Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Áder János: összefogásra van szükség a klímaváltozás ellen

A Szegedi Tudományegyetem meghívására Szegedre látogatott kedden Áder János köztársasági elnök. Szabó Gábor rektor kíséretében megismerte, milyen megoldásokkal érte el az SZTE, hogy 19. helyen áll a zöld egyetemek világrangsorában.
Az államfő másfél órás, vetítéses előadást tartott egyetemi hallgatóknak a fenntartható fejlődésről és a klímaváltozás veszélyeiről. Áder hosszan beszélt az urbanizációról, a világ népességszámának növekedéséről, a káros anyagok kibocsátásáról. Kína a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó, a második az USA, a harmadik az EU - emlékeztetett az államfő. Szerinte 2100-ig a 2 fokos felmelegedés nem tartható, de ha a 4 fokos sem, "akkor nagy baj van".

Áder János a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadást - GALÉRIA

Az édesvíz és az ózon kérdéskörét is érintette. Azt mondta, a káros anyagok kibocsátását csökkenteni nem elég, fel kell készülni a katasztrófákra. Hallgatói kérdésekre nem sok idő maradt, egy egyetemista arra volt kíváncsi, az elnök ismer-e olyan innovációt, amellyel az üvegházhatású gázok káros hatásai kiszűrhetők. Más nem kérdezett. Áder gratulált a zöld egyetemi fejlesztésekhez, és ellátogatott a József Attila Tanulmányi és Információs Központba, valamint a Bolyai épületbe, hogy néhány eredményt megismerjen. Az államfő hangsúlyozta, nem csak nagyban kell gondolkodni, hanem érdemes lokálisan cselekedni, például egy-egy épület energiaellátását helyi erőforrásokból fedezni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eldugták a tüntetőket Áder János elől

Civil ruhás rendőrök igazoltattak transzparensekkel várakozó szegedieket a Dugonics téri rektori… Tovább olvasom