Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Adóbevallás: még mindig az utolsó pillanatokban futunk

Szeged - Sokan a pünkösdi hétvégén készítették el az adóbevallásukat, ugyanis tkedd reggelig mindössze kétmilliót kapott meg a NAV a 3 és fél millióból. Aki kedden lemaradt, az 200 ezer forintot is fizethet.
– Egész egyszerűen nem érdekel ez az egész, így csak most hoztam be – mondta kedd délután Goda Krisztián a szegedi nagypostán. Sokakhoz hasonlóan ő és kedvese, Szilva az utolsó pillanatra hagyta adóbevallása leadását. – Egyébként a NAV már rég elkészítette helyettünk, még ha rosszul is – tették hozzá. Krisztián telefonszámát ugyanis hibásan tüntették fel, amit ő a postán javított ki tollal, csillagozva, közvetlenül a leadás előtt. Krisztián nem tudta, hogy a kedvese által cafetérián vásárolt kerékpárt hogyan és miként kell lejelenteni az adóbevallásban, illetve, hogy az utána fizetendő adót milyen módon tudjuk rendezni az adóhatóság felé. "Nem találtunk semmilyen segítséget az internetes fórumokon." Végül felvilágosították a NAV-nál, hogy pontosan melyik oszlopba mit kell írni.

A postán lévők jelentős része az adóbevallás miatt volt az épületben, de kisebb sor volt, mint vártuk.

Utolsó roham a postán. Fotó: Segesvári Csaba
Utolsó roham a postán. Fotó: Segesvári Csaba

Nem sikerült megtudnunk, Csongrád megyében hányan adták be az adóbevallásukat az utolsó pillanatokban, az országban még 1,5 millió hiányzott a várt 3 és fél millióból kedd reggel. Aki nem „teljesített" éjfélig, arra mulasztási bírság vár, és nem rendelkezhet adója 1+1 százalékáról sem. A magánszemélyek akár 200 ezer forintról is kaphatnak csekket – ez a bírság plafonja. Vannak felmentő körülmények: ha valaki azért nem tudta időben elkészíteni a bevallását, mert a kifizetői igazolásokat nem kapta meg, és ezt május 21-éig be is jelentette, akkor november 20-áig nem bírságolható. Amint megszerzi az igazolásokat, 15 napon belül el kell készítenie a bevallást.

Búcsú a szuperbruttótól

Ebben az évben utoljára kellett a szuperbruttó szerint adóalapot számolni. Ha valakinek a jövedelme meghaladta a 2,424 millió forintot, az adóalap a jövedelem 1,27-szerese volt, vagyis 16 százalék helyett valójában 20,32 százalék adót kellett fizetni. Jövő januártól megszűnik az adóalap-kiegészítés, a 16 százalékos kulcsot a bruttó bérre kell kiszámolni.

A kedd éjfél jelképes időpont volt azoknak, akik sorban állva adták fel a borítékukat: csak Budapesten akad posta, amelyik nyitva tart 24 óráig. A NAV ügyfélszolgálatai Szegeden, Vásárhelyen, Szentesen, Csongrádon és Makón reggel 8-tól este 6-ig állták a sarat, a szegedi 1-es posta, az Árkád és az Auchan hivatala a szokásos 19 óráig, a Rókusi körúti Tescóé 20 óráig fogadta be a borítékokat, akárcsak a rendes hétköznapokon. Az előírást, hogy minden megyeszékhelyen legyen nyitva este 8-ig egy posta, a Tesco hivatala teljesítette.

2 perc alatt „élő" ügyintézőt kapcsolt a NAV 06-40-424242-es zöldszáma. Bevallási csúcsban, a legforgalmasabb időszakban, 12 óra 24-kor próbálkoztunk. Az irányítószám beütése, 3 menü felkínálása után az szja-ügyekben illetékes hölgy hangja szólalt meg a vonal végén. A segítség tehát működött, teszteltük, akárcsak a honlap tájékoztató oldalait, valamint a kitöltéshez nyújtott videós segítséget.

Amióta világ a világ, mindig voltak hibás bevallások, akár online, akár papíralapú a bevallás. A számítási hibát és például a névelírást „magától" kijavítja az adóhatóság. Ha a hiba az adó-visszatérítés összegét érinti, a korrigálástól számított 30 napon belül értesít bennünket a NAV. Ilyenkor nem az általunk igényelt összeget, hanem a már javítottat kapjuk a számlánkra. Aki utólag észbe kap, hogy valamit kifelejtett a bevallásából – például kiesett a fejéből, hogy eladott egy ingatlant –, az bármikor, elévülési időn belül önellenőrzést kérhet személyesen vagy online. A mostani bevallás papírjait 2018. december 31-éig kell megőrizni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a létszámcsökkentés az EDF DÉMÁSZ-nál

Két hullámban 198 munkahely szűnik meg az EDF DÉMÁSZ-nál. Nem elbocsát a cég, hanem a drágább utat választotta: önkéntes távozást biztosít. Tovább olvasom