Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Adj vért, és ments meg három életet!

Egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet!
A véradás hazánkban térítésmentes, emellett minden véradót 500 forint értékben étkezési utalvány illet meg, amelyen tetszőlegesen vásárolhat élelmiszert a beváltóhelyeken. Véradó lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A nők évente háromszor, a férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

Kérdések és válaszok – amit a véradásról tudni kell

1. A véradás egyben szűrővizsgálat is?
Igen. A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják. A kötelező tesztek: HIV, hepatitis B, hepatitis C, szifiliszkimutatás és vércsoport-meghatározás.

2. Mi a véradás menete?
Ön megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, és kitölt egy kérdőívet az egészségügyi állapotáról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és a tajkártyára feltétlenül szükség van. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar tajkártya szükséges. Elfogyaszt egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja szervezetében. Ezután laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik. Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért, majd 5 perc pihenő következik.

3. Lehet-e enni, alkoholmentes folyadékot inni a véradás előtt?
Igen, lehet enni, és nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyon a donor.

4. Miből áll a véradás előtti orvosi vizsgálat?
Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, a szív és a tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, valamint a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll.

5. Az orvosi kivizsgálás előtt milyen laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni?
A vér hemoglobin-koncentrációjának mérése és első véradóknál az előzetes vércsoport-meghatározás. Ha a vizsgálat során eltérést találnak, akkor időlegesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásból.

6. Mit mérlegel az orvos?
Fontos szempont, hogy a véradással ne ártsunk a véradónak, de a vérkészítményt kapó beteg maximális biztonságáról is alapos vizsgálatok segítségével gondoskodjunk.

7. Mennyi vért gyűjtenek a vérvétel során?
Alkalmanként 450 ml és még három kémcsőnyi vér levételére kerül sor.

8. Hogyan történik a véradás?
Steril, egyszer használatos műanyag zsákba, vérvételi rázómérleg segítségével gyűjtik a teljes vért.

9. Mennyi ideig tart a véradás?
A teljes folyamat regisztrációval, vizsgálatokkal együtt kb. fél óra. Maga a véradás ideális esetben kb. 5–10 percet vesz igénybe.

10. Kell-e várni a véradás után?
Igen, célszerű 5–10 percet pihenni, ülni, valamint pótolni a folyadékveszteséget. Célszerű a vérvétel helyszínén fél liter folyadékot elfogyasztani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar–szerb rendezvények, táborok, koncertek

Egyéves közös programsorozatot hirdetett a szegedi belvárosi plébániához tartozó Katolikus Ház rendezvényeit koordináló KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. és a vajdasági Háló – Közösségfejlesztő keresztény Egyesület. Tovább olvasom