Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Ádám június 16-ára kapott időpontot

Szeged - Június 16-án kezdik meg a 12 éves Varga Ádám második őssejtkezelését Kölnben. Az elsőre tavaly augusztusban lapunk is elkísérte a születésekor agykárosodást szenvedett gyereket, a családnak a műtét árának összegyűjtésében is segítettünk.
A második kölni útra és a második őssejtbeültetésre készül a szegedi Varga család. Mára végleg eldőlt: június 16-án, kedden veszik le a csontvelőt Ádámtól, a 12 éves kerekes székes, születésekor súlyos agykárosodást szenvedett kisfiútól a német klinikán, ugyanott, ahol tavaly.

Vargáék június 14-én indulnak útnak és egy hétig maradnak. Csak azt nem tudják még, milyen autóval mennek: 2008-ban a férj munkahelyétől, a MÁV-tól kaptak egy mikrobuszt, most ez nem biztos. Olyan járművet keresnek, amelyben az öttagú család kényelmesen elfér, és még a kerekes széknek is van helye. Ádám nagyobbik öccse, Ákos most 7 éves, a kis Árpád pedig lassan betölti a másfelet. Ő tavaly csecsemőként vészelte át a megpróbáltatásokat.

A 2008. augusztusi első kölni őssejtkezelés óta rengeteget fejlődtek Ádám értelmi képességei, de a mozgása nem javult – mondta el tegnap sokadszorra az édesanyja, Márkus Tímea. Ezért a második kezeléstől még többet várnak. Szakértők és más, hasonló sorsú gyerekek szülei szerint is többször meg kell ismételni a beavatkozást ahhoz, hogy látványos eredményeket érjenek el.

A kisfiú tudja, hogy hamarosan Kölnbe megy. Fotó: Karnok Csaba
A kisfiú tudja, hogy hamarosan Kölnbe megy.
Fotó: Karnok Csaba

Ádám az egy év alatt sokat nőtt, egy 152 centiméter magas, huncut mosolyú kamasz lett belőle. Ennek az a hátránya, hogy még nehezebben tudják be- és kiemelni a fürdőkádból, a kerekes székéből. A szülők azt szeretnék – ezért vállalták az áldozatokat és fordultak az emberekhez segítségért –, hogy a kisfiú felnőttként önállóbb életet élhessen.

A műtét ára

A második gyógykezelésre együtt a pénz: előreláthatóan 3 millió forintba kerül majd. Az első őssejtbeültetésért 2,5 milliót fizettek Vargáék, de akkor még csak 250 forint volt egy euró a mostani 285-288 helyett. Az induló 6 millióból 500 ezer forint marad a gyerek számláján, ami viszont nem elegendő egy harmadik kezelésre. Megtudtuk: egy ideje már nem adakoznak az emberek a kisfiú javára. A Délmagyarország, a Délvilág és a Cora tavaly az egész megye összefogásával gyűjtötte a forgalomból kivont 1 és 2 forintosokat a kisgyereknek, több mint 2 millió forintot utaltunk át a számlájukra. Az első kölni beavatkozásra lapunk is elkísérte a családot.

Olvasóink írták

 • 3. floridaimagyar 2009. május 17. 19:44
  „Igaz, de az osejtbol az egesz test levezetheto. Lehet hogy szaz ev mulva musziv helyett "ujracsinaljak" a szivedet. Tudom meg kockazatos es gyerekcipoben van a tema, de en latok jovot benne. Inkabb ugy fogalmazom akkor hogy kutassok ki ezt a teruletet ...”
 • 2. neso 2009. május 17. 19:24
  „Az őssejt nem játék. Nemrégiben jelent meg egy közlés, hogy egy korábban őssejtkezelésben részesített fiú agyában és gerincében (ahová az őssejteket ültették) lánysejtekből álló daganatot fedeztek fel. Ugyanis az őssejtek a legújabb kutatások szerint szerepet játszanak a daganatképzésben. Bizonyos kutatásokból kiderült, hogy például krónikus gyulladás esetén (ami önmagában hajlamosít daganatképződésre, ahogy ezt már régóta tudjuk) az odaáramló őssejtekből, mint jól szaporodó, és sokféleképpen differenciálódni tudó sejtekből daganat képződhet, illetve, ha ott daganat képződik, az az őssejtekből ered. Megint anyagi okoktól vezérelve el kezdtek használni egy gyógymódot, ami tudományosan NEM elfogadott számos olyan betegség esetén, ahol használják, és amiről még nincsenek pontos információink, nincs elég adat, gyakorlatilag emberi kísérletek folynak, eddig igazán meggyőző eredmény nélkül (aki nem hiszi, az szakmai berkekben nézzen utána). Igazán furcsa, hogy más emberkísérlet esetén a résztvevő betegnek fizetnek, nem pedig a betegnek kell fizetni, ráadásul ilyen lehetetlen nagy összeget. Gondolom Németországban tényleg őssejtet ültetnek be, de akik pl. Kínába vagy Ukrajnába mennek, feleslegesen nagy rizikót vállalnak (bár ha ott csak vizet fecskendeznek be, akkor a daganathoz képest kevésbé rossz.) Amúgy azt is bebizonyították, hogy nem sokáig életképesek a beültetett őssejtek, mivel hogy más emberből származnak (és ugye ha nem szed immunszuppresszív szereket a beteg, a szervezet előbb utóbb kilöki).
  Szóval lehet laikusként támogatni, és forszírozni, hogy itthon is legyen ilyen, csak azt kéne végre már felfogni, hogy ezek emberkísérletek, amelyek mögött meggyőző állatkísérletes modellek sem állnak.”
 • 1. floridaimagyar 2009. május 16. 21:26
  „Magyarorszagon is kellene egy korhaz ami csinalja ezt az ossejt kezelest. Van ra igeny, fektessunk be ra, kepezzunk ki ra orvosokat, ne keruljon tobb magyar ilyen helyzetbe. Allati sok lehetoseg van az ossejt kezelesben es rengeteg jo magyar kutato volt a multban. Ha az allam tamogat barmilyen orvosi kutatast - ebben van a jovo.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: A torkotokra fojtjuk a MUK-kantást

Szeged - Ötvenhárom hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat. A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának negyvennyolcadik állomása: 1957. Tovább olvasom