Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Ádám az interneten hallgatja a zenét

Szeged - Varga Ádám egy hónappal ezelőtt esett át a második őssejtkezelésen Németországban, azóta felgyorsult a fejlődése, élénk, fecsegő, érdeklődő tinivé változott. Novák Jenő feltaláló ajándékát, a kádliftet is felszerelték a lakásukban.
Vargáék – akik lapunk pártfogoltját, a 12 éves mozgássérült, születésekor agyi károsodást szenvedett Ádámot nevelik – most azt figyelik, mennyit fejlődött a gyerek augusztusi, második őssejtkezelése óta. Annak, hogy a Délmagyarország újra meglátogatta őket, azért örültek, mert a külső megfigyelő véleményét is hallhatták.

Varga Ádám hangját már a lépcsőházban meghallottuk, ugyanúgy örült a velünk való találkozásnak, mint ahogy mi őneki. Nála vendégszeretőbb kisfiút ritkán látni: köszönt, hellyel, majd kávéval, kólával kínált bennünket mutáló, férfiasodó hangján. Tímea, az édesanya szerint új jelenség a kisfiú kommunikációjában, hogy ha egy szót rosszul ejt ki, azonnal javítja magát. Változás az is, hogy ott lehet hagyni a számítógép előtt: Ádám ki-be kapcsolja az internetet, zenét hallgat, a gyorshívóból kikeresi a kedvenceit – többek között Fenyvesi Gabitól az Ádám, hol vagy?-ot –, tud halkítani, hangosítani és képet nagyítani.

Még nem kaptak számlát

A második őssejtkezelés augusztus 10–16. között ezúttal nem Kölnben, hanem Düsseldorfban történt, a német intézmény új klinikáján. A Varga Ádám számláját kezelő és a gyógykezelést szervező S. O. S. Alapítvány még nem küldte el a kimutatást a költségekről, de biztosan átlépi a 2 millió forintot az összeg.

Az utcán beszélget az emberekkel. Nem csoda, a Délmagyarországnak köszönhetően sokan ismerik. Még kutyát is sétáltat kerekes székében, ha a kezébe adják a pórázt. Az áruházban megkérdezi a népeket: „van pénzed?" Sőt: érdekli, mit vásárolnak, és mi mennyibe kerül.

A szülőket csak az aggasztja, hogy a kisfiú mozgásában nem következett be fordulat. Izmai a gyógytorna ellenére sorvadnak, önállóan nem tud egy lépést sem megtenni.

Kádlift a panelfürdőszobában

Beszerelték a Varga család panellakásának fürdőszobájába az ajándékba kapott kádliftet. Lapunk segítségével még június elején jött létre a találkozó a szerkezetet feltaláló szegedi Novák Jenő (64) és Vargáék között, egy móravárosi társasházban. Itt mutatta be a nyugdíjas ezermester működés közben a találmányát. A Magyar Szabadalmi Hivatalnál oltalom alá helyezték a hálózati víz nyomásának elvén működő készüléket. Novák Jenő elmondta: lapunkban régóta figyelemmel kísérte a kisfiú sorsát. Amikor arról írtunk, mekkora gondot okoz az 54 kilós édesanyának a megnyúlt, 51 kiló súlyú Ádám fürdetése, elhatározta: a prototípust a családnak ajándékozza. Bolti ára, ha majd forgalomba kerül, mintegy 150 ezer forint lesz.

Olvasóink írták

  • 1. eva45 2009. szeptember 16. 17:14
    „A Fórumozók nevében további javulást kívánok Ádámnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegzsebű cégvezetők a neten

Lapzártánkig nem mindenki hozta nyilvánosságra az önkormányzati tulajdonú szegedi cégek közül a vezető beosztású tisztségviselők bérét. Tovább olvasom