Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Ádámot majdnem előállították

Szeged - Varga Ádám, a december 2. óta immáron nagykorú, 18 éves sérült fiú szülei kezdeményezték a fiatal felnőtt gondnokság alá helyezését. Nagy fába vágták a fejszéjüket.
 Akadályok

A kirendelt ügyvédnek nem volt akadálymentes az irodája, megküzdöttek, mire odacipelték a 18 éves sérült fiút. A bíróság sincs akadálymentesítve, de szerencsére a tárgyalóteremig csak egy lépcsőn kellett felvonszolni a kerekes széket.

– Már február 7-én elindítottuk Ádám bíróság útján történő, kizáró gondnokság alá helyezését, mivel tudtuk, hosszadalmas lesz. Még ma sincs papírunk róla – mondta Márkus Tímea, annak a Varga Ádámnak az édesanyja, akinek a sorsát 2007 óta követjük nyomon. A születésekor megsérült Ádámnak lapunk 2008-ban 2 millió forintot gyűjtött egy kölni őssejtkezelésre. A „kizáró gondnokság" azt jelenti, hogy Ádámnak nem lesz például aláírási és választójoga.

– A kérelmet a bíróságon kellett beadni: azt írtuk le a férjemmel, hogy mindketten 100 százalékos gondnokok szeretnénk lenni, arra az esetre felkészülve, ha valamelyikünk meghalna. Ádi két testvérét pedig 50–50 százalékban mint utánunk következő gondnokokat jelöltük meg. Csatolnunk kellett a neurológusi és a háziorvosi szakvéleményt, valamint a születési anyakönyvi kivonatot.

Az első tárgyalást május elejére tűzték ki: a Varga család 3 tagjának hozott idézést a postás. A szülők mint felperesek aláírták, hogy átvették, Ádám azonban nem, így a levél visszament a feladóhoz. Mivel a második idézés átvétele is kudarcba fulladt, és félő volt, hogy a fiút mint alperest harmadszorra „előállíthatják", az édesanya hivatalos levélben tájékoztatta a bíróságot: Ádám nem tud írni, ezért nem tudja átvenni az idézést.

Varga Ádám a József Attila Általános és Szakiskolába jár szövést tanulni. Fotó: Schmidt Andrea
Varga Ádám a József Attila Általános és Szakiskolába jár szövést tanulni. Fotó: Schmidt Andrea

A tárgyalást megelőzően még az Ádám mellé kirendelt ügyvéddel is találkozniuk kellett. Meg kellett nevezni, ki lesz az, aki tanúsítja, hogy Ádám régóta beteg. A bíróságon elmondatták a szülés körülményeit, az eddigi kezeléseket, és megindokoltatták, miért kérik a gondnokság alá helyezést. A tanútól megkérdezték, jó gondnokai lennének-e a szülők a gyereknek.

Majd igazságügyi orvos szakértőt rendeltek ki, hogy megítélje, Ádám mennyire beszámítható – a vizsgálat a 2-es kórházban történt. A július elején megtartott második tárgyaláson ítélet született arról, hogy a Varga szülők alkalmasak a gondnokságra. Októberben kaptak a gyámhivatalból egy levelet, hogy a városházán igazolniuk kell, Ádámnak milyen ingatlana, ingósága van. Vagyis azt, hogy nincs semmije. A gondnokságról azonban még mindig nincs papír.

– Az eljárásban az bánt a legjobban – panaszolta Márkus Tímea –, hogy eddig senkit se érdekelt, mi van Ádámmal, hol lakik, kap-e enni rendesen. Most kijöttek környezettanulmányt készíteni. A jövőben évente beszámolót kell írnom, mire költöttem a havi 20 ezer forintos családi pótlékot. 10 év múlva pedig meg kell ismételni az eljárást, hátha „meggyógyul" Ádám.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornát javít a vízmű a Hajós utcában

Hétfőtől várhatóan egy hétig balesetveszélyes csatornameghibásodást javít a Szegedi Vízmű Zrt. a Hajós utca 5/A előtt. Tovább olvasom