára. Tehát, nem támadható a rendszer, hiszen ad, csak éppen azt felejtették el elmondani, miszerint olyan feltételekkel teszik, hogy ne nagyon lehessen igénybe venni.”
 • 6. AN 2012. szeptember 06. 14:24
  „maug,
  ne légy hüle! Ez nem csak nyugdíjasoknak, hanem nagycsaládosoknak is egy lehetőség. Tesómék 3 gyerekkel igényeltek, de kiderült, hogy csak az igénylő és a 3 gyerek szállását lehet belőle finanszírozni, ráadásul k.urva drága szálláshelyeken, de a nem igénylő szülő (itt az anya) szállását már teljes egészében a családnak kell állnia. Ezért ők is visszaléptek, és elmentek saját pénzükön egy kempingbe, ahol fele annyi pénzből nyaraltak.”
 • 5. vmagdi 2012. szeptember 06. 13:22
  „maug megpróbálom neked megvilágítani a problémát, mert úgy látom olvasási nehézségekkel küzdesz. Van egy közösségi alap amely arra szolgálna, hogy a szegényebb ember is (ami majd te is leszel) is pihenhessen egy kicsit bizonyos önrész befizetésével az állam hozzátesz még valamennyit. Nyilván olyan emberekről kellene szólni a dolog, akik baromi sokat dolgoztak az életükben baromi kevés nyugdíjért és nem volt idejük munkaidőben fórumozgatni. Vagy talán sok gyereket nevelnek, akik majd fizetik a te estleges nyugdíjadat. Szóval elvileg van egy bizottság amely szociális szempontokat figyelme véve dönt (vagy nem aszerint).
  Menjünk tovább: befizeti az önrészt , megkapja cetliket, majd kiderül cetlivel háromszor drágábban ugyanazon a helyen, mint cetli nélkül. Így aztán egy hétvégéért kifizet annyit, mint az aki befizet egy utazási irodánál egy hét görögországi utazásra..

  Kb olyan mint a vörösiszap károsultak kaptak 100 ezer forintos segítséget hogy újrakezdjék az életüket (ami önhibájukon kívül lett oda) majd az állam megkötötte hogy csak és kizárólag egyetlen helyről vehetnek bútorokat és hirtelen a karosszék ára 180 000 lett, ami máshol 25 ezer volt.”
 • 4. vmagdi 2012. szeptember 06. 13:11
  „ez mindig is csalás volt már az első perctől fogva, pld szoc járadékosnak, vagy 47 ezerét dolgozó kömunkás rabszolgáknak volt e ilyen hirdetve, ugye nem...”
 • 3. jozko 2012. szeptember 06. 11:17
  „Szélhámosság.”
 • 2. angyal1064@freemail.hu 2012. szeptember 06. 10:23
  „Ezt a lehetőséget csak rászorultsági alapon lehet igénybe venni . Éltem a lehetőséggel én is ,és a tapasztalatom az hogy az idősebbeknek azért nagyon nehéz ebben eligazodni ,mert ők nem az informatika világában nőttek fel.Igen állami üdülőben lehet igénybe venni ,viszont elég jó volt a választék!Személy szerint én biztos nem jutnék még két évente se el üdülni,a járadékomból,nekem pozitívak a tapasztalataim ezzel kapcsolatban.”
 • 1. maug 2012. szeptember 06. 08:02
  „Ezt most nem értem. Gondolom az öregek elolvasták a pályázati kiírást. Volt rá idejük bőven. Abban nem volt leírva ez a kitétel? Ha nem olvasták el, akkor meg ne panaszkodjanak. Megszokták, hogy az állam pénzéből nyaralgatnak? Hát akkor állami nyaralóban. Ha nem tetszik nekik, akkor fizessenek be máshova a saját pénzükből! Javaslom legközelebb akkor legyen az ilyen cikk, ha minden becsületes adófizetőt elvisz az állam egy kis nyaralásra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43: még nincs aláírt szerződés

Ezzel az ötödik időpontot kell módosítani, és veszélybe került az autópálya-szakasz 2014 év végi befejezése. Tovább olvasom