Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ádám a miértek korszakába érkezett

Szeged - Az augusztusban első őssejtbeültetésén átesett Varga Ádám erősen kamaszodik. Emiatt, valamint az őssejteknek köszönhetően sokkal érdeklődőbb, mint korábban. Mivel a következő kölni kezelés 8 hónap elteltével esedékes, a család 2009 márciusában kér majd újabb időpontot.
Szeptember közepén jártunk utoljára a háromgyermekes Vargáéknál, akkor – mint valamennyi átlagos szegedi család – ők is az iskolakezdés örömeivel és gondjaival voltak elfoglalva. Eltelt két hónap, megint megkérdeztük: hogy vannak, javult-e a 11 éves Varga Ádám állapota, aki olvasóinknak is köszönhetően augusztus közepén sikeres őssejtbeültetésen esett át Kölnben.

Beköszöntött a kamaszkor

Az édesanya, Márkus Tímea válasza: igen, Ádám sokkal érdeklődőbb, több szót, kifejezést használ, mint korábban, és harcol azért, hogy a családban, osztályában jobban érvényesülhessen. Beköszöntött a kamaszkor, vele együtt a miértek korszaka: a fiú mindenre magyarázatot vár. A rossz hír az, hogy a mozgása nem javult jelentősen az eltelt két hónapban. Mászik ugyan, de továbbra sem tökéletesen, igyekszik megfogni a poharat, vagy önállóan enni, de ezekért a más számára természetes mozdulatokért keményen meg kell dolgoznia.

Családi pillanatkép: Ádám, az édesanya és öccse, a 8 hónapos Árpád a háttérben. Fotó: Miskolczi Róbert
Családi pillanatkép: Ádám, az édesanya és öccse, a 8 hónapos
Árpád a háttérben. Fotó: Miskolczi Róbert

Kitágult a tér

A szülők abban bíznak, segít majd Ádámnak az is, hogy „kitágult" a lakásban a tér: a parányi másfél szobásból ugyanis – családon belüli megállapodásnak, cserének köszönhetően – a legfelső szintről két emelettel lejjebb, egy fél szobával nagyobb lakásba költözhettek.

Ádám emlékei

Amikor Ádám megnézi a Kölnben készült képeket, látszik, hogy sok mindenre emlékszik a történtekből. Gyakran mutogatja: „ott aludtam, és nem fájt". A kisfiú amellett, hogy mindennek szeretné tudni az okát és a magyarázatát, tőlünk már az első percben kedvesen azt kérdezte: „üdítőt, vizet kérsz-e?"

Tímeának sikerült egy kicsit lazítani a napi roboton is. Férje, István egy ideje csaknem egy órával később kezd a MÁV-nál, s így, mivel később is végez, el tud menni a középső gyerekért, Ákosért az iskolába. Ezért Tímeának fél 2 körül már csak egyszer kell átmennie a város másik részébe, hogy hazatolja Ádámot a kerekes székében. Ákos egyébként szeret iskolába járni, jól tanul. A 8 hónapos Árpád pedig azzal segíti a családot, hogy szépen gyarapszik, súlyban, hosszúságban egyaránt.

Várják az adományokat

Arra a kérdésre, mikor utaznak a második őssejtbeültetésre Németországba, Tímea azt válaszolta: 2009 márciusában kérnek majd időpontot. Az orvosok ugyanis azt mondták, 8 hónapnak mindenképpen el kell telnie a két kezelés között. A számlájukon lévő mintegy 6 millió forintból az első út költségeinek levonása után 3,5 millió forint maradt. Az adományokat továbbra is várják, hiszen még egy harmadik kezelésre is szeretnének eljutni.

Varga Ádám. A fiú már mindenre magyarázatot vár. Fotó: Miskolczi Róbert
Varga Ádám. A fiú már mindenre magyarázatot vár.
Fotó: Miskolczi Róbert

Köln, 2008. augusztus 10–16.

Az öttagú Varga család augusztus 10–16. között egy hetet Kölnben töltött, hogy Ádámot egy speciális klinikán kezeltessék. Az őssejtbeültetést az S.O.S. Alapítvány szervezte meg számukra. A Délmagyarországban és a Délvilágban a beavatkozást megelőzően másfél éven keresztül követtük figyelemmel a sérült kisfiú sorsát, azért, mert a család gyűjtésbe kezdett az őssejtbeültetésre. Több mint 6 millió forint jött össze a számlájukon, aminek egyharmadát olvasóink adták össze, amikor a Cora Áruházzal együtt az egy- és kétforintos érmék leadására akciót kezdeményeztünk az egész megyében.

Olvasóink írták

 • 2. sevenof9 2008. november 19. 19:33
  „elfogulatlan firkasz kerdese:

  "Eltelt két hónap, megint megkérdeztük: hogy vannak, javult-e a 11 éves Varga Ádám állapota, aki olvasóinknak is köszönhetően augusztus közepén sikeres őssejtbeültetésen esett át Kölnben."

  Valasz:

  "A rossz hír az, hogy a mozgása nem javult jelentősen az eltelt két hónapban."

  akkor miert is sikeres a beultetes?”
 • 1. andrisne 2008. november 19. 18:31
  „Drága Ádámka!
  Szivemből kivánom,hogy nőjj egészséges nagyfiúvá és minden" miért-re" választ kapj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A habbeton mégsem szegedi világújdonság

Szeged - „Semmiféle megállapodás nincs köztem és a szegedi Antal István között" – mondta… Tovább olvasom